Treballa la notícia de la setmana a l’ESO i batxillerat

Cada setmana, t’oferim una notícia d’actualitat per llegir, comentar, reflexionar; amb propostes didàctiques de diferents àmbits. El treball competencial d’alguns continguts a partir de l’anàlisi de l’actualitat ajudarà els nois i les noies a desenvolupar el seu pensament analític, crític i creatiu. Per tenir els ulls oberts i estar atents al que passa al nostre voltant.

El joc del calamar

Més de 111 milions de persones han vist o estan veient la sèrie “El joc del calamar”. La sèrie se centra en uns personatges que participen en jocs infantils per aconseguir una bona suma de diners en cas de guanyar. En cas de perdre, però, els maten. Parlem-ne?

Una bola de canó de Napoleó!

Divendres de la setmana passada, els operaris que treballaven per substituir una canonada d’aigua en un carrer de Cassà de la Selva van tenir una gran sorpresa: van trobar una bala de canó de l’època napoleònica!

Són una cosa d’ara, els botellots?

Els “macro botellots” han creat molta polèmica; moltes persones afirmen que els joves no sabeu comportar-vos. Us proposem un repte per veure si tot plegat és tan diferent de com s’han fet sempre les festes al carrer.

L’estiu acaba amb una erupció espectacular!

Demà acaba l’estiu; en aquests tres mesos han passat coses de tota mena, i mirarem de recollir-ne unes quantes en el primer lliurament de la nova temporada de “La notícia de la setmana”.

Experiments molt llargs!

L’any 1879, el botànic William James Beal, de la Universitat Estatal de Michigan, va enterrar vint ampolles, totes amb 50 llavors de cada una d’una selecció de 21 espècies vegetals diferents. Què se n’ha fet, d’aquestes ampolles?

El reconeixement de l’esport femení

L’esport d’elit femení va guanyant protagonisme poc a poc. Però el seu reconeixement encara està molt lluny del que rep l’esport d’elit masculí. Què en penseu?

Compte amb el sol de maig!

Aquests dies sentim a parlar sovint de la necessitat de protegir-nos del sol. Com que encara no hem arribat a l’estiu, ens pot sorprendre. Toca, doncs, protegir-nos del sol? O és massa aviat?

Michael Collins

El dia 28 d’abril va morir Michael Collins, l’astronauta que acompanyava Armstrong i Aldrin en la missió Apollo 11 que va arribar a la Lluna l’any 1969. Què en sabeu, d’aquest gran astronauta?

Dia mundial de la Creu Roja

El 8 de maig se celebra el dia mundial de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, una organització de socors voluntari i de caràcter desinteressat. Què en sabeu?

Com creix la Sagrada Família!

Dimarts de la setmana passada vam veure com es col·locava l’estructura cònica que culminarà, juntament amb una estrella, la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família. Va ser tot un espectacle!

Què fem amb els residus de llarga durada?

La setmana passada van sortir dues notícies relacionades amb el tractament de residus de llarga durada: residus que no es poden fer innocus o eliminar en un període curt de temps. Què en fem?

Ja fa 50 anys del codi de barres!

El 31 de març del 1971 es va inventar el codi de barres: als Estats Units d’Amèrica, les principals empreses de productes de consum es van posar d’acord per crear una mena de DNI que identifiqués tot el que es podia comprar i vendre.

Per molts anys, Viquipèdia!

El 16 de març del 2001 va néixer la Viquipèdia, la Wikipedia en llengua catalana. Ara fa, doncs, 20 anys.

Quina capacitat de transport!

Aquests dies es parla molt de l’ampliació del port de Barcelona, i d’altres d’arreu del món. L’augment de la capacitat de transport dels vaixells mercants d’última generació és tan important que obliga a reformar i ampliar els ports de les grans ciutats portuàries i comercials.

Es reobre el mausoleu d’August

El passat dilluns dia 1 va reobrir a Roma el Mausoleu d’August, el sepulcre circular més gran del món, construït l’any 28 aC per encàrrec d’August, el primer emperador romà, fill adoptiu de Juli Cèsar. L’estudiem una mica?

Certificat de vacunació, sí o no?

Aquests dies es parla molt de si serà convenient o necessari controlar el moviment de persones per la Unió Europea aquest estiu, i de com s’hauria de fer si és el cas. Amb un certificat de vacunació? Què en penseu?

Eleccions a Catalunya en temps de pandèmia

Diumenge, 14 de febrer, es van celebrar les primeres eleccions al Parlament de Catalunya durant aquesta pandèmia. Això va fer que es reunissin una sèrie de circumstàncies especials que us proposem investigar i treballar.

Ets noia i pots ser científica!

Proposta de dos reptes, el primer per veure com s’ha ocultat el paper de primer ordre de les aportacions científiques de les dones i el segon per veure com una visió només masculina de la ciència pot generar situacions de risc.

Sense llar

Com podem permetre que hi hagi persones que no tinguin una llar? Parlem-ne!

TikTok

Proposta d’una activitat per investigar què fa que TikTok tingui tant d’èxit.

La natura guanya terreny

Proposta d’activitats relacionades amb l’expansió de la natura durant les etapes de confinament ocasionades per la pandèmia de COVID-19.

Cal saber perdre

Analitzem les actituds ben diferents dels dos candidats a presidir els EUA.

Tan difícil és acollir 13.500 refugiats?

Ja fa setmanes que rebem informació diàriament sobre els milers de persones que estan refugiades a l’illa grega de Lesbos. Tan difícil és acollir 13.500 refugiats?

Fakes o notícies falses sobre el coronavirus!

Fa més de mig any que vivim la pandèmia causada pel virus SARS CoV-2 i no deixem de rebre una quantitat enorme de notícies, un bon nombre de les quals s’han denunciat com a fake news (notícies falses).

Qui té més territori alpí?

Durant la tardor ens agrada molt anar a la muntanya, i potser cal regular-ne els accessos. Els Alps, on també hi ha aquest problema d’excés de gent, pertanyen a diferents països: en quins percentatges?

Què podem esperar de la tecnologia 5G?

Des que ha començat la pandèmia ens preguntem moltes coses sobre el seu origen: si ha estat natural, si ha pogut ser el resultat d’un accident en un laboratori microbiològic, si és fruit de l’excés de radiacions electromagnètiques ara que s’ha posat en marxa la tecnologia 5G… En aquesta “Notícia de la Setmana” us proposem que debateu una mica sobre aquesta tecnologia de les telecomunicacions d’última generació.

Ens acostem a la fi de l’energia nuclear?

Dijous de la setmana passada vam poder veure com es destruïen les torres de la central nuclear alemanya de Philippsburg. Les imatges, francament impressionants, quedaran com el símbol que representa el principi de la fi de l’energia nuclear com a font d’energia a Alemanya.

Mascaretes i caretes

Ara que tothom ja pot sortir a fer una volta, en una o altra franja horària, i la possibilitat de trobar-se amb gent de fora de casa ha passat de ser un desig a ser una realitat…

Homenatge a Larry Tesler

Som conscients que el tema del coronavirus està agafant cada dia més volada perquè ja tenim afectats al nostre país…

Dues notícies ben diferents!

La setmana passada, però, també vam viure dos esdeveniments que han estat notícia: la mort de la Isabel-Clara Simó i l’explosió que va ocasionar víctimes mortals en una de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona…

Bon Nadal!

La ciutat de Birmingham es va llevar fa uns dies amb un nou mural signat per l’enigmàtic artista que signa com a Banksy…

COP25

Del 2 al 13 de desembre s’està celebrant a Madrid la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, el COP25.

Arriben les fires de Nadal!

Des de divendres passat ja hi ha instal·lada la fira de Santa Llúcia a la plaça de la catedral de Barcelona…

Márquez & Márquez!

El diumenge 17 es va fer l’última prova de les diferents categories del mundial de motociclisme…

Acqua alta!

La setmana passada vam veure com, una vegada més, el fenomen de l’acqua alta…

Tornem-hi…!

Diumenge passat, dia 10 de novembre, es van celebrar a Espanya les quartes eleccions generals…

Han tornat els aiguats

A la tardor no ens sorprèn rebre la notícia de grans aiguats que causen autèntiques catàstrofes a les zones d’influència mediterrània…

“Una nova zebra”

Fa pocs dies vam veure la imatge d’una cria de zebra amb taques rodones…

“Plou sobre cremat”

La setmana passada parlàvem de notícies que hem pogut seguir durant aquest estiu. Vam decidir guardar-nos-en una que va ser molt impactant…

Com ha anat l’estiu?

Reprenem La Notícia de la Setmana amb un recull de notícies de fets que han passat aquest estiu. En parlem a classe?

Bon estiu!

Aquest mes s’acaba el curs escolar tot coincidint amb l’arribada de l’estiu…

Exàmens de setembre, sí o no?

S’acaba el curs i entre un bon grapat d’alumnes sorgeixen un munt de preocupacions força habituals. Aprovaré?
Hauré de…

Els gratacels de vidre, sí o no?

Ja fa gairebé vuitanta anys que es construeixen gratacels amb façanes de vidre arreu del món. Aquest tipus de construccions…

L’incendi de Notre-Dame de París

El dilluns dia 15 d’abril la catedral de Notre-Dame de París va patir un gran incendi. A hores d’ara encara no s’ha tancat la investigació que intenta determinar la causa de l’incendi…

Eleccions a Espanya i… a l’Índia

Aquest diumenge hem viscut una nova jornada electoral. Milions de ciutadans de tot l’estat espanyol han votat en unes eleccions generals per formar la nova composició del Congrés dels Diputats i del Senat…

Educació emocional a les escoles

Molts dels problemes de la societat actual tenen un substrat emocional. N’hi ha prou de llegir la premsa i seguir les notícies pels mitjans de comunicació per constatar que vivim constantment amb ansietat, estrès i fins i tot depressió…

Ous de Pasqua

La setmana vinent, el 12 d’abril, començarà la Setmana santa, una setmana en què els ous de xocolata tenen un protagonisme especial. Però avui us volem parlar dels ous de gallina…

Competir o cooperar?

Competir i guanyar forma part de la nostra vida diària. Però, com es competeix? Com es guanya? Sempre es fa de la mateixa manera? Ho fem bé? Parlem-ne!

Reconeixes els senyals de perill?

Cada dia hi ha accidents, per desgràcia sembla que són inevitables. Per mirar de disminuir el nombre d’accidents es treballa en la prevenció en molts camps diferents, i per això s’han dissenyat i unificat senyals de perill gairebé universals.

Pantalles i miopia

Aquesta setmana passada han estat notícia les mesures que el govern xinès i els d’altres països volen emprendre per frenar l’augment de la miopia entre els més joves a causa de l’ús exagerat de mòbils i tauletes electròniques…

Plàstic: l’assassí silenciós

L’aigua de mars i oceans està cada dia més contaminada. I també hi ha cada dia més residus, com per exemple plàstics. Si som incapaços de no embrutar-la, potser podem trobar maneres de netejar-la. Pensem-hi?

Com sobreviure a una allau?

Les allaus són fenomens presents als Pirineus durant l’hivern i principi de primavera, que són un risc per a les persones que practiquen esports de neu. Per tal de reduir el risc que representen, cal formar-se i informar-se’n…

Opportunity: descansa en pau…

El dia 13 d’aquest mes de febrer es va donar per perdut, oficialment, el totterreny Opportunity que la NASA va enviar a Mart l’any 2003. Des del 18 de juny del 2018 que no era possible comunicar amb el vehicle d’exploració…

Quantes científiques coneixes?

Ara que acabem de viure la Biennal Ciutat i Ciència us proposem conèixer algunes dones que, tot i tenir un currículum científic impressionant, han estat poc reconegudes.

Ten year challenge

En les últimes setmanes s’ha posat de moda a les xarxes socials una activitat que consisteix a penjar dues fotografies d’una persona separades per deu anys de diferència l’una de l’altra…

Controles o et controlen?

Gairebé cada dia trobem notícies sobre l’accés a les xarxes i l’ús d’aparells i aplicacions informàtiques. Hi ha camps d’estudi, com la psicologia i la pedagogia que alerten sobre el perill del seu ús descontrolat…

Europa i el Brexit

La setmana passada, el govern britànic va viure un moment de crisi important relacionat amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (el procés conegut amb el nom de Brexit)…

Un soroll misteriós

Finalment, s’ha resolt el misteri relacionat amb la denúncia que van fer 26 diplomàtics nord-americans que treballaven a Cuba. Fa uns dies, aquests diplomàtics van fer saber que s’havien detectat casos de malestar general a causa d’uns sorolls molt molestos…

Tendències per a l’any 2019?

Ja s’han acabat les vacances nadalenques i reprenem el curs. Volem començar l’any nou recordant algunes notícies que…

Tendències de l’any 2018

Cada vegada que s’acosten els últims dies de l’any es publiquen moltes notícies relacionades amb tendències que s’han viscut durant tot l’any…

Futbol i violència

Diumenge passat, dia 9, es va jugar el partit de la final de la Copa Libertadores americana del 2018…

Stephen Hillenburg i Bob esponja

Dimarts de la setmana passada, dia 27 de novembre, va morir Stephen Hillenburg, el creador del personatge Bob esponja, una esponja marina famosa als 200 països on s’hi han emès els capítols d’animació que protagonitza des de fa gairebé 20 anys.

Guerres i imperis

Aquest mes de novembre s’han fet moltes celebracions relacionades amb el centenari de la fi de la Primera Guerra Mundial, una guerra que va representar la fi de quatre imperis: l’austrohongarès, l’alemany, l’otomà i el rus.

Stan Lee i els seus superherois

El dilluns 12 de novembre va morir Stan Lee, el famós guionista de còmics tan coneguts com Spiderman, Els quatre fantàstics, L’increïble Hulk, Els venjadors o els X-MEN.

Col·lisió de dues estrelles de neutrons!

Ara fa just un any, diversos centres de recerca astronòmica van divulgar un esdeveniment únic: Per primera vegada s’havien detectat ones electromagnètiques i gravitacionals emeses després de la col·lisió i fusió de dues estrelles de neutrons…

Qui és el vostre inventor preferit?

El divendres dia 9 de novembre és el dia de l’inventor internacional, un dia per recordar les moltes persones que han ideat i creat coses que han servit per fer-nos la vida més fàcil.

Ja dormiu prou?

Aquest cap de setmana hem canviat l’horari. A les tres de la matinada del diumenge 28 vam posar els rellotges a les dues.

Temps de bolets!

Durant tot el mes d’octubre sentim a parlar molt d’algunes espècies de fongs molt preuades a Catalunya. Hi ha tants boletaires que sempre són notícia…

Montserrat Caballé

El dissabte 6 d’octubre va morir la soprano catalana Montserrat Caballé, reconeguda mundialment com una de les millors cantants d’òpera dels segles XX i XXI.

El mòbil a l’escola

Aquest estiu ha estat notícia el debat sobre l’ús del mòbil a l’escola, i la setmana passada el debat encara seguia ben viu. I vosaltres, què n’opineu?

Qui està aforat, a l’escola?

Aquesta setmana ha estat notícia el debat al Congrés dels diputats sobre la reducció de les persones aforades…

Experiències d’estiu. En parlem?

Les vacances d’estiu són llargues, duren moltes setmanes durant les quals vivim experiències de tot tipus. I també aprenem i descobrim moltes coses. En parlem?…

Mira quines notícies hem triat per acabar el curs!

La setmana vinent s’acaba el curs escolar. L’equip de “La Notícia de la Setmana” ho aprofita per acomiadar-se fins al setembre tot desitjant-vos un molt bon estiu i fent un últim repàs de les notícies més comentades aquests últims dies…

Aprendre de les dificultats

Durant aquest mes acabareu el curs escolar i tocarà saber com han anat les avaluacions de tota la feina feta. Alguns alumnes obtindreu unes qualificacions molt bones, i d’altres, no tant…

La privadesa a Internet

Durant aquest mes de maig, la política de privadesa que dicta la nova normativa Europea de Protecció de Dades obliga totes les empreses a protegir amb més eficàcia les dades dels seus clients…

Pel maig, cada dia un raig!

Aquest mes de maig, fins avui s’ha complert al peu de la lletra aquella dita que rima i que diu “Pel maig, cada dia un raig!”. I és que fins al moment ha plogut cada dia en un indret o altre del país…

L’eutanàsia, a debat

Dijous passat, dia 10 de maig, David Goodall moria mitjançant l’eutanàsia en una clínica de Suïssa. Goodall, de 104 anys, que era un botànic força conegut, va viatjar-hi des d’Austràlia, el seu país d’origen, on l’eutanàsia encara no està legalitzada…

Dia mundial contra la malària

El dia 25 d’abril va ser el dia mundial de la malària. A principi d’any ja va ser notícia per la posada en marxa d’una gran campanya de vacunació a diferents països africans…

Martin Luther King

El dia 4 d’aquest mes d’abril es van complir 50 anys de l’assassinat de Martin Luther King. Se’l considera, juntament amb Mahatma Gandhi, el més gran defensor de la lluita pacífica pels drets humans…

Una nova moda: el joc del cercle

L’any passat es va posar molt de moda jugar i construir spinners. Aquesta moda va passar molt de pressa i ara l’ha rellevat el “joc del cercle”…

Les dones s’aturen

Aquest dijous 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hi ha convocada una vaga de reivindicació feminista inèdita al nostre país que genera alguns dubtes…

Parlem dels Oscar 2018

Aquests dies se celebren diversos esdeveniments importants d’entre els quals en volem destacar dos: per una banda, s’han començat a celebrar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, i per una altra tenim el lliurament dels premis Oscar…

Parlem dels virus

Aquest any 2018 ha començat amb moltes persones malaltes de grip. Els freds tan intensos han ajudat a propagar aquesta malaltia…

Vigileu què baixa del cel!

Ja fa uns quants anys que el planeta s’està escalfant. La temperatura mitjana de la Terra augmenta unes dècimes cada any des del 1979…

La importància de combatre la malària

L’Organització Mundial per a la Salut va fer recentment un anunci d’una importància cabdal: a principis d’aquest any 2018 es començarà a administrar la primera vacuna contra la malària a nens i nenes d’entre 5 i 17 mesos de tres països africans…

Vols ser Billy Elliot?

L’octubre passat es va estrenar el musical Billy Elliot a Madrid. Enguany és possible que s’estreni a Barcelona, i el càsting per triar els actors i les actrius, els ballarins i les ballarines que formaran l’equip és obert…

Bon any 2018 i bon segon trimestre!

El segon trimestre arrenca i “La Notícia de la Setmana” reprèn la seva activitat proposant-vos tres temes per treballar la primera setmana de classe…

Consum responsable i solidari

Ja fa unes setmanes que se’ns convida a consumir. Que si el Black Friday, el Cyber Monday… S’acosten les festes de Nadal i és fàcil excedir-se comprant coses. Però…

Me too

Me too és una campanya internacional encaminada a conscienciar i denunciar els abusos sexuals i la discriminació que pateixen les dones…

Ja han caigut les primeres nevades!

La neu és una de les formes en què l’aigua es presenta a la natura; és el resultat de la formació de petits cristalls de gel, de formes força regulars, encara que molt variades…

La setmana de la ciència

La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments anuals de divulgació de la ciència més importants en l’àmbit europeu…

El saló del Manga i la robòtica

Del dimecres 1 al diumenge 5 de novembre s’ha celebrat l’edició número 23 del saló del Manga de Barcelona. Aquest any s’ha volgut donar un protagonisme especial a la robòtica…

Quina hora és?

Diumenge a la matinada ens van fer canviar l’hora. Això respon a una política de canvis d’horari que es fa sistemàticament dos cops l’any. Què significa exactament canviar d’horari?…

Un huracà fora de lloc?

La setmana passada va arribar a Europa l’huracà Ophelia, que es va formar al sud-oest de les Illes Azores i va viatjar creuant l’Atlàntic en direcció a Irlanda seguint una trajectòria molt poc habitual per aquests fenòmens meteorològics…

Que difícil és preveure el futur!

Buscar la seguretat és un instint fonamental dels éssers vius. En els humans, el desenvolupament de la consciència fa que ens preocupem, a més de les coses que estan passant en el present, dels fets que podrien succeir en un futur…

Què és això de la postveritat?

La paraula “postveritat” es pot dir que és nova. Es va començar a fer servir tot just fa un any per descriure un fenomen nou. La postveritat és una mena de mentida…

Dia Internacional de la Pau

El dia 21 de setembre va ser el dia Internacional de la Pau. Entenem la Pau com l’absència de guerres i lluites…

Ooho: L’ampolla d’aigua comestible!

Una empresa europea ha inventat l’ampolla d’aigua comestible. Bé, més que una ampolla és una mena de recipient esfèric, com una gota gegant, que conté l’aigua dins d’un embolcall transparent fet d’algues marines…

Arriben els spinners!

Una joguina molt senzilla està causant furor entre els escolars d’arreu del món…

Ja es pot comprar un “cotxe” volador!

Des de fa molt de temps, de fet, des de l’època de la invenció dels cotxes i els avions, que s’ha volgut inventar el cotxe volador. Actualment ja hi ha uns quants models de vehicles voladors al mercat…

Màgia!

El dia 5 de març es va fer la cloenda del Festival Internacional de Màgia – XVII Memorial Li Chang a Badalona. Durant tot el mes de febrer Badalona va tornar a ser la seu d’aquest prestigiós festival…

Sant Jordi al món

Diumenge passat Catalunya va tornar a celebrar la diada de Sant Jordi. Roses i llibres van omplir tot el país d’alegria i cultura.

Saps quant costa viatjar?

A qui no li agrada viatjar? Escapar-se de la rutina, de l’entorn més conegut, conèixer nous paisatges, nova gent, sentir altres idiomes…

Torna el Saló del Còmic!

Des d’aquest dijous, i fins diumenge, se celebra el 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona. El certamen d’aquest any dedica un espai destacat als fanzines i un altre a un personatge molt conegut de tothom: Tintín…

Aprenem vocabulari polític i jurídic

Aquesta setmana, el Tribunal Suprem ha condemnat el diputat Francesc Homs a un any i un mes d’inhabilitació. La setmana passada, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fallava també contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau…

Tecnologies que tornen?

En la darrera edició del Mobile World Congress, celebrat a Barcelona aquest mes de març, va sorprendre la presentació d’una nova versió del Nokia 3310. Es tracta d’una actualització del disseny més exitós d’un mòbil anterior a l’aparició dels smartphones…

Gestionar l’error

Durant el lliurament dels premis Oscar d’enguany es va cometre un error molt sonat: es va donar un sobre equivocat als encarregats de lliurar l’Oscar a la millor pel·lícula…

Una bona dosi de ciència fascinant

La setmana passada va ser especialment rica en notícies relacionades amb descobertes científiques. De fet, cada setmana es publiquen milers de resultats d’estudis científics interessantíssims arreu del món…

La Vella Quaresma i el nombre 7

El rei Carnestoltes és el gran protagonista de les festes de carnaval. En canvi, no ho és tant la coprotagonista de les festes, o més ben dit, la protagonista dels dies que vénen després: la Quaresma…

Salut sexual

El 14 de febrer es promociona comercialment com el dia dels enamorats, però també és el Dia internacional de la salut sexual…

Timecode i altres “curts”

El diumenge 29 de gener es va celebrar la cerimònia de lliurament dels IX Premis Gaudí a produccions cinematogràfiques…

Comença l’era Trump!

El mes de gener del 2017 es recordarà com l’inici de l’era Trump. Donald John Trump…

Blue Monday i el dia de la croqueta

Avui us enviem la 50a Notícia de la Setmana. Després de molt de temps seleccionant notícies que consideràvem d’interès o d’una certa importància avui ens relaxarem amb un parell de notícies més divertides que serioses…

Què diuen de nosaltres les proves PISA?

Cada 3 anys, l’OCDE realitza unes proves a estudiants de 15 anys de diferents països per determinar el rendiment estudiantil de forma internacional…

Notes el canvi climàtic?

El canvi climàtic és un fenomen que es nota dia a dia. La setmana passada, per exemple, vam viure unes temperatures anormalment altes…

Et pnses k escrius b?

Aquesta setmana arriba a les llibreries la nova versió de la Gramàtica catalana, publicada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)…

Et pot matar l’alcohol?

El passat 1 de novembre va morir, a Madrid, una noia de 12 anys a causa d’una intoxicació etílica…

Clinton Vs. Trump

El 8 de novembre, se celebren les eleccions presidencials als EUA. Les estadístiques ens diuen que hi ha dos candidats amb més opcions que tots els altres…

Com ha costat, aquesta investidura!

Des de les eleccions de desembre de l’any passat, els partits polítics que formen el Congrés dels Diputats han estat intentant formar govern sense aconseguir-ho…

Va de premis!

Ens acostem a final d’any, moment en què tradicionalment es premia l’excel·lència en diferents activitats…

“Merlí”, una sèrie d’èxit

Les sèries de televisió estan arrasant a tot el món. En els últims deu anys han proliferat notablement i els nous formats que proposen per explicar-nos històries ens enganxen i …

Guèisers en un satèl·lit de Júpiter

La setmana passada, els portaveus de la NASA van confirmar que en un dels satèl·lits de Júpiter, anomenat Europa, hi ha grans quantitats d’aigua…

El bombardeig d’un comboi humanitari

Dilluns de la setmana passada va ser notícia el bombardeig d’un comboi humanitari format per una trentena de camions que va matar una vintena de persones, totes civils…

Anècdotes per compartir dels Jocs Olímpics

Mentre tots plegats gaudíem de les vacances, els millors esportistes del món s’esforçaven de valent i suaven d’allò més competint en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

El recompte de persones sense sostre

La nit del 18 al 19 de maig, més de 1.500 voluntaris van pentinar les ciutats de Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Lleida i Girona amb l’objectiu de fer un recompte fiable de les persones que no tenen una llar…

Els models de família

Una de les notícies que han ressonat amb força aquests darrers dies és la relacionada amb els models de família després que una dirigent política va manifestar-se públicament a favor d’un model familiar diferent del que anomenem “família tradicional”…

L’incendi de Canadà

El diumenge 1 de maig va iniciar-se l’incendi que ha afectat la província d’Alberta, a Canadà. Es tracta d’un incendi que ja ha cremat 200.000 hectàrees de superfície i ha obligat a evacuar més de 80.000 persones…

Efectes dels terratrèmols

El dissabte 25 d’abril de l’any passat, ara fa just un any, un potent terratrèmol de 7,8 graus de magnitud de l’escala de Richter va sacsejar el Nepal i va causar la mort de més de 5.000 persones…

Arriba Sant Jordi!

Dissabte vinent celebrarem la diada de Sant Jordi, el dia del llibre i de la rosa, un dia molt esperat i molt viscut a Catalunya any rere any…

Compte amb les allaus!

Aquesta setmana us oferim un paquet d’activitats per a treballar d’una manera “preventiva” l’espectacular fenomen de les allaus…

“Els papers de Panamà”

El diumenge 3 d’abril les notícies van fer ressonar un escàndol d’evasió fiscal a nivell mundial que ja es coneix amb el nom de “Els papers de Panamà”…

Treballar l’actualitat

Unes vacances carregades de notícies El tercer trimestre arrenca i “La Notícia de la Setmana” reprèn les seves propostes. Aquests dies de vacances han tingut lloc molts fets que han estat actualitat, de manera que tenim un bon repertori de temes per a analitzar....

Pasqua, notícies i reflexió

Ara que ja tenim aquí les vacances de Setmana Santa, la Notícia de la Setmana també fa una pausa en la seva feina. Des de l’inici de curs us hem anat presentant propostes d’activitats relacionades amb algun fet d’actualitat, cada setmana, i a hores d’ara ja tenim una...

Minerals de sang

En unes jornades paral·leles al Mobile World Congress es va plantejar la manera de lluitar perquè els minerals necessaris per a la fabricació d’alguns dels components electrònics dels telèfons mòbils tinguin garantit un origen d’extracció reglat…

Trenquem el silenci

Eines per a parlar a classe sobre els abusos a menors. No hauríem de callar quan veiem una injusticia, un maltractament o un abús…

Millora l’estat de conservació del tigre

L’any 1973, la WWF (World Wildlife Fund) i el govern de l’Índia van iniciar un projecte que tenia com a objectiu principal protegir els tigres i garantir-ne la supervivència en el seu hàbitat natural…

Torna la guerra de les galàxies!

Torna la guerra de les galàxies!
El 18 de desembre passat es va estrenar a molts països Star Wars: El despertar de la força, el setè episodi de la saga Star Wars…

Els efectes del canvi climàtic!

Del 30 de novembre a l’11 de desembre se celebra la XXI Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic a París, per mirar d’arribar a acords per a reduir-ne els efectes…

El Barça, en un moment de forma espectacular

El futbol és notícia gairebé cada setmana. I quan el Barça guanya 0-4 al Reial Madrid, 6-1 a la Roma i 4-0 a la Reial Societat en només una setmana, no se’n pot deixar de parlar…

La setmana de la Ciència

Del 13 al 22 de novembre s’ha celebrat la 20a Setmana de la Ciència. Els temes centrals d’aquesta edició han estat la llum i els sòls…

Per parlar del terror i de Pau

Els atemptats de París del 13 de novembre Com a tothom, a l’equip de Text-La Galera ens ha impactat molt la notícia de l’atemptat a París. Teníem una fitxa d’una altra Notícia de la Setmana preparada però l’hem hagut de mantenir a la reserva. El primer que volem fer...

El control de la població a la Xina

El control de la població a la Xina L’any 1978, quan la Xina tenia 950.500.000 habitants, el govern xinès va implantar la política del fill únic, que prohibia tenir més d’un fill o filla a les parelles del país, sobretot en les àrees urbanes, amb l’objectiu...

El Saló del Manga

Del dijous 29 d’octubre al diumenge 1 de novembre es va celebrar l’edició número 21 del Saló del Manga de Barcelona.

El planeta Mart

Ja fa unes quantes setmanes que el planeta Mart és notícia per la descoberta d’aigua líquida a la seva superfície.

L’aigua de les grans tempestes

A la tardor no ens sorprèn rebre la notícia de grans aiguats que causen autèntiques catàstrofes a les zones d’influència mediterrània…

Primera xinesa que rep el premi Nobel

La xinesa Youyou Tou, el japonès Satoshi Omura i l’irlandès William Campbell guanyen el premi Nobel de medicina pels seus estudis sobre el desenvolupament de fàrmacs contra la malària…

Motors “trucats”

Aquest mes de setembre s’ha fet saber que alguns models de vehicles amb motor dièsel de la marca Volkswagen tenien el software manipulat…

Eleccions al Parlament de Catalunya

Eleccions al Parlament de Catalunya
Aquest diumenge s’han celebrat a Catalunya les eleccions més transcendentals de la història moderna del nostre país…