Qui en tria el nom?

14 des. 21 | La Notícia de la Setmana

Ja fa unes quantes setmanes que la variant Òmicron del Sars-CoV-2 és notícia cada dia. I aquest cap de setmana també ha estat notícia la borrasca Barra, que ha ocasionat el desbordament del riu Arga i ha inundat barris de la ciutat navarresa de Pamplona. Qui tria el nom de les noves variants de SARS-CoV-2? I dels huracans, ciclons, borrasques i altres grans fenòmens meteorològics?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: INVESTIGUEU QUIN ÉS L’ORIGEN DELS NOMS DELS HURACANS I DE LES VARIANTS DELS VIRUS.

1. Investigueu quina organització internacional és la responsable de triar el nom per als huracans o ciclons, i quin ho és per al nom dels virus i les seves variants.

Després, mireu aquestes llistes: la primera correspon als noms dels huracans de l’oceà Atlàntic; la segona, als dels huracans de l’oceà Pacífic:

  • Com funcionen aquestes llistes? Com es fan servir? Investigueu-ho.
  • La fotografia següent correspon a l’huracà Isabel, del setembre de l’any 2003. Com és que no trobem aquest nom en les llistes dels huracans de l’Atlàntic nord si, com heu vist, els noms es van repetint? Per què tampoc s’ha tornat a fer servir el nom Catarina, que va designar un huracà de l’agost del 2005?

2. Pel que fa als virus, busqueu el criteri que se segueix per triar els diferents noms que els identifiquen.

3. Plantegeu-vos aquestes preguntes:

  • Per què posem noms als huracans i a les variants dels virus, però no en posem als terratrèmols?
  • Per què tampoc se’n posen als tornados, com els que han arrasat algunes zones de Kentucky, als Estats Units d’Amèrica, aquest dissabte, amb el resultat d’un centenar de víctimes mortals?

Notes per al docent:

1. L’OMS, l’Organització Mundial per a la Salut, és l’organisme encarregat de posar el nom dels virus i de les seves variants.

El Centre Nacional d’Huracans dels EUA tria el nom dels huracans de l’Atlàntic.

El Centre d’Huracans del Pacífic Central, que es troba a Honolulú, Hawaii (EUA), tria el nom dels del Pacífic.

El Centre de Tifons de Tòquio (Japó) tria els del Pacífic Nord-Occidental.

Per a l’Atlàntic, des de l’any 1979 es trien d’entre els noms de sis llistes anuals que es van repetint. És a dir, cada sis anys es recomença per la primera de les sis llistes. Per al Pacífic, les llistes són rotatòries; és a dir, cada any es continua amb els noms de l’any anterior en cas que no s’hagin fet servir tots.

Si un huracà provoca grans desastres, tant personals com materials, no se’n repeteix el nom mai més, se substitueix en la llista. Per això cap altre huracà no portarà el nom d’Isabel.

2. L’OMS proposa un nom per a cada variant del SARS-CoV-2. En principi s’identificaven les variants amb el nom del país on s’havien detectat per primer cop (variant xinesa, brasilera…), però per evitar estigmes es va decidir utilitzar les lletres de l’alfabet grec (alfa, beta, gamma, delta,…, òmicron, etc.), en principi en ordre correlatiu. En aquest article d’El Periódico s’explica per què no s’ha seguit d’una manera estricta aquest ordre correlatiu.

Cal tenir en compte que tots aquests noms de variants víriques són per a la divulgació i no per al treball científic especialitzat, en el qual s’assigna a cada petita mutació una matrícula a partir de la genèrica SARS-CoV-2.

3. De terratrèmols n’hi ha constantment, i no són tan previsibles com els fenòmens atmosfèrics o l’evolució dels virus. A més, un terratrèmol té lloc sobtadament i té una durada molt curta. Amb els tornados passa el mateix. En canvi, els huracans, es veu com es formen i es pot estudiar com evolucionaran i cap a on es desplaçaran. De les variants dels virus també en podem estudiar les mutacions i veure com afecten les poblacions d’éssers vius que infecten. Dels terratrèmols només en podem saber la intensitat i els danys que han provocat quan ja han tingut lloc.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat