Què ha passat durant les vacances?

7 gen. 20 | La Notícia de la Setmana

Arrenca el segon trimestre del curs i “La Notícia de la Setmana” reprèn les seves propostes. Durant els dies de vacances han tingut lloc molts fets noticiables, de manera que tenim un bon repertori de temes per analitzar. Aquesta setmana us en proposem tres: els problemes amb tres fenòmens diferents a l’hemisferi sud que impliquen altes temperatures, la descoberta d’una pintura de fa més de 42.000 anys i la formació de govern a Espanya.

Si ets tutora o tutor…

T’hem preparat una activitat per a les dues primeres notícies i apuntem la tercera per a la setmana vinent:

1 Durant les festes de Nadal hem vist com a Oceania hi ha hagut, i encara hi ha, problemes gravíssims amb tres fonts de calor molt intensa que han provocat forts increments de la temperatura. Investigueu de quin tipus és l’energia que ha produït cada un d’aquests fenòmens i quin és el seu origen:

  • Els grans incendis que encara continuen ben actius a tota Austràlia i que han causat víctimes.
  • L’erupció del volcà Whakaari de l’illa de White, a Nova Zelanda, que també va causar víctimes.
  • La detecció d’una gran massa d’aigua calenta en una zona del Pacífic sud molt propera a Nova Zelanda i que no s’havia detectat fins ara.

Nota per al docent:

La calor i la sequera extremes poden generar la combustió de les masses vegetals, que desprèn l’energia química tan intensa d’aquests focs australians. El vent facilita la seva propagació.

L’energia interna de la Terra és la causa de qualsevol fenomen volcànic.

No se sap quina o quines poden ser les causes de la gran massa d’aigua calenta que s’ha trobat en una zona del Pacífic, però se sospita que poden estar relacionades amb el fenomen conegut com El Niño, un aflorament a la superfície d’aigua càlida que es produeix amb certa freqüència molt més a l’est, en les costes entre l’Equador i Perú, i que pot arribar a tenir un impacte climàtic igualment intens.

Llegiu aquesta notícia sobre l’obra d’art més antiga del món que s’ha trobat fins ara:

Tenim molt poca informació de fa 40.000 anys. En canvi, avui tenim milions d’imatges de tota mena (fotografies, vídeos, pel·lícules…). Imagineu que heu de triar una sola imatge per representar la nostra època als habitants del futur.

  • Quina imatge triaríeu?

Feu grups de tres o quatre persones, proposeu una imatge per grup i intercanvieu les vostres propostes fins a triar-ne una de preferida de tota la classe.

 

Finalment, es formarà govern a Espanya.

Després de les eleccions generals a Espanya de l’abril de l’any passat no es va aconseguir formar govern, i per això es van convocar unes noves eleccions al novembre. Finalment, la proposta de formació d’un govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos ha aconseguit els vots positius d’aquestes dues formacions polítiques, més els de PNB, Más País, Nueva Canarias, Teruel Existe i Compromís, i les abstencions d’ERC, EH Bildu i BNG. La resta de partits hi han votat en contra.

Aquesta notícia és tan recent i important que l’analitzarem amb detall i serà la protagonista de la “Notícia de la Setmana” que ve. Tot i així, us recomanem que demaneu al vostre alumnat que vagi recollint informació sobre com s’ha dut a terme aquest procediment parlamentari.