Coneixeu la llei del pèndol?

30 maig 23 | La Notícia de la Setmana

Aquest diumenge vam viure una nova jornada electoral. Hi ha qui diu que votem el que votem, res no canvia; i que el que mana en política, allà on hi ha democràcia, és la llei del pèndol.

Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1. Sabeu què diu la “llei del pèndol” sobre els canvis socials?

Segons aquesta suposada llei sociològica, les tendències en política, cultura, i de fet en qualsevol àmbit, acostumen a oscil·lar, d’un extrem al contrari i de tornada, una vegada i una altra. Així, després d’un període en què les coses canvien, en vindria un altre en què la tendència que domina seria la de conservar-les com estan. Hi ha canvis, però, que limiten la llei del pèndol i ja no fan tan fàcil el retorn al passat.

Ara, identifiqueu tendències, modes i situacions dels dos tipus. Per exemple, l’evolució de la música, com l’anomenada música urbana actual, que representa una renovació respecte del pop i el rock, les alternances en el poder dels diferents partits polítics o els canvis de tendència en la moda (ara pantalons estrets, ara pantalons amples i després tornem als estrets).

2. Analitzeu aquesta paradoxa:

  • Si la llei del pèndol funciona de debò, com és que les societats canvien? Què fa que alguns avenços no es perdin quan el pèndol torna enrere? O potser és que en el fons no canvia res?

3. Debateu quina d’aquestes afirmacions us sembla més encertada:

  1. Com que la llei del pèndol és certa, és el mateix votar que no votar.
  2. Malgrat la llei del pèndol, els nostres vots poden fer canviar les coses.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?