Què passarà quan la IA ens pugui llegir la ment?

21 febr. 24 | La Notícia de la Setmana

La velocitat a la qual evoluciona la intel·ligència artificial és sorprenent. I fa molt respecte. Perquè… quin futur ens espera si ja hi ha aparells que incorporen programació en IA que llegeix el que pensem?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

1 La IA ja és tan present en les nostres vides que no hi ha dia que no se’n parli. La seva influència és tan important que moltes persones estan preocupades per l’impacte que pot tenir en la intel·ligència natural, en la nostra manera de raonar i d’actuar.

  • Què us sembla que vol dir que preocupa més la intel·ligència natural que l’artificial?

2 Ja hi ha programes d’intel·ligència artificial capaços de modular literalment el nostre cervell. Llegiu-ne aquest exemple:

Les aplicacions de navegació geogràfica, conegudes com a GPS, que ens permeten trobar els itineraris ideals per anar d’un lloc a un altre caminant, en cotxe o amb altres mitjans de transport, incorporen tecnologia d’IA. S’ha pogut demostrar que ara que ens hem acostumat a fer-les servir, de la mateixa manera que les calculadores, el nostre hipocamp, una part del cervell que ens permet treballar la memòria, ha disminuït una mica de mida, perquè ja no el fem servir per memoritzar rutes ni fer operacions de càlcul matemàtic.

Altres programes informàtics d’IA ja són capaços de “llegir” el que pensem. Ho fan detectant l’activitat encefalogràfica del nostre cervell.

  • Sabíeu que els vídeojocs que utilitzen cascos amb visió de realitat virtual enregistren informació provinent de la vostra activitat cerebral? I que aquesta tecnologia es podrà fer servir per condicionar-nos en moltes de les nostres decisions, sobretot en les relacionades amb els nostres hàbits de consum? Què en penseu, de tot plegat?

3 Fa unes setmanes, Apple comercialitzava unes ulleres presentades un any abans com “la primera computadora espacial”. El giny fusiona el contingut digital amb el món físic…

Poc després, la premsa anunciava que molts compradors les havien tornat. Uns trobaven que pesaven massa, uns altres que eren massa cares per les prestacions que donaven… Raons tècniques i econòmiques que a poc a poc se solucionaran. Però més d’un client insatisfet va dir: “Em sentia aïllat de la família i dels amics.”

  • T’ha passat mai això mateix amb les eines digitals que fas servir? Ho has solucionat?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

4 Comenteu en grup aquestes idees que relacionen llengua i IA. Anoteu algunes conclusions i compartiu-les després entre tots:

La possibilitat que la intel·ligència artificial (IA) faci extingir feines és ara mateix molt alta. Uns dels oficis més directament afectats pels darrers avenços tecnològics són professions com les de filòleg o traductor, que els experts ja assenyalen que seran fàcilment executables per aquesta intel·ligència.

La lingüística computacional, aplicació de la informàtica a l’anàlisi i la comprensió del llenguatge parlat i escrit, és una part essencial del desenvolupament de models de llenguatge amb IA com el GPT-4. Les IA ens poden oferir respostes perquè prèviament han estat entrenades per reconèixer els contextos i associar les respostes adequades.

En un món on la IA esdevé cada cop més omnipresent, l’ús del català en les interaccions que hi establim també hauria de ser una pràctica habitual.

Hi ha aplicacions que incorporen IA tan racistes o sexistes com les persones que les programen.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

5 És fascinant veure actuar un mentalista que assegura que pot entrar en el nostre cervell i saber què pensem. Ho hem vist en desenes de pel·lícules, sèries, programes de televisió, actuacions en directe…  Un mentalista professional va declarar:

“Cada nit, quan surto a l’escenari, dic al públic: tot el que veuran es basa en la psicologia, en la suggestió i en les tècniques de l’il·lusionisme.”

És a dir, no hi ha màgia: el mentalista té una habilitat adquirida, sap fer un “truc”.

  • I tu, què diries: la IA és màgia? Quin és el seu truc? De què s’alimenta?

6 Trobeu, en aquesta sopa de lletres, conceptes, aplicacions, empreses, etc., relacionats amb la tecnologia que incorpora d’alguna manera la IA:

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?