Nous i vells límits en l’ús de monedes

5 febr. 20 | La Notícia de la Setmana

L’equip de La Notícia de la Setmana estem molt pendents de dos fets de l’actualitat dels quals us parlarem aviat: les reaccions al Regne Unit després que aquest país hagi sortit formalment de la Unió Europea el dia 31 de gener, i l’evolució de la transmissió del coronavirus. Però avui ens fixem en una altra notícia de què s’ha parlat aquesta setmana: un estudi aconsella deixar de fabricar les monedes d’1 i 2 cèntims d’euro.

Si ets profe de mates o tutor…

Et proposem que treballis una sèrie d’activitats sobre aquesta iniciativa del Banc Central Europeu i altres qüestions que es relacionen amb el fet de posar límits a l’ús de monedes.

1 Busqueu informació i responeu:

  • Quin motiu hi ha per deixar de fabricar monedes d’1 i 2 cèntims d’euro?
  • Hi ha dos estats de l’Europa de l’euro que ja es van avançar en aplicar aquesta proposta. Quins estats són? Quin any van aplicar la mesura?
  • Quin efecte en els preus creus que pot tenir aquesta mesura?
Nota per al docent:

El cost de producció supera el valor nominal de la moneda. Exactament, fabricar una moneda d’un cèntim d’euro costa 1,6 cèntims d’euro.

Finlàndia, el 2002, i els Països Baixos, el 2004. En aquests dos estats no es fan servir les monedes d’1 i 2 cèntims d’euro i és obligatori arrodonir les quantitats.

2 Vosaltres no havíeu nascut però abans de l’euro a Espanya hi havia una altra unitat monetària que els vostres pares i avis recorden molt bé: la pesseta.

  • Quina equivalència es va fixar per canviar de pessetes a euros?
  • Quines monedes de pesseta hi havia l’última vegada que se’n van emetre? Calculeu-ne l’equivalència en euros o cèntims d’euro.
  • Quines monedes de pesseta valdrien encara menys que les monedes d’1 cèntim d’euro que ara es deixen de fabricar?
  • Aquest any s’acaba el límit de temps per canviar pessetes per euros. Encara en teniu a casa? Quina és la data límit per a fer-ho?
Nota per al docent:

166,38621 pessetes = 1 euro

El 31 de desembre del 2020 serà l’últim dia en què es podran canviar pessetes per euros al Banc d’Espanya.

3 Encara que poca gent ho sap, hi ha una ordre europea que limita els pagaments en monedes: és l’ordre 2169/2005 art. 11. Busqueu-la i esbrineu quina és la limitació que regula.

Nota per al docent:

L’ordre 2169/2005 art. 11 diu que, excepte per a unes determinades institucions financeres, ningú està obligat a acceptar més de 50 monedes per a una mateixa compra-venda. Dit d’una altra manera, es pot fer servir un màxim de 50 monedes per fer un sol pagament.

  • Quin és l’import més petit que es pot pagar fent servir el màxim de monedes que imposa aquesta regulació?
  • Quin serà l’import més petit que es podrà pagar fent servir el màxim de monedes que imposa aquesta regulació quan ja no hi hagin les monedes més petites?
  • Quin és l’import màxim que permet la mateixa regulació per fer un pagament amb monedes? Quedarà afectat quan se suprimeixin les monedes d’1 i 2 cèntims d’euro?