I tu, et deixaràs escanejar l’iris?

27 febr. 24 | La Notícia de la Setmana

Quins són els objectius de Worldcoin, l’empresa del també director d’OpenAI que ja ha enregistrat milions d’iris arreu del món? Investiguem-ho!

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

1 Sam Altman, el director de Worldcoin, defensa que un dels objectius de l’empresa és crear un banc d’identitats digitals, i un altre, crear un nou sistema monetari universal basat en els tokens (el nom popular de la criptomoneda de Worldcoin). Busca informació sobre aquest projecte i els seus objectius i contesta:

  • Per a què podria servir aquest gran banc d’identitats digitals basades en la informació de l’iris de cada persona?
  • Té sentit parlar d’un nou sistema monetari basat en criptomonedes quan ja se sap que és molt poc estable?

2 A canvi de permetre l’escaneig de l’iris, Worldcoin ha pagat a cada participant una quantitat de tokens (que en el moment de publicar aquesta notícia tenien un valor d’uns 100 euros):

  • I tu, et deixaries escanejar l’iris per aquesta suma de diners? Per què?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

3 Llegeix com es desenvolupa el projecte Worldcoin (que té com a últim objectiu que cada una de les persones de la Terra tingui una quantitat de tokens que rebria equitativament en concepte de “renda bàsica universal”) i què hi té a veure l’escaneig de l’iris:

Worldcoin disposa d’una World App que permet realitzar pagaments, compres i transferències amb tokens. Per fer que aquest mecanisme sigui segur, es proposa que l’iris de cada usuari en sigui el filtre d’entrada. Un dispositiu anomenat “orbe” escaneja l’iris de les persones per demostrar que són úniques i humanes. Això és important perquè es calcula que avui aproximadament la meitat de les persones del món no tenen una identitat verificable. Un sistema que serveixi per identificar la identitat de totes les persones, doncs, pot ser molt valuós, ara que la IA ja fa difícil saber què és real i què no ho és.

  • Us sembla que aquest projecte té futur quan encara hi ha milions de persones que no tenen accés als serveis bancaris ni al món informàtic?
  • Qui ens assegura que les dades biomètriques dels nostres iris no es faran servir per a altres finalitats? Ens podem refiar de la tecnologia informàtica que genera la IA?

4 En el Mobile World Congress 24 que se celebra aquesta setmana a Barcelona s’està parlant molt de la seguretat en telefonia mòbil, però també de moltes altres qüestions relacionades amb la gestió de dades, la generació de mòbils 6G i la IA:

  • Què és la generació 6G? Aquesta il·lustració, que mostra l’evolució de la telefonia mòbil a través de les seves “generacions”, t’ajudarà a respondre:

Il·lustració de Jaume Bosch

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

5 L’Agència Espanyola de Protecció de Dades avisa que vendre les dades biomètriques de l’iris comporta perills reals, sobretot perquè la IA no està encara prou ben regulada:

Juntament amb un company o companya, escriviu un avís d’alerta dirigit a tota la classe explicant els perills que pot tenir el fet d’haver venut l’escaneig de l’iris a una empresa del món de la IA.

Us pot ajudar veure l’entrevista sobre el tema a Genís Roca, especialista en internet: Quin perill té deixar que t’escanegin l’iris? i aquesta informació que fa referència a la protecció de dades.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?