Robots massa humans?

28 nov. 23 | La Notícia de la Setmana

L’Ameca és el robot humanoide més avançat que hi ha. Programat per utilitzar la intel·ligència artificial GPT-3, és capaç de sorprendre tothom amb converses que semblen del tot humanes. I és que fins i tot és capaç de fer bromes, com s’ha pogut veure en una demostració pública de l’última generació del giny.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 Llegiu aquest text i, després, responeu les preguntes:

Les persones que treballen en la creació de robots, siguin del tipus que siguin, se’n consideren “desenvolupadores”, i no només programadores. La robòtica i la programació informàtica són bàsiques per al desenvolupament de qualsevol robot, però quan aquest és molt sofisticat, com per exemple els humanoides, els que tenen semblança humana, calen moltes altres persones per dur a terme cada projecte.

  • Quins tipus de professionals fan falta per a desenvolupar robots humanoides?
  • Per què els robots humanoides mai podran arribar a ser intel·ligents com les persones? O creus que sí que podran?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

2 Debateu sobre la finalitat que haurien de tenir els robots humanoides ajudant-vos amb aquestes reflexions:

  • Com és que les persones sovint acabem fent mal ús de qualsevol cosa que creem, encara que la finalitat de l’invent ens sigui, d’entrada, beneficiosa? La dinamita, per exemple, és imprescindible en el camp de l’enginyeria de camins, ponts, túnels, etc., però tots veiem cada dia l’ús terrible que se’n fa en els conflictes bèl·lics. Internet ha millorat les comunicacions d’una manera extraordinària, però també se’n fa un mal ús, per exemple, amb la distribució d’incomptables continguts carregats de violència i pornografia.
  • Moltes màquines han substituït les persones amb èxit a l’hora de fer feines mecàniques o molt pesades, com les calculadores o els automatismes en les cadenes de muntatge de moltes fàbriques. Això vol dir que hem de tenir por perquè es perdran molts llocs de treball i les persones seran substituïdes per robots? Si les màquines només responen a una programació i els robots són màquines programades per persones, per què els hauríem de tenir por?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

3 Mireu aquest vídeo de l’Ameca conversant amb un dels seus desenvolupadors:

  • Què li pregunten?
  • Què respon?
  • Si us interessa, mireu també aquests altres dos vídeos, en què l’Ameca parla amb els seus programadors sobre el dia més trist i el més feliç de la seva “vida”, i sobre altres qüestions.

Ara, escriviu tres arguments per justificar cada una d’aquestes frases de Cristina Aranda, filòloga experta en IA i cofundadora de Mujeres Tech: “Las máquinas son tontas; las personas, listas.” I “Las máquinas no son tan creativas como los seres humanos.” Discutiu què pot portar a Aranda a fer aquestes afirmacions.

Si feu servir materials de Text…

  • En el llibres digitals de Tecnologia i digitalització de la col·lecció Seqüències trobareu el projecte de robòtica RoboTEXT, que introdueix aquest món d’una manera progressiva i intuïtiva mitjançant la programació amb el sistema de blocs, de plaques micro:bit.
  • En el llibre d’Educació en valors trobareu la sessió Els humans del futur, que inclou aspectes bàsics sobre bioètica i sobre l’exposició que es va fer al CCCB “+HUMANS”.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?