
Competir o cooperar?
Competir i guanyar forma part de la nostra vida diària. Però, com es competeix? Com es guanya? Sempre es fa de la mateixa manera? Ho fem bé? Parlem-ne!
Si ets profe de cultura i valors ètics o d’educació física…
Et proposem una activitat per reflexionar sobre la competició i la cooperació.
1. Llegiu i, després, contesteu les preguntes raonadament:
Competim constantment: fent esport, contra l’equip contrari o els contrincants, amb els jocs, amb els companys de classe quan cal tenir unes notes mínimes per accedir a estudis concrets, fins i tot competim amb nosaltres mateixos quan volem rebaixar les nostres marques en atletisme o volem millorar el nostre nivell d’anglès… També veiem competicions molt intenses entre els candidats a obtenir càrrecs polítics de partits diferents durant les campanyes electorals; segur que us heu adonat que ja fa dies que escalfen motors…
- Què opineu: és bo o dolent competir tant? Per què?
- Creieu que seria possible viure sense competir? Com?
- Què creieu més interessant, aprendre i millorar tècniques de cooperació o bé tècniques de competició? Expliqueu la resposta.
- Compartiu el que diu el famós lema olímpic: “El més important no és guanyar, sinó participar”? Justifiqueu-ho.
Si ets profe de llengües…
Et proposem unes activitats per reflexionar sobre la competició i la cooperació tot treballant la comunicació publicitària:

1 Trieu un joc (videojoc, joc de taula, joc a l’aire lliure, etc) competitiu, un altre de competició amb un mateix i un tercer joc que no ho sigui:
- Quina és la mecànica de cada joc?
- Quin tipus de satisfacció obteniu en cada cas?
- Coneixeu gaires jocs que no siguin competitius?, algun joc en què l’objectiu sigui, senzillament, jugar?
Alguns jocs no competitius són els que tenen com a objectiu facilitar la coneixença i el contacte entre un grup de persones, relaxar-se, o aprende a cooperar.
2 Imagineu que heu de fer una petita campanya publicitària d’un joc:
- Quina frase publicitària proposaríeu per fer el joc atractiu?
- Com seria el cartell que dissenyaríeu?
- Creieu que es poden promocionar de la mateixa manera els dos tipus de joc?
Amb els jocs competitius es venen idees de guanyar, ser el número 1, imposar-se a la resta de persones, etc. Amb els jocs no competitius es ven el plaer de jugar, d’entretenir, de divertir-se (té més pes la diversió que no pas la victòria).
Si ets tutora o tutor…
Et proposem una activitat per reflexionar sobre els aspectes positius i negatius d’una avaluació competitiva.

1 Llegiu atentament aquesta entrevista que va fer la Vanguàrdia al Ken Blanchard ara fa gairebé deu anys (ja veieu que el debat ve de lluny!).
2 Segurament alguns de vosaltres estareu plenament d’acord amb el que respon l’entrevistat i d’altres trobareu afirmacions amb les quals no estareu d’acord. Feu una tria de les sentències que considereu més polèmiques d’aquesta entrevista i comenteu-les a l’aula.
3 El sistema d’avaluació està en un canvi constant per tal d’adaptar-se als alumnes.
- Considereu que és un sistema competitiu?
- Creieu que existeix una avaluació que realment no sigui competitiva?
Bon dia, sempre espero amb ganes que arribi “la noticia de la setmana”, en el meu cas quan puc, les treballo quan hi ha activitats de tutoria o bé per treballar-ho a classe de Socials.
Moltes gràcies!
Moltes gràcies a vosaltres per seguir-nos i per fer-nos-ho saber!
Salutacions!