Parlem dels ibers!

25 gen. 22 | La Notícia de la Setmana

Aquestes últimes setmanes s’han publicat notícies sobre els ibers, els pobladors preromans de la Península Ibèrica: un crani trobat al poblat ibèric d’Olèrdola i la reobertura del jaciment dels Vilars d’Arbeca, després que quedés inundat per efectes del temporal Glòria, són les dues notícies més destacades.

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: BUSQUEU EL POBLAT IBÈRIC QUE TINGUEU MÉS A PROP I FEU HIPÒTESIS SOBRE ELS MISTERIS DELS VILARS D’ARBECA.

1. Mireu la llista de poblacions ibèriques de Catalunya, documenteu-vos bé sobre els grups d’ibers que poblaven les vostres terres i esbrineu dues coses: 

  • Quin poblat ibèric teniu més a prop de la vostra escola?
  • De quin grup d’ibers hauríeu format part si haguéssiu viscut en aquella època?

 

2. Mireu amb atenció aquesta reconstrucció digital de la fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Busqueu informació sobre com era per poder respondre les preguntes que us fem, tot elaborant hipòtesis:

 

  • Per quina raó els ibers van triar un terreny pla per construir-hi un poblat, enlloc de fer-ho en un turó, on era molt més fàcil de defensar?
  • Què deuria provocar l’abandonament d’aquesta fortalesa inexpugnable, al voltant de l’any 300 aC?

3. Mireu aquest vídeo del programa Quèquicom, “Ibers: no hi ha qui els entengui”, de TV3, i prepareu una llista de les coses que us agradaria esbrinar sobre la vida dels ibers, amb les preguntes que els faríeu si poguéssiu retrocedir en el temps i entrevistar-los. Per exemple:

  • Com vau domesticar les cabres i els cavalls que teniu als poblats?
  • Quins metalls feu servir? D’on els obteniu?
  • Quin tipus d’escriptura teniu?
  • Amb qui us agrada més comerciar, amb els fenicis o els grecs?

 

Notes per al docent:

2. El riu Corb aportava força aigua, necessària per a les 200 persones que vivien en aquest poblat i per als seus cavalls. Possiblement van preferir construir en el pla i amb una fortificació que els protegís abans que fer-ho dalt d’un turó.

Els arqueòlegs i historiadors han plantejat la hipòtesi següent: possiblement el poblat fortificat va ser abandonat perquè era massa petit: la superfície total era de 2000 m2 i les persones que hi vivien devien sentir-se “ofegades” en cases tan petites i en els espais exteriors també massa estrets. Durant algun període de calma, de pau, devien decidir abandonar la fortalesa i gaudir d’assentaments més oberts.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Aquesta setmana volem agrair a la Núria Gilabert Bertran que ens hagi suggerit treballar la Notícia de la Setmana sobre els ibers.