Què ha passat durant les vacances?

11 gen. 21 | La Notícia de la Setmana

Durant els dies de vacances han tingut lloc molts fets noticiables, de manera que tenim un bon repertori de temes per analitzar. Arrenca el segon trimestre del curs en plena tercera onada de la pandèmia COVID-19 i “La Notícia de la Setmana” reprèn les seves propostes. Aquesta setmana us en proposem vuit.

Si ets tutora o tutor…

Tria si vols treballar un o més dels vuit reptes:

1. Covid-19: La pandèmia continua

Durant les festes de Nadal hem vist com les restriccions a la mobilitat s’han incrementat per lluitar amb més eficàcia contra la transmissió del coronavirus SARS-CoV-2. Alhora, ha estat emocionant veure com s’ha iniciat el programa de vacunacions que començarà a fer la població resistent a la malaltia. Una de freda i una de calenta…

REPTE: Quin percentatge de població ha d’estar immunitzat per acabar definitivament amb la pandèmia? Per què no pot ser inferior?

Nota per al docent

El percentatge a partir del qual la pandèmia quedarà frenada és per sobre del 90%. Si és inferior a aquesta xifra, encara hi ha massa persones susceptibles de contagiar-se del virus i mantenir una taxa de contagi elevat.

2. Dificultats al Regne Unit

A final del 2020 al Regne Unit van coincidir dues situacions crítiques: per una banda el tancament de fronteres preventiu que molts països van aplicar per protegir-se d’una nova soca del SARS-Cov-2, més contagiosa, i per una altra banda, els canvis que ha comportat l’aplicació definitiva del Brèxit. Tots dos factors van provocar una congestió monumental del trànsit entre la Gran Bretanya i l’Europa continental. En aquesta fotografia podeu veure la pista de l’aeroport de Manston, convertida en un aparcament gegant per a la multitud de grans camions que no van poder creuar el Canal de la Mànega.

REPTE: De quantes maneres diferents es pot creuar aquest canal?

Nota per al docent

Les persones i les mercaderies poden creuar-lo per via marítima, per via aèria i també per via ferroviària a través de l’Eurotúnel (que fa 50 km, 36 dels quals són submarins).

3. Els “trumpistes” assalten el Capitoli

El dia 6 de gener se celebrava a l’edifici del Capitoli, a Washington, la sessió conjunta del Congrés i el Senat dels Estats Units d’Amèrica que havia de validar els resultats electorals i proclamar Joe Biden president electe del país. La sessió va ser interrompuda per la irrupció de nombrosos seguidors de Trump que s’estaven manifestant a l’exterior incitats per l’encara president, que seguia denunciant un frau electoral sense cap mena de prova ni de fonament.

REPTE: A l’inici de la seva història, el Capitoli ja va ser atacat. En quin moment i per qui?

Nota per al docent

La sessió conjunta de les dues cambres legislatives era l’últim tràmit legal abans de la presa de possessió del 20 de gener i, per tant, una de les últimes oportunitats per Trump de boicotejar el canvi de presidència.

El 24 d’agost del 1814, l’edifici del Capitoli va ser atacat i parcialment cremat per tropes britàniques durant la guerra anglo-americana del 1812-1815. Si voleu podeu ampliar aquest repte demanant a l’alumnat que investigui quina relació hi ha entre aquest conflicte bèl·lic i el nom amb què coneixem la residència oficial del president dels EUA. La Casa Blanca va rebre aquest nom després que es pintés d’aquest color per tapar els estralls ocasionats per l’incendi que va patir durant l’atac de les tropes britàniques.

4. Es legalitza l’avortament a Argentina

El 30 de desembre, el Senat argentí va aprovar la nova llei de l’avortament després de superar aquest mateix tràmit al Congrés. La nova llei permet la interrupció voluntària de l’embaràs fins a la dotzena setmana de gestació. Es tracta d’una mesura que destaca en el context dels països de l’Amèrica llatina.

REPTE: Compteu a quants països americans l’avortament està legalitzat i compareu si la proporció és la mateixa que a Europa.

5. Terratrèmols a Croàcia

Una seqüència de terratrèmols que van arribar fins a una magnitud de 6,4 graus de l’escala de Richter va tenir l’epicentre situat a la localitat de Petrinja, a Croàcia, i va provocar la mort de set persones. Eslovènia va tancar per precaució la seva central nuclear durant uns dies perquè es troba a només 100 quilòmetres de l’epicentre.

REPTE: L’escala de Richter és la que es fa servir avui dia en sismologia científica per mesurar la intensitat d’un terratrèmol? Si no és aquesta, quina és?

Nota per al docent

L’escala científica per mesurar la intensitat dels terratrèmols és la coneguda com a escala sismològica de magnitud de moment, que millora la de Richter. Totes dues es basen en la mesura de l’energia alliberada pel terratrèmol.

6. La borrasca Filomena

Tot aquest últim cap de setmana hem estat molt preocupats per la quantitat de neu que la borrasca Filomena ha deixat a cotes baixes de territoris on no és normal que hi nevi tant, com les terres de l’Ebre. A l’altiplà espanyol també s’hi han vist les nevades més intenses des de fa cinquanta anys, que han afectat especialment la ciutat de Madrid. La fotografia que teniu tot seguit correspon als afores de Falset, feta el matí del dia 11 de gener.

REPTE: Investigueu per què tot i estar experimentant un increment de temperatura mitjana i gradual a causa del canvi climàtic, a nivell planetari, s’ha produït un episodi meteorològic com aquest, amb unes nevades històriques.

Nota per al docent

Precisament l’increment de temperatura a nivell global a tota la Terra provoca fenòmens meteorològics cada vegada més extrems. Per exemple, en les zones temperades cada vegada serà menys estrany patir fenòmens meteorològics més propis de zones tropicals, com grans tempestes huracanades.

7. Rècord de temperatura mínima!

El dia 6 de gener, al Clot del Tuc de la Llança, una fondalada on sempre fa molt fred, a Vaquèira, es va mesurar la temperatura més freda registrada mai a la Península Ibèrica: -34,1 °C. El rècord anterior s’havia registrat a l’estany Gento l’any 1956.

REPTE: Investigueu quina ha estat la temperatura mínima mai registrada en el vostre municipi.

8. Nova normativa per als usuaris de patinets elèctrics

A partir de l’1 de gener del 2021 ja s’aplica una nova normativa sobre la circulació de patins elèctrics i vehicles similars.

REPTE: Investigueu quins són els canvis més importants que introdueix la nova llei.

Nota per al docent

A partir del moment en què s’ha considerat que els patinets elèctrics són vehicles de motor s’ha pogut implementar aquesta nova normativa que, entre els seus aspectes més destacats, té la prohibició de la circulació per les voreres i zones per a vianants, la limitació a 25 km/h de velocitat màxima i la prohibició d’anar dues persones sobre un mateix patinet.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat