Homenatge a Larry Tesler

3 març 20 | La Notícia de la Setmana

Som conscients que el tema del coronavirus està agafant cada dia més volada perquè ja tenim afectats al nostre país. Si en la seva evolució trobem que hi ha un enfocament didàctic que ens sembli que us pot interessar, diferent dels que ja hem tractat, tornarà a ser protagonista d’una nova Notícia de la Setmana.

Les notícies sobre el coronavirus més les de caire polític n’han tapat moltes altres que també són interessants. Avui us volem parlar de la mort de Lawrence G. Tesler, més conegut com a Larry Tesler, un enginyer de computació que va tenir com a guia de tota la seva feina la implementació d’eines útils i senzilles per als usuaris d’ordinadors.

Si ets tutora o tutor o profe de tecno…

Et proposem retre homenatge a aquest científic amb la proposta d’aquestes activitats:

1 Llegiu i cronometreu:

És molt probable que el nom de Larry Tesler no us digués res fins avui, però ben segur que heu fet servir fins a l’avorriment una de les seves aportacions més importants: el “copiar i enganxar”.

Cronometreu quant temps trigueu a reproduir aquest text en un full de processador de textos en aquests dos casos:

A Copiant-lo i enganxant-lo amb la funció que va inventar Tesler.

B Tornant a escriure el text o al dictat.

Hi ha uns animals que, com en Tesler, en saben molt d’enginyeria; això sí, no pas computacional… Són els castors, que des de fa segles ens han impressionat amb la seva facilitat per a construir grans dics de fusta i fang. Aquests simpàtics i grans rosegadors són capaços de construir un dic en només una nit! I si això no us impressiona, penseu que molts d’aquests dics fan més de cent metres de longitud, més d’un metre i mig d’alçada i quatre de gruix a la base! Ara sí que us heu quedat amb la boca oberta, oi? Doncs encara us podem sorprendre més: els castors construeixen els dics corbats, apuntant cap al naixement del riu, no pas cap a la desembocadura, per resistir més bé la força del corrent i evitar que es trenquin pel mig. Els dics són grans obres d’enginyeria!

  • Què opineu ara d’aquest inventor?
  • Us sembla que mereix que tots els estudiants el coneguin?
  • Creieu que internet us seria igualment útil per fer els vostres treballs si no poguéssiu copiar i enganxar els textos o imatges que hi trobeu?

 

2 Busqueu una altra funció molt utilitzada que també va inventar Tesler.

Nota per al docent:

Aquesta altra funció és la de “Cercar i reemplaçar”.

3 Investigueu qui va inventar el ratolí d’ordinador. No us penseu que el cas de Tesler és únic…

Nota per al docent:

L’inventor del ratolí d’ordinador va ser Douglas Engelbart.

  • Quines funcions o accessoris informàtics trobeu a faltar com a usuaris d’ordinadors quan treballeu amb textos? Proposeu-ne una, digueu quina tasca facilitaria i descriviu com la faríeu funcionar.
  • Quines funcions o accessoris que ja existeixen creieu que haurien de venir instal·lats en qualsevol ordinador?