Treballa la notícia de la setmana a l’ESO i batxillerat

Cada setmana, t’oferim una notícia d’actualitat per llegir, comentar, reflexionar; amb propostes didàctiques de diferents àmbits. El treball competencial d’alguns continguts a partir de l’anàlisi de l’actualitat ajudarà els nois i les noies a desenvolupar el seu pensament analític, crític i creatiu. Per tenir els ulls oberts i estar atents al que passa al nostre voltant.

Heu vist nevar? Ploure, segur que sí!

Aquest cap de setmana hem viscut la nevada més intensa de tot l’hivern, ara que ja ensumem la primavera… I dissabte no va parar de ploure allà on no queia neu. Ja tocava!

Europa es rearma

Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, va anunciar fa uns dies que cal modernitzar i rearmar les forces armades dels estats de la Unió Europea. Per què? Que no hi ha prou armament a Europa com per dissuadir qualsevol país d’atacar-la? Rearmar-se és l’únic camí?

I tu, et deixaràs escanejar l’iris?

La velocitat a la qual evoluciona la intel·ligència artificial és sorprenent. I fa molt respecte. Perquè… quin futur ens espera si ja hi ha aparells que incorporen programació en IA que llegeix el que pensem?

Què passarà quan la IA ens pugui llegir la ment?

La velocitat a la qual evoluciona la intel·ligència artificial és sorprenent. I fa molt respecte. Perquè… quin futur ens espera si ja hi ha aparells que incorporen programació en IA que llegeix el que pensem?

El camp diu que prou

La setmana passada, pagesos i ramaders de diferents punts del país van sortir a les carreteres per manifestar que estaven farts de la crisi que patien i per exigir un gir en les polítiques agràries.

Alcaldes de nit

La ciutat de Barcelona tindrà aviat un “alcalde de nit”, una persona encarregada de coordinar la vida nocturna de la ciutat, sobretot en tot allò relacionat amb l’oci, la cultura i la seguretat nocturna. Què en penseu?

TV3 fa 40 anys

Aquest dissabte es va celebrar la festa d’aniversari amb una gala televisiva que va tenir molt èxit: una quota de pantalla del 30,1, una mica més de 500.000 espectadors!

Les infermeres diuen prou!

Ja fa més d’un mes que les infermeres i els infermers de Catalunya estan en vaga perquè es reconegui el valor de la seva feina i puguin rebre un salari just, entre altres demandes. Perquè… què en sabem, de debò, de la feina que fan aquests professionals?

Any 2024: frenarem l’excés de microplàstics?

Aquest cap de setmana passat ha saltat l’alarma a Galícia per l’aparició de grans quantitats de microplàstics en algunes platges. Què ho ha provocat? Què són, els microplàstics? Podem fer alguna cosa per eliminar-los o, com a mínim, reduir-ne la quantitat?

Llegiu manga?

Del 7 al 10 de desembre, 163.000 persones van visitar el 29è Saló del Manga de Barcelona: tot un èxit! L’equip organitzador remarca el bon ambient que s’hi va viure durant aquests quatre dies. I vosaltres, hi vau ser?

Robots massa humans?

L’Ameca és el robot humanoide més avançat que hi ha. Programat per utilitzar la intel·ligència artificial GPT-3, és capaç de sorprendre tothom amb converses que semblen del tot humanes. I és que fins i tot és capaç de fer bromes, com s’ha pogut veure en una demostració pública de l’última generació del giny.

Quan es reompliran els embassaments?

La sequera que patim des de fa tres anys és la més greu de l’últim segle. La situació és molt preocupant i cal que ens continuem esforçant per estalviar aigua. Perquè… com ho farem per tenir més aigua a l’abast, si no plou?

Maleïts i desitjats mòbils!

Ja fa uns quants anys que la utilització dels mòbils genera un debat molt interessant, tant pel que fa a l’edat en què ja pot ser bo fer-los servir com a les condicions i els recursos que caldrien per garantir-ne un bon ús. En les últimes setmanes, s’ha focalitzat el debat de l’ús en l’entorn escolar i un grup nombrós de famílies han proposat prohibir l’accés als mòbils abans dels 16 anys. Què en penseu?

Vola el primer taxi-dron d’Europa… a Lleida!

El passat 31 d’octubre es va enlairar per primera vegada a Europa, a l’aeroport de Lleida-Alguaire, un taxi-dron amb persones a dins! Quan els tindrem a punt per fer-los aturar al crit de… “taxi!”?

50 anys de la mort de Pau Casals

Aquest diumenge 22 d’octubre va fer 50 anys de la mort del cèlebre músic Pau Casals. La interpretació d’El cant dels ocells que aquest gran director i compositor va fer amb el violoncel ha quedat per sempre més com un símbol universal de pau i llibertat. Recordem-lo plegats i endinsem-nos en el món de la música!

La guerra a Israel i Palestina

I una altra guerra… Sembla que l’espècie humana encara és incapaç d’acabar amb les guerres. Des del món de l’educació, però, no podem abandonar la lluita per ser cada dia més respectuosos, més tolerants i, en definitiva, més oberts a la convivència per fer possible el que sembla una utopia: la pau arreu.

Foc a la discoteca

La matinada de l’1 d’octubre tretze persones morien durant l’incendi en unes discoteques de Múrcia. Us volem proposar unes activitats per millorar el nostre coneixement sobre el foc i, de retruc, la prevenció d’accidents causats pels incendis

Quants èxits esportius!

Aquestes últimes setmanes hem viscut un bon grapat d’èxits de l’esport català, coronats per la victòria en la final de la Champions league de l’equip femení de futbol del Barça. Ara, quin és el veritable èxit que estem vivint en l’àmbit dels esports?

Coneixeu la llei del pèndol?

Aquest diumenge vam viure una nova jornada electoral. Hi ha qui diu que votem el que votem, res no canvia; i que el que mana en política, allà on hi ha democràcia, és la llei del pèndol.

La notícia 100000000

La Notícia de la Setmana ja ha arribat a aquest nombre de publicacions, gairebé vuit anys després de sortir per primera vegada. Com és possible, si en el blog de Text només n’hi ha 256 de publicades? Avui la notícia va de jocs!

El Lluçanès

La comarca natural del Lluçanès va passar a ser, el dia 3 de maig, també una comarca administrativa. De tota manera, encara hi ha quatre municipis, dels tretze que conformen la comarca, que encara no han decidit si s’hi uneixen o no.

Doñana

El Parc Nacional de Doñana té un grandíssim valor ecològic, sobretot pels seus aiguamolls, perquè són zona de pas i de cria de molts ocells que migren d’Europa a l’Àfrica, quan s’acosta l’hivern, i a l’inrevés, quan arriba l’estiu. Aquests dies, el parc és protagonista d’una polèmica sobre la seva protecció efectiva, que pot estar amenaçada.

Tres festes, tres cultures

El darrer cap de setmana hem viscut tres festes, tres celebracions de cultures diferents que ens enriqueixen: la fi del Ramadà i l’inici de la Feria de Abril de Catalunya, el divendres dia 21, i la diada de Sant Jordi, el diumenge 23. Les coneixes prou bé?

Nuesa no és pornografia

La setmana abans de Pasqua ens va sorprendre la notícia que una mestra dels Estats Units, Hope Carrasquilla, havia estat acomiadada de l’escola on treballava, a Tallahassee (Florida), per haver projectat, durant una classe d’art amb alumnes d’11 i 12 anys, una imatge del David de Miquel Àngel, una de les escultures més conegudes del Renaixement italià.

Projecte Hypatia

Aquest mes d’abril s’inicia al desert d’Utah, als EUA, un projecte de simulació de missió a Mart. L’assaig, dirigit i implementat per nou dones catalanes formades en molts àmbits diferents, sobretot científics, pretén recrear com seria la vida en una base habitada a Mart i motivar les noies joves a formar-se en l’entorn dels graus universitaris STEM.

Canvi d’horari i d’estació

El dilluns dia 20 vam abandonar l’hivern i vam donar la benvinguda a la primavera. I el diumenge 26, vam ajustar els rellotges a l’horari d’estiu. Com ens afecten, aquests dos canvis?

Sequera

Ja fa molts mesos que plou menys del que faria falta per tenir unes bones reserves d’aigua dolça a Catalunya. Mentre esperem que aquesta primavera que acaba de començar sigui plujosa, i aprofitant que el 22 de març és el dia mundial de l’aigua, us proposem treballar aquest estat de sequera tan preocupant en què ens trobem.

Abusos intolerables

Davant dels casos dramàtics que s’han fet públics darrerament, en què diversos menors han estat víctimes d’abusos intolerables, en ocasions provocats per altres menors, us oferim una sèrie de propostes i recursos que us poden ser útils en cas que decidiu parlar-ne amb els vostres alumnes. No podem tancar els ulls a la realitat, per més difícil de pair que sigui i més incòmode que sigui abordar-la.

Martin Cooper, inventor del mòbil

La setmana passada es va celebrar el Mobile World Congress a Barcelona, i hi va assistir un personatge molt carismàtic: l’enginyer que és considerat l’inventor del primer mòbil! Voleu saber alguna cosa més sobre aquest personatge?

Renovables sí, però com?

Cada vegada hi ha més consciència sobre la necessitat de trobar fonts d’energia que siguin sostenibles i que generin el mínim impacte ambiental. Això afavoreix que s’estengui la construcció de parcs eòlics i de plaques solars, però ens preguntem si s’està fent de la manera correcta.

La fi de la mascareta?

El dilluns 6 de febrer un fort terratrèmol de magnitud 7,8, amb rèpliques que han arribat a una magnitud de 7,5, va sacsejar el sud-est de Turquia i el nord de Síria, causant un gran nombre de morts i ferits.

Terratrèmol a Turquia i Síria

El dilluns 6 de febrer un fort terratrèmol de magnitud 7,8, amb rèpliques que han arribat a una magnitud de 7,5, va sacsejar el sud-est de Turquia i el nord de Síria, causant un gran nombre de morts i ferits.

Any rere any veiem menys estrelles

Un estudi que s’acaba de publicar a la revista Science alerta que la brillantor del cel nocturn augmenta entre un 7 i un 10% cada any a causa de la il·luminació artificial, i això ens fa més difícil poder veure les estrelles. Ens ha de preocupar aquest fenomen?

Una rebesàvia catalana i els soldats d’Ucraïna

Aquesta setmana us proposem treballar a partir de dues notícies que, a primer cop d’ull, sembla que no tinguin cap relació: per una banda, una catalana s’ha convertit en la persona de més edat del món, i per l’altra, el comandament de l’exèrcit ucraïnès ha aprovat l’ús de TikTok per part dels soldats.

Quan ens trenquen el cor… (i tothom hi suca pa!)

Ja fa força dies que un dels temes de conversa preferits a tot arreu és la ruptura sentimental entre la cantant Shakira i l’exfutbolista Gerard Piqué. L’última cançó de l’artista ha provocat una allau de comentaris, escrits, articles i debats de tota mena. En parlem?

OpenAI

OpenAI és una empresa de recerca en intel·ligència artificial. El xat d’OpenAI ja fa uns mesos que és operatiu però ha estat ara que l’interès per aquesta aplicació s’ha disparat i és més gran que mai. Què ha passat? Per què és més notícia ara que fa uns mesos?

Les Festes de l’Os

Fa uns dies, la Unesco va declarar les Festes de l’Os Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquestes festes tradicionals d’alguns pobles del Pirineu celebren l’entrada a la hibernació dels ossos o recorden com antigament es caçaven aquests animals. Les coneixíeu?

De tornada a la Lluna!

El 16 de novembre es va iniciar la missió d’exploració Artemis 1, que consisteix a enviar la càpsula espacial Orion a orbitar al voltant de la Lluna. Artemis 1 no és una missió qualsevol, és la porta al futur de la vida humana fora de la Terra…

Les ombres del Mundial de Qatar

El diumenge 20 de novembre es va inaugurar el Mundial de futbol de Qatar, un esdeveniment polèmic, o com a mínim qüestionat, a causa de les característiques socials i polítiques d’aquest estat… el més ric del món.

20 anys del Prestige

El 19 de novembre de l’any 2002, ara farà 20 anys, el Prestige, un gran vaixell petrolier, es va partir en dos i es va enfonsar a uns 250 quilòmetres de la costa de Galícia. El vessament de milers de tones d’olis minerals que transportava va provocar, dies més tard, el pitjor desastre ecològic que ha patit mai aquella zona.

Sis mesos d’estiu!

Ja fa més d’una setmana que vam entrar al mes de novembre, un mes que hauria de ser, com a mínim, fresquet. Però tot just acabem de deixar enrere un estiu climàtic que ha durat… mig any!

Un nou eclipsi de Sol

El dimarts dia 25 d’octubre, la Terra, la Lluna i el Sol s’alinearan de tal manera que permetran veure un eclipsi parcial de Sol des de diferents zones de la Terra. Prepareu-ne l’observació!

Ja som, o gairebé, 8.000 milions!

El nombre de persones que hi ha a la Terra creix d’una manera imparable. L’any 1950 hi vivien uns 2.800 milions de persones. Una setantena d’anys més tard ja hem arribat, o estem a punt d’arribar, als 8.000 milions! Quins impactes té això sobre el planeta?

Actituds inacceptables

La setmana passada es va fer viral un vídeo en què es veia com una colla de nois d’una residència masculina d’estudiants de Madrid insultaven i amenaçaven les estudiants d’una altra residència, aquesta només per a noies, situada just al davant. Hi ha qui defensa que els fets no són greus, que tot plegat és fruit d’una tradició, que no hi havia cap mala intenció, que és cosa de joves… Com s’han de rebatre aquests arguments?

El Festival de Cinema de Sitges

Del 6 al 16 d’octubre se celebra a Sitges el 55è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Any rere any, aquest festival ha anat guanyant fama arreu del món i ara no hi ha cap persona cinèfila que no n’estigui al cas. Què el fa tan interessant?

Samantha Cristoforetti i la investigació de l’espai

El dia que publiquem aquesta “Notícia de la Setmana”, el 28 de setembre del 2022, l’astronauta italiana Samantha Cristoforetti ha passat a ser la comandant de l’Estació Espacial Internacional. Felicitem-la i analitzem quina mena d’accions es poden fer per investigar l’espai!

Som més imbècils que els neandertals?

Setmana rere setmana es produeixen al món fets de tota mena; n’hi ha que són positius per a la humanitat i n’hi ha que són negatius. No pot ser d’una altra manera: som més de vuit mil milions de persones les que habitem la Terra! Avui us proposem treballar algunes notícies d’aquest estiu a partir d’una entrevista a l’arqueòleg Eudald Carbonell que es va publicar amb un títol sorprenent: “Els “sàpiens” som més imbècils que els neandertals”

Elisabet II: una reina de rècords

Aquesta setmana, una de les notícies que omple pàgines i pàgines de diaris i webs, i hores i hores d’emissió en ràdios i televisions de tot el món és la mort d’Elisabet II: el dijous dia 8 de setembre va morir la reina d’Anglaterra, als 96 anys, després de 70 anys com a monarca. Però, per què se’n parla tant?

Se n’aprèn, dels errors?

Acabem un altre curs de “La notícia de la setmana”, una proposta educativa que es basa en l’anàlisi i el treball de temes d’actualitat. De totes les notícies se’n pot aprendre alguna cosa, tant de les que recullen èxits i avenços de tota mena com de les que parlen de fets que han partit d’errors i fracassos.

L’equip femení de futbol del Barça

Aquest cap de setmana s’han acabat les competicions oficials de la temporada 2021-2022 dels primers equips de futbol del Barça, tant del masculí com del femení. Qui se n’ha sortit millor?

Deixem créixer la flora ruderal?

L’ajuntament de Girona ha decidit fa pocs dies deixar d’eliminar les plantes que apareixen de forma natural als carrers de la ciutat. Què us sembla aquesta iniciativa? L’aplicaríeu també a la vostra població?

Fira de Sant Ponç: les plantes i els seus efectes.

El dia 11 de maig se celebra sant Ponç, patró dels herbolaris, i a moltes localitats del nostre país s’acostumen a organitzar fires d’aquest ram, on es venen herbes remeieres i aromàtiques, sabons, espècies, melmelades, confitures, etc. Hi anem?

Dia Internacional de la Contrasenya

Aquesta setmana se celebra el Dia Internacional de la Contrasenya, que té per objectiu promoure l’ús correcte d’aquestes seqüències de símbols per garantir la seguretat en l’accés a documents, bases de dades i serveis en informàtica i telecomunicacions. L’actualitat va plena de notícies sobre atacs contra la ciberseguretat de persones, empreses i institucions!

Aquesta diada de Sant Jordi la recordarem!

Dissabte vam viure una diada de Sant Jordi atípica: en molts indrets de Catalunya, i especialment a la ciutat de Barcelona, les pedregades i calamarsades i el vent van fer molt difícil la venda de llibres. Va caldre tapar les parades amb plàstics, fixar-los, evitar que els tendals sortissin volant… Això sí, les ganes de passejar i de comprar roses i llibres en un dia tan assenyalat i estimat es van fer evidents en les cares de tothom!

Tothom desemmascarat

Des del dia 19 d’aquest mes d’abril, els alumnes de primària i ESO ja no cal que duguin mascareta a les escoles i instituts, i des de l’endemà, dia 20, també s’acaba l’obligació de dur-la en espais interiors per a tota la resta d’estudiants i la població en general. Però… tothom es traurà la mascareta de seguida?

El Projecte AINA i el Paraulògic

La Generalitat, en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center, continua avançant amb noves fases del Projecte AINA, que té per objectiu que màquines amb sistemes de reconeixement de veu admetin instruccions en català i responguin també en aquesta llengua. I si hi participem?

Quantes manifestacions!

Ja fa uns quants dies que veiem mobilitzacions i vagues de tota mena: de docents que demanen millores en el sector de l’educació, de transportistes que demanen un control del preu dels carburants, manifestacions contra les guerres… Us convidem a reflexionar sobre el dret de manifestació.

Els reporters de guerra

El periodisme de guerra és una professió d’alt risc. Moltes persones que es dediquen a informar des de zones en combat es juguen la vida per poder enviar imatges i notícies que permetin interpretar la realitat d’aquests conflictes tan durs: són les reporteres i els reporters de guerra.

Els refugiats de la guerra d’Ucraïna

Més de dos milions de persones han hagut de fugir d’Ucraïna a causa de la guerra que ja fa tres setmanes que s’hi va declarar. Són els anomenats refugiats. Però, què són ben bé els refugiats? A quins països han anat? Com els han acollit? Què es fa per ajudar-los?

El diccionari de la guerra

Ja fa dues setmanes que dura la guerra a Ucraïna. Aquesta terrible realitat ha fet que apareguin a la premsa una sèrie de conceptes que no estàvem acostumats a fer servir perquè estan associats als conflictes bèl·lics. Saber què signifiquen ens ajudarà a entendre el que ha passat i el que pot passar d’ara en endavant.

Atac de Rússia a Ucraïna

El dijous 24 de febrer Vladímir Putin, el president de la Federació Russa, va anunciar una “operació militar especial” a Ucraïna. Hores més tard, l’exèrcit rus entrava a l’estat veí. A partir d’aquest moment la crisi d’Ucraïna ha pres el protagonisme absolut dels mitjans de comunicació. Però quina mena d’informació ens arriba del conflicte?

Filosofia a l’ESO: sí o no?

Pel que es pot veure en l’esborrany de la nova llei d’educació, s’ha eliminat la matèria de Filosofia a l’ESO, que fins ara era optativa a 4t curs. Una altra matèria, Educació en valors ètics i cívics, que només s’impartirà una hora a la setmana i durant un sol curs, és la que mantindrà alguns continguts filosòfics.

Jocs Olímpics d’hivern

Des del dia 4 de febrer s’estan celebrant a la Xina els Jocs Olímpics d’hivern de Beijing 2022. Per altra banda, l’any 2030 es podrien celebrar els Jocs Olímpics d’hivern Pirineus-Barcelona. Aquesta candidatura pot patir dificultats similars als jocs actuals?

Parlem dels ibers!

Aquestes últimes setmanes s’han publicat notícies sobre els ibers: un crani trobat al poblat ibèric d’Olèrdola i la reobertura del jaciment dels Vilars d’Arbeca.

Per què ens agraden tant les llistes?

Quan acaba l’any és molt comú trobar en els mitjans de comunicació llistes de tota mena que recullen per exemple els programes de televisió o les sèries més vistos de l’any, les cançons més escoltades, els llibres més venuts, etc. Per què ens agrada tant consultar-les?

Qui en tria el nom?

Ja fa unes quantes setmanes que la variant Òmicron del Sars-CoV-2 és notícia cada dia. Qui tria el nom de les noves variants de SARS-CoV-2? I dels huracans, ciclons, borrasques i altres grans fenòmens meteorològics?

El museu a l’aire lliure més gran del món!

El 24 de novembre es va inaugurar la restauració de l’Avinguda de les Esfinxs, un camí que connecta els temples de Luxor i de Karnak, a Egipte. Tot aquest conjunt arquitectònic s’ha convertit en el museu a l’aire lliure més gran del món!

Nova onada de Covid-19

A final d’octubre, els gràfics que representen l’evolució del nombre de contagis arreu del món ja mostraven l’inici d’una nova onada de Covid-19. Quines característiques té?

No és el mateix dir-ho que fer-ho

Passa tot sovint que una persona que té cert poder o que té responsabilitat en un àmbit concret fa unes afirmacions o anuncia públicament unes accions i unes mesures que finalment no es porten a terme. Per què passa això?

No trieu l’extinció!

Aquest diumenge es va inaugurar una nova cimera internacional sobre el clima, aquest cop a Glasgow, una ciutat d’Escòcia. Fins al dia 12 de novembre s’hi debatran molts temes relacionats amb el canvi climàtic i, especialment, amb la lluita sobre l’escalfament global. Ens hi apuntem?

Els víkings a Amèrica i altres grans viatges

Els víkings es van instal·lar a l’actual illa canadenca de Terranova exactament l’any 1021, molt abans que hi arribés Cristòfol Colom. Aquest viatge dels víkings va ser un fet excepcional en el passat? Quins altres grans viatges van tenir lloc molts anys enrere?

El joc del calamar

Més de 111 milions de persones han vist o estan veient la sèrie “El joc del calamar”. La sèrie se centra en uns personatges que participen en jocs infantils per aconseguir una bona suma de diners en cas de guanyar. En cas de perdre, però, els maten. Parlem-ne?

Una bola de canó de Napoleó!

Divendres de la setmana passada, els operaris que treballaven per substituir una canonada d’aigua en un carrer de Cassà de la Selva van tenir una gran sorpresa: van trobar una bala de canó de l’època napoleònica!

Són una cosa d’ara, els botellots?

Els “macro botellots” han creat molta polèmica; moltes persones afirmen que els joves no sabeu comportar-vos. Us proposem un repte per veure si tot plegat és tan diferent de com s’han fet sempre les festes al carrer.

L’estiu acaba amb una erupció espectacular!

Demà acaba l’estiu; en aquests tres mesos han passat coses de tota mena, i mirarem de recollir-ne unes quantes en el primer lliurament de la nova temporada de “La notícia de la setmana”.

Experiments molt llargs!

L’any 1879, el botànic William James Beal, de la Universitat Estatal de Michigan, va enterrar vint ampolles, totes amb 50 llavors de cada una d’una selecció de 21 espècies vegetals diferents. Què se n’ha fet, d’aquestes ampolles?

El reconeixement de l’esport femení

L’esport d’elit femení va guanyant protagonisme poc a poc. Però el seu reconeixement encara està molt lluny del que rep l’esport d’elit masculí. Què en penseu?

Compte amb el sol de maig!

Aquests dies sentim a parlar sovint de la necessitat de protegir-nos del sol. Com que encara no hem arribat a l’estiu, ens pot sorprendre. Toca, doncs, protegir-nos del sol? O és massa aviat?

Michael Collins

El dia 28 d’abril va morir Michael Collins, l’astronauta que acompanyava Armstrong i Aldrin en la missió Apollo 11 que va arribar a la Lluna l’any 1969. Què en sabeu, d’aquest gran astronauta?

Dia mundial de la Creu Roja

El 8 de maig se celebra el dia mundial de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, una organització de socors voluntari i de caràcter desinteressat. Què en sabeu?

Com creix la Sagrada Família!

Dimarts de la setmana passada vam veure com es col·locava l’estructura cònica que culminarà, juntament amb una estrella, la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família. Va ser tot un espectacle!

Què fem amb els residus de llarga durada?

La setmana passada van sortir dues notícies relacionades amb el tractament de residus de llarga durada: residus que no es poden fer innocus o eliminar en un període curt de temps. Què en fem?

Ja fa 50 anys del codi de barres!

El 31 de març del 1971 es va inventar el codi de barres: als Estats Units d’Amèrica, les principals empreses de productes de consum es van posar d’acord per crear una mena de DNI que identifiqués tot el que es podia comprar i vendre.

Per molts anys, Viquipèdia!

El 16 de març del 2001 va néixer la Viquipèdia, la Wikipedia en llengua catalana. Ara fa, doncs, 20 anys.

Quina capacitat de transport!

Aquests dies es parla molt de l’ampliació del port de Barcelona, i d’altres d’arreu del món. L’augment de la capacitat de transport dels vaixells mercants d’última generació és tan important que obliga a reformar i ampliar els ports de les grans ciutats portuàries i comercials.

Es reobre el mausoleu d’August

El passat dilluns dia 1 va reobrir a Roma el Mausoleu d’August, el sepulcre circular més gran del món, construït l’any 28 aC per encàrrec d’August, el primer emperador romà, fill adoptiu de Juli Cèsar. L’estudiem una mica?

Certificat de vacunació, sí o no?

Aquests dies es parla molt de si serà convenient o necessari controlar el moviment de persones per la Unió Europea aquest estiu, i de com s’hauria de fer si és el cas. Amb un certificat de vacunació? Què en penseu?

Eleccions a Catalunya en temps de pandèmia

Diumenge, 14 de febrer, es van celebrar les primeres eleccions al Parlament de Catalunya durant aquesta pandèmia. Això va fer que es reunissin una sèrie de circumstàncies especials que us proposem investigar i treballar.

Ets noia i pots ser científica!

Proposta de dos reptes, el primer per veure com s’ha ocultat el paper de primer ordre de les aportacions científiques de les dones i el segon per veure com una visió només masculina de la ciència pot generar situacions de risc.

Sense llar

Com podem permetre que hi hagi persones que no tinguin una llar? Parlem-ne!

TikTok

Proposta d’una activitat per investigar què fa que TikTok tingui tant d’èxit.

La natura guanya terreny

Proposta d’activitats relacionades amb l’expansió de la natura durant les etapes de confinament ocasionades per la pandèmia de COVID-19.

Cal saber perdre

Analitzem les actituds ben diferents dels dos candidats a presidir els EUA.

Tan difícil és acollir 13.500 refugiats?

Ja fa setmanes que rebem informació diàriament sobre els milers de persones que estan refugiades a l’illa grega de Lesbos. Tan difícil és acollir 13.500 refugiats?

Fakes o notícies falses sobre el coronavirus!

Fa més de mig any que vivim la pandèmia causada pel virus SARS CoV-2 i no deixem de rebre una quantitat enorme de notícies, un bon nombre de les quals s’han denunciat com a fake news (notícies falses).

Qui té més territori alpí?

Durant la tardor ens agrada molt anar a la muntanya, i potser cal regular-ne els accessos. Els Alps, on també hi ha aquest problema d’excés de gent, pertanyen a diferents països: en quins percentatges?

Què podem esperar de la tecnologia 5G?

Des que ha començat la pandèmia ens preguntem moltes coses sobre el seu origen: si ha estat natural, si ha pogut ser el resultat d’un accident en un laboratori microbiològic, si és fruit de l’excés de radiacions electromagnètiques ara que s’ha posat en marxa la tecnologia 5G… En aquesta “Notícia de la Setmana” us proposem que debateu una mica sobre aquesta tecnologia de les telecomunicacions d’última generació.

Ens acostem a la fi de l’energia nuclear?

Dijous de la setmana passada vam poder veure com es destruïen les torres de la central nuclear alemanya de Philippsburg. Les imatges, francament impressionants, quedaran com el símbol que representa el principi de la fi de l’energia nuclear com a font d’energia a Alemanya.

Mascaretes i caretes

Ara que tothom ja pot sortir a fer una volta, en una o altra franja horària, i la possibilitat de trobar-se amb gent de fora de casa ha passat de ser un desig a ser una realitat…

Homenatge a Larry Tesler

Som conscients que el tema del coronavirus està agafant cada dia més volada perquè ja tenim afectats al nostre país…

Dues notícies ben diferents!

La setmana passada, però, també vam viure dos esdeveniments que han estat notícia: la mort de la Isabel-Clara Simó i l’explosió que va ocasionar víctimes mortals en una de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona…

Bon Nadal!

La ciutat de Birmingham es va llevar fa uns dies amb un nou mural signat per l’enigmàtic artista que signa com a Banksy…

COP25

Del 2 al 13 de desembre s’està celebrant a Madrid la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, el COP25.

Arriben les fires de Nadal!

Des de divendres passat ja hi ha instal·lada la fira de Santa Llúcia a la plaça de la catedral de Barcelona…

Márquez & Márquez!

El diumenge 17 es va fer l’última prova de les diferents categories del mundial de motociclisme…

Acqua alta!

La setmana passada vam veure com, una vegada més, el fenomen de l’acqua alta…

Tornem-hi…!

Diumenge passat, dia 10 de novembre, es van celebrar a Espanya les quartes eleccions generals…

Han tornat els aiguats

A la tardor no ens sorprèn rebre la notícia de grans aiguats que causen autèntiques catàstrofes a les zones d’influència mediterrània…

“Una nova zebra”

Fa pocs dies vam veure la imatge d’una cria de zebra amb taques rodones…

“Plou sobre cremat”

La setmana passada parlàvem de notícies que hem pogut seguir durant aquest estiu. Vam decidir guardar-nos-en una que va ser molt impactant…

Com ha anat l’estiu?

Reprenem La Notícia de la Setmana amb un recull de notícies de fets que han passat aquest estiu. En parlem a classe?

Bon estiu!

Aquest mes s’acaba el curs escolar tot coincidint amb l’arribada de l’estiu…

Exàmens de setembre, sí o no?

S’acaba el curs i entre un bon grapat d’alumnes sorgeixen un munt de preocupacions força habituals. Aprovaré?
Hauré de…

Els gratacels de vidre, sí o no?

Ja fa gairebé vuitanta anys que es construeixen gratacels amb façanes de vidre arreu del món. Aquest tipus de construccions…

L’incendi de Notre-Dame de París

El dilluns dia 15 d’abril la catedral de Notre-Dame de París va patir un gran incendi. A hores d’ara encara no s’ha tancat la investigació que intenta determinar la causa de l’incendi…

Eleccions a Espanya i… a l’Índia

Aquest diumenge hem viscut una nova jornada electoral. Milions de ciutadans de tot l’estat espanyol han votat en unes eleccions generals per formar la nova composició del Congrés dels Diputats i del Senat…

Educació emocional a les escoles

Molts dels problemes de la societat actual tenen un substrat emocional. N’hi ha prou de llegir la premsa i seguir les notícies pels mitjans de comunicació per constatar que vivim constantment amb ansietat, estrès i fins i tot depressió…

Ous de Pasqua

La setmana vinent, el 12 d’abril, començarà la Setmana santa, una setmana en què els ous de xocolata tenen un protagonisme especial. Però avui us volem parlar dels ous de gallina…

Competir o cooperar?

Competir i guanyar forma part de la nostra vida diària. Però, com es competeix? Com es guanya? Sempre es fa de la mateixa manera? Ho fem bé? Parlem-ne!

Reconeixes els senyals de perill?

Cada dia hi ha accidents, per desgràcia sembla que són inevitables. Per mirar de disminuir el nombre d’accidents es treballa en la prevenció en molts camps diferents, i per això s’han dissenyat i unificat senyals de perill gairebé universals.

Pantalles i miopia

Aquesta setmana passada han estat notícia les mesures que el govern xinès i els d’altres països volen emprendre per frenar l’augment de la miopia entre els més joves a causa de l’ús exagerat de mòbils i tauletes electròniques…

Plàstic: l’assassí silenciós

L’aigua de mars i oceans està cada dia més contaminada. I també hi ha cada dia més residus, com per exemple plàstics. Si som incapaços de no embrutar-la, potser podem trobar maneres de netejar-la. Pensem-hi?

Com sobreviure a una allau?

Les allaus són fenomens presents als Pirineus durant l’hivern i principi de primavera, que són un risc per a les persones que practiquen esports de neu. Per tal de reduir el risc que representen, cal formar-se i informar-se’n…

Opportunity: descansa en pau…

El dia 13 d’aquest mes de febrer es va donar per perdut, oficialment, el totterreny Opportunity que la NASA va enviar a Mart l’any 2003. Des del 18 de juny del 2018 que no era possible comunicar amb el vehicle d’exploració…

Quantes científiques coneixes?

Ara que acabem de viure la Biennal Ciutat i Ciència us proposem conèixer algunes dones que, tot i tenir un currículum científic impressionant, han estat poc reconegudes.

Ten year challenge

En les últimes setmanes s’ha posat de moda a les xarxes socials una activitat que consisteix a penjar dues fotografies d’una persona separades per deu anys de diferència l’una de l’altra…

Controles o et controlen?

Gairebé cada dia trobem notícies sobre l’accés a les xarxes i l’ús d’aparells i aplicacions informàtiques. Hi ha camps d’estudi, com la psicologia i la pedagogia que alerten sobre el perill del seu ús descontrolat…

Europa i el Brexit

La setmana passada, el govern britànic va viure un moment de crisi important relacionat amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (el procés conegut amb el nom de Brexit)…

Un soroll misteriós

Finalment, s’ha resolt el misteri relacionat amb la denúncia que van fer 26 diplomàtics nord-americans que treballaven a Cuba. Fa uns dies, aquests diplomàtics van fer saber que s’havien detectat casos de malestar general a causa d’uns sorolls molt molestos…

Tendències per a l’any 2019?

Ja s’han acabat les vacances nadalenques i reprenem el curs. Volem començar l’any nou recordant algunes notícies que…

Tendències de l’any 2018

Cada vegada que s’acosten els últims dies de l’any es publiquen moltes notícies relacionades amb tendències que s’han viscut durant tot l’any…

Futbol i violència

Diumenge passat, dia 9, es va jugar el partit de la final de la Copa Libertadores americana del 2018…

Stephen Hillenburg i Bob esponja

Dimarts de la setmana passada, dia 27 de novembre, va morir Stephen Hillenburg, el creador del personatge Bob esponja, una esponja marina famosa als 200 països on s’hi han emès els capítols d’animació que protagonitza des de fa gairebé 20 anys.

Guerres i imperis

Aquest mes de novembre s’han fet moltes celebracions relacionades amb el centenari de la fi de la Primera Guerra Mundial, una guerra que va representar la fi de quatre imperis: l’austrohongarès, l’alemany, l’otomà i el rus.

Stan Lee i els seus superherois

El dilluns 12 de novembre va morir Stan Lee, el famós guionista de còmics tan coneguts com Spiderman, Els quatre fantàstics, L’increïble Hulk, Els venjadors o els X-MEN.

Col·lisió de dues estrelles de neutrons!

Ara fa just un any, diversos centres de recerca astronòmica van divulgar un esdeveniment únic: Per primera vegada s’havien detectat ones electromagnètiques i gravitacionals emeses després de la col·lisió i fusió de dues estrelles de neutrons…

Qui és el vostre inventor preferit?

El divendres dia 9 de novembre és el dia de l’inventor internacional, un dia per recordar les moltes persones que han ideat i creat coses que han servit per fer-nos la vida més fàcil.

Ja dormiu prou?

Aquest cap de setmana hem canviat l’horari. A les tres de la matinada del diumenge 28 vam posar els rellotges a les dues.

Temps de bolets!

Durant tot el mes d’octubre sentim a parlar molt d’algunes espècies de fongs molt preuades a Catalunya. Hi ha tants boletaires que sempre són notícia…

Montserrat Caballé

El dissabte 6 d’octubre va morir la soprano catalana Montserrat Caballé, reconeguda mundialment com una de les millors cantants d’òpera dels segles XX i XXI.

El mòbil a l’escola

Aquest estiu ha estat notícia el debat sobre l’ús del mòbil a l’escola, i la setmana passada el debat encara seguia ben viu. I vosaltres, què n’opineu?

Qui està aforat, a l’escola?

Aquesta setmana ha estat notícia el debat al Congrés dels diputats sobre la reducció de les persones aforades…

Experiències d’estiu. En parlem?

Les vacances d’estiu són llargues, duren moltes setmanes durant les quals vivim experiències de tot tipus. I també aprenem i descobrim moltes coses. En parlem?…

Mira quines notícies hem triat per acabar el curs!

La setmana vinent s’acaba el curs escolar. L’equip de “La Notícia de la Setmana” ho aprofita per acomiadar-se fins al setembre tot desitjant-vos un molt bon estiu i fent un últim repàs de les notícies més comentades aquests últims dies…

Aprendre de les dificultats

Durant aquest mes acabareu el curs escolar i tocarà saber com han anat les avaluacions de tota la feina feta. Alguns alumnes obtindreu unes qualificacions molt bones, i d’altres, no tant…

La privadesa a Internet

Durant aquest mes de maig, la política de privadesa que dicta la nova normativa Europea de Protecció de Dades obliga totes les empreses a protegir amb més eficàcia les dades dels seus clients…

Pel maig, cada dia un raig!

Aquest mes de maig, fins avui s’ha complert al peu de la lletra aquella dita que rima i que diu “Pel maig, cada dia un raig!”. I és que fins al moment ha plogut cada dia en un indret o altre del país…

L’eutanàsia, a debat

Dijous passat, dia 10 de maig, David Goodall moria mitjançant l’eutanàsia en una clínica de Suïssa. Goodall, de 104 anys, que era un botànic força conegut, va viatjar-hi des d’Austràlia, el seu país d’origen, on l’eutanàsia encara no està legalitzada…

Dia mundial contra la malària

El dia 25 d’abril va ser el dia mundial de la malària. A principi d’any ja va ser notícia per la posada en marxa d’una gran campanya de vacunació a diferents països africans…

Martin Luther King

El dia 4 d’aquest mes d’abril es van complir 50 anys de l’assassinat de Martin Luther King. Se’l considera, juntament amb Mahatma Gandhi, el més gran defensor de la lluita pacífica pels drets humans…

Una nova moda: el joc del cercle

L’any passat es va posar molt de moda jugar i construir spinners. Aquesta moda va passar molt de pressa i ara l’ha rellevat el “joc del cercle”…

Les dones s’aturen

Aquest dijous 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hi ha convocada una vaga de reivindicació feminista inèdita al nostre país que genera alguns dubtes…

Parlem dels Oscar 2018

Aquests dies se celebren diversos esdeveniments importants d’entre els quals en volem destacar dos: per una banda, s’han començat a celebrar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, i per una altra tenim el lliurament dels premis Oscar…

Parlem dels virus

Aquest any 2018 ha començat amb moltes persones malaltes de grip. Els freds tan intensos han ajudat a propagar aquesta malaltia…

Vigileu què baixa del cel!

Ja fa uns quants anys que el planeta s’està escalfant. La temperatura mitjana de la Terra augmenta unes dècimes cada any des del 1979…

La importància de combatre la malària

L’Organització Mundial per a la Salut va fer recentment un anunci d’una importància cabdal: a principis d’aquest any 2018 es començarà a administrar la primera vacuna contra la malària a nens i nenes d’entre 5 i 17 mesos de tres països africans…

Vols ser Billy Elliot?

L’octubre passat es va estrenar el musical Billy Elliot a Madrid. Enguany és possible que s’estreni a Barcelona, i el càsting per triar els actors i les actrius, els ballarins i les ballarines que formaran l’equip és obert…

Bon any 2018 i bon segon trimestre!

El segon trimestre arrenca i “La Notícia de la Setmana” reprèn la seva activitat proposant-vos tres temes per treballar la primera setmana de classe…

Consum responsable i solidari

Ja fa unes setmanes que se’ns convida a consumir. Que si el Black Friday, el Cyber Monday… S’acosten les festes de Nadal i és fàcil excedir-se comprant coses. Però…

Me too

Me too és una campanya internacional encaminada a conscienciar i denunciar els abusos sexuals i la discriminació que pateixen les dones…

Ja han caigut les primeres nevades!

La neu és una de les formes en què l’aigua es presenta a la natura; és el resultat de la formació de petits cristalls de gel, de formes força regulars, encara que molt variades…

La setmana de la ciència

La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments anuals de divulgació de la ciència més importants en l’àmbit europeu…

El saló del Manga i la robòtica

Del dimecres 1 al diumenge 5 de novembre s’ha celebrat l’edició número 23 del saló del Manga de Barcelona. Aquest any s’ha volgut donar un protagonisme especial a la robòtica…