Vola el primer taxi-dron d’Europa… a Lleida!

6 nov. 23 | La Notícia de la Setmana

El passat 31 d’octubre es va enlairar per primera vegada a Europa, a l’aeroport de Lleida-Alguaire, un taxi-dron amb persones a dins! Quan els tindrem a punt per fer-los aturar al crit de… “taxi!”?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

1 Aquests taxi-drons ja poden volar legalment a la Xina, i molt aviat ho faran en altres països. Aquí trigaran encara força mesos a arribar perquè, tot i que la tecnologia ja és del tot fiable, cal regular la integració segura d’aquests vols a l’espai aeri europeu. Mireu-ne aquest primer vol i responeu les preguntes.

  • Quins avantatges socials pot representar el fet de transportar persones en aquests drons? Et serà útil saber que els taxi-drons poden assolir una velocitat màxima de 130 km/h i que tenen una autonomia de mitja hora.
  • I vosaltres, us atreviríeu a pujar a un taxi-dron? Per què?

2 Ja saps què són els ODS: disset objectius per al desenvolupament sostenible dins el marc de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Una crida a l’acció per posar fi a la pobresa, i per a la protecció del planeta i la millora de la vida i les perspectives de futur de totes les persones.

Repassa’ls i tria’n un que et sembli que es pot veure afavorit per la implantació dels taxi-drons, i un altre que et sembli que es pot veure perjudicat.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

3 “Taxi-dron” és una paraula composta de nova creació. Ja en teníem moltes, de paraules compostes, com tira-xines, automòbil, moto-serra, espantaocells o penja-roba. 

  • Per què algunes s’escriuen amb guionet i altres no?

Quan ho hàgiu esbrinat, escriviu correctament les paraules que es formen amb cada parella:

parar + sol

xano + xano

parar + aigua

parar + caigudes

salvar + vides

alta + veu

comptar + revolucions

rentar + plats

parar + xocs

espiar + dimonis

materno + infantil

sord + mut

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

4 Investigueu quina és la companyia líder al món en mobilitat aèria no tripulada que ha triat l’aeroport d’Alguaire com a base europea per a la mobilitat dels taxi-drons que construeix.

5 El taxi-dron que es va enlairar a l’aeroport d’Alguaire és un vehicle eVTOL (electric vertical take-off and landing, és a dir un vehicle elèctric d’enlairament i aterratge vertical).

  • Quin model d’eVTOL va fer la demostració?
  • Quantes persones hi caben?
  • Com funciona?

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?