Els efectes del temporal “Gloria” a prop de casa teva!

24 gen. 20 | La Notícia de la Setmana

Tot i que fa quatre dies que el temporal “Gloria” ha passat, encara es trigarà a avaluar els seus efectes. Cal esperar que disminueixin els nivells de l’aigua de tots els cursos dels rius i la pujada del nivell del mar causada per l’onatge, abans de poder identificar amb rigor els canvis que han patit algunes zones, sobretot a la costa i a les lleres dels rius.

Si ets profe de ciències…

Et proposem unes activitats sobre els efectes que ha ocasionat la borrasca més potent que ens ha afectat en l’últim segle:

Investigueu com es mesura l’alçada d’una onada.

Hem sentit a parlar del rècord d’alçada d’una onada: en aigües de València s’han mesurat 8,44 m d’onada significant, i a Sa Dragonera, a Menorca, una onada de 14,3 m!

  • Com es mesura, l’alçada d’una onada?
  • Què vol dir “onada significant”?
  • Què és l’escala d’intensitat de Douglas?

Ara, busqueu mapes marítims dels dies del temporal i mitjançant l’escala de Douglas mireu de dir quines alçades o intensitat de les onades hi va haver.

Nota per al docent:

L’escala Douglas classifica deu estats de la mar (hem posat la llista en diversos idiomes) segons l’alçada de les onades que es produeixen en la superfície. Per completar la llista, l’alumnat haurà de trobar quines són les alçades que corresponen a cada estat i quins són els símbols que serveix per a representar-los en els mapes meteorològics.

2 Aconseguiu un mapa del vostre municipi o barri i feu una sortida amb l’objectiu de trobar zones que es van negar durant el temporal “Gloria”.

  • Quines zones es van negar a causa de la caiguda directa de l’aigua de pluja? És a dir, quins grans bassals d’aigua es van formar en zones que presenten depressions del terreny?
  • Quines altres zones es van negar a causa del desbordament d’un riu o de l’entrada terra endins de l’aigua del mar, com en el cas del Delta de l’Ebre?

Si viviu a prop de la costa, busqueu una foto de Google Earth o Google Maps i mireu d’identificar quines zones de la línia de costa han retrocedit i quines estructures han quedat afectades (instal·lacions d’aigua, guinguetes, carreteres, vies de tren…).

 

 3 Observeu aquest mapa del Delta de l’Ebre i ratlleu-hi les zones afectades pel temporal.

Tot i que encara ningú no pot avaluar amb precisió com quedarà la línia de costa fins que l’aigua de mar retrocedeixi del tot, documenteu-vos i ratlleu les zones que trigaran a recuperar-se.
Nota per al docent:

Un fet que preocupa molt és si el Delta tindrà capacitat de recuperació dels terrenys malmesos, tenint en compte que ja no rep els sediments que rebia quan encara no hi havia embassaments riu Ebre amunt, que proporcionaven els materials per al seu creixement.