Quan es reompliran els embassaments?

20 nov. 23 | La Notícia de la Setmana

La sequera que patim des de fa tres anys és la més greu de l’últim segle. La situació és molt preocupant i cal que ens continuem esforçant per estalviar aigua. Perquè… com ho farem per tenir més aigua a l’abast, si no plou?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 Fixeu-vos en la fotografia de l’embassament de Sau de la capçalera:

  • Què es veia del campanar de l’església quan l’embassament estava ple?
  • Quanta aigua faria falta perquè tornés a quedar amagat?
  • Quants mesos hauria de ploure, aproximadament, perquè això passi?

2 Consulteu les dades de l’estat de les reserves d’aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya (que no inclouen les conques de l’Ebre).

  • Encara es manté al 19 %, com la setmana passada?

3 Construïu un pluviòmetre. Necessitareu un pot de vidre o un got de parets verticals, un retolador per a pintar sobre vidre que no es dissolgui en aigua i un regle. Després, només caldrà que seguiu aquests passos:

  1. Feu una línia recta, vertical, a la paret del got o del pot de vidre.
  2. Gradueu-la, en mil·límetres i amb la màxima precisió, des de la base (tingueu en compte el gruix del vidre) fins a dalt. Si heu d’esborrar alguna ratlla, utilitzeu alcohol (segur que dissoldrà la tinta del vidre).
  3. Situeu-lo a l’exterior, en un lloc ben obert perquè quan plogui hi pugui entrar l’aigua de pluja sense cap impediment.

Ara, llegiu aquesta informació i resoleu la pregunta:

Els mil·límetres de pluja equivalen a litres per metre quadrat; és a dir: si en un metre quadrat de superfície plana hi aboquem un litre de líquid, aquest tindrà una alçada d’un mil·límetre dins del metre quadrat (imagina’t un recipient quadrat que mesuri un metre de costat). Cada mil·límetre d’alçada del pluviòmetre ple d’aigua, doncs, equival a la caiguda d’1 litre d’aigua de pluja per cada metre quadrat de superfície de terreny.

  • Ha plogut tota la nit i al matí observeu el pluviòmetre i veieu que hi ha aigua fins a 1,2 cm d’alçada (ahir era buit). Quant ha plogut? Doneu la resposta en l/m2.

4 Informeu-vos sobre el funcionament de les dessaladores, les instal·lacions que permeten obtenir aigua dolça del mar. Aquesta fotografia és de la dessaladora del Prat (el Baix Llobregat), una de les més grans d’Europa:

  • Quantes n’hi ha a Catalunya?
  • Quantes n’hi ha de projectades per construir-se en els propers anys?
  • Si ja disposem de la tecnologia per construir dessaladores, per què no en construïm moltes i així ja no dependrem tant de l’aigua que s’emmagatzema en els embassaments?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

5 Repassa els ODS i tria els que estan relacionats molt directament amb aquesta notícia.

  • Quins has triat? Per què els has escollit?

6 Investigueu: observeu aquest gràfic i, a partir de la interpretació que en feu, digueu quan hi va haver l’últim gran període de sequera, un de molt pitjor que l’actual:

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

7 Llegiu aquest paràgraf i contesteu:

Si no plou d’una manera abundant durant aquests últims dies de tardor, al desembre s’haurà d’entrar en la fase d’emergència per falta d’aigua. Això comportaria mesures d’estalvi d’aigua com, per exemple, la reducció de la pressió de l’aigua de les aixetes.

  • Qui notarà més la reducció d’aigua, els qui viuen en pisos més alts o les persones que viuen en plantes baixes o pisos baixos?
  • I tu, a quina planta vius? Com creus que notaràs la baixada de pressió, en cas que es produeixi? Escriu una carta a l’ajuntament explicant què penses d’aquesta mesura. Recorda d’argumentar bé les teves raons i de fer servir termes adequats i relacionats amb l’aigua: cabal, pressió, embassaments, rius, recursos hídrics, dessaladores, aigües grises, fecals, termals, dolces, salades, sequera, aiguat, aiguaneu, aigüera…

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?