Ens acostem a la fi de l’energia nuclear?

17 maig 20 | La Notícia de la Setmana

Dijous de la setmana passada vam poder veure com es destruïen les torres de la central nuclear alemanya de Philippsburg. Les imatges, francament impressionants, mostren com una sèrie d’explosions controlades a la base de les torres les fan caure sense gairebé inclinar-se. Aquesta escena quedarà com el símbol que representa el principi de la fi de l’energia nuclear com a font d’energia a Alemanya.

Si ets tutora o tutor…

Et proposem unes activitats per treballar per què es va decidir prescindir de l’energia nuclear a Alemanya, i com caldrà substituir l’energia que s’obté d’aquestes centrals nuclears.

1 Llegiu l’article de La Vanguardia que explica amb detall com s’ha produït el desmantellament de la central nuclear de Philippsburg.

  • En l’article es parla de l’accident nuclear de Fukushima com a punt de partida per a la clausura progressiva de les centrals nuclears. Abans, però, altres accidents nuclears greus ja van posar en alerta el món sencer. De quins accidents es tracta?
Nota per al docent

L’explosió d’un dels reactors nuclears de la central nuclear de Txernòbil, a Ucraïna, l’any 1986, quan aquest estat pertanyia a la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), és l’accident nuclear més greu que mai ha tingut lloc. Però el que es considera el primer accident nuclear greu va tenir lloc el 1979 a la central nuclear de Three Mile Island, a l’estat de Pennsilvània, als Estats Units.

2 Entreu al Youtube i mireu-hi aquest vídeo amb atenció.

  • Com és que unes torres tan altes no es tomben en caure?
  • Es podrà aplicar la mateixa tècnica per enderrocar totes les instal·lacions d’aquesta central nuclear?
  • Quina és la funció d’aquestes torres o xemeneies de les centrals nuclears?
  • Emeten gasos tòxics?
Nota per al docent

La funció de les torres o xemeneies és la de canalitzar la sortida de la gran quantitat de vapor d’aigua que es genera quan es refrigeren els reactors nuclears. Les seves emissions, doncs, no són tòxiques. D’altres instal·lacions, com el reactor nuclear, protegit moltes vegades per una cúpula de ciment, s’hauran de tirar a terra amb tècniques especials, ja que al seu interior la radioactivitat pot ser molt alta.

Aquestes torres feien 150 metres d’alçada. Busca tres edificis o monuments famosos que tinguin una alçada similar. A Barcelona, per exemple, n’hi ha uns quants…

Nota per al docent

Exemples: Sagrada Família (120 m, però en farà 172 quan estigui acabada), torre Mapfre de Barcelona (154 m), torre de Comunicacions de Montjuïc (136 m), Torre Glòries (Agbar) de Barcelona (144 m).