Què fem amb els residus de llarga durada?

20 abr. 21 | La Notícia de la Setmana

La setmana passada van sortir dues notícies relacionades amb el tractament de residus de llarga durada: residus que no es poden fer innocus o eliminar en un període curt de temps. Es tracta de casos en aparença completament diferents perquè es produeixen en llocs molt allunyats geogràficament (al Japó i a Catalunya) i perquè els protagonitzen residus molt diferents.

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: ANALITZEU LES DIFICULTATS DE GESTIÓ DELS RESIDUS DE LLARGA DURADA.

 

1. Llegiu aquesta notícia sobre els residus generats a Fukushima i aquesta altra sobre l’abocador de Vacamorta:

  • Quins són els residus que s’han d’eliminar de la central nuclear de Fukushima?
  • Quins són els residus que s’han d’eliminar de l’abocador de Vacamorta?
  • Per què diem que aquests residus són de llarga durada?

2. En tots dos casos, penseu en quines deuen ser les comunitats que en poden patir més els efectes:

  •  Qui se sent perjudicat pels plans de tractament dels residus proposats?

3. Proposeu alternatives per a cada cas.

  • Què creieu que seria millor, deixar els residus tal com estan ara o aplicar els plans que hi ha previstos?
  • Com es podrien prevenir aquestes acumulacions de residus?
  • Així, doncs, quina és la vostra proposta per tractar els residus en cada cas?

Notes per al docent:

  1. Els residus que ara es volen eliminar al mar, a Fukushima, són milions de tones d’aigua irradiada durant l’accident nuclear de l’any 2011. Els de Vacamorta són milions de tones de residus sòlids de deixalles. Els de Fukushima són de llarga durada perquè contenen isòtops radioactius que triguen milers d’anys a desintegrar-se (no hi ha altra manera d’eliminar-los). Els de Vacamorta es podrien reciclar, però el cost econòmic ho fa prohibitiu i s’està pensant a traslladar-los.
  2. Fukushima: la comunitat de pescadors de les zones més properes a Fukushima s’ha convertit en el grup més actiu en contra de l’abocament, perquè tenen por dels efectes de la radioactivitat i de la mala fama que pugui agafar la pesca d’aquesta zona encara que no estigui contaminada. Els governs de la Xina i de Corea del Sud també han formalitzat queixes al govern japonès. Els Estats Units, com a bon aliat del Japó, els dona suport i argumenta que l’aigua estarà prou diluïda i tractada com per a no representar cap problema per a la salut de l’ecosistema marí de la zona i, per tant, també per a les persones.Vacamorta: la Generalitat, que fa anys que va demorant la resolució de les sentències sobre el cas, haurà de fer una gran despesa per traslladar els residus de l’abocador. Caldrà veure quina és la reacció dels habitants dels llocs on es vulguin portar aquests residus.
  3. Les opinions de l’alumnat sobre altres propostes de tractament de residus poden ser molt diverses. Respecte les polítiques de prevenció, en el cas de l’energia nuclear es tracta de buscar energies alternatives i sostenibles. En el cas dels residus de Vacamorta, cal fixar-se en el codi de les 5R (reciclar, reutilitzar, reduir, reparar i retornar).
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat