Han tornat els aiguats

29 oct. 19 | La Notícia de la Setmana

A la tardor no ens sorprèn rebre la notícia de grans aiguats que causen autèntiques catàstrofes a les zones d’influència mediterrània. La setmana passada, precipitacions de fins a 180 litres per metre quadrat en només 12 hores de pluja en alguns punts del territori van causar grans destrosses i el pitjor de tot, diverses víctimes mortals.

Si ets profe de ciències, mates o tecno

Et proposem tres activitat per parlar del pas de l’última DANA (depressió aïllada en nivells alts) per Catalunya.

Nota per al docent

Als núvols hi ha petites gotetes d’aigua que mesuren entre 8 i 15 μm (micròmetres) de diàmetre, depenent del tipus de núvol. Aquestes gotetes poden fer-se més grosses així que s’hi condensa més vapor d’aigua.

Quan les gotes tenen un diàmetre de 0,1 mm i fins a 1 mm, ja cauen en forma de pluja. Així doncs, la pluja és la caiguda o precipitació de gotes d’aigua provinent de la condensació del vapor d’aigua de l’atmosfera. En aquests últims aiguats, la gran quantitat de vapor d’aigua arrossegat per forts vents del sud s’ha condensat en trobar aire molt fred en alçada quan ha arribat a les serralades litorals i altres de més interiors i ha provocat pluges molt intenses.

1 Reuneix informació sobre la pluja que ha caigut a la teva comarca des del dilluns 21 d’octubre:t a la teva comarca des del dilluns dia 21 d’octubre:

  • Consulta a la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya les dades de les darreres precipitacions a la teva comarca.
    Utilitza la informació de l’estació meteorològica més propera a la teva escola.

2 Analitzeu aquesta dada tan espectacular que us ajudarà a entendre fins a quin punt pot créixer el cabal d’un riu (i desbordar-se!): 

Al seu pas per l’Espluga de Francolí, un dels pobles on la pluja va ser més intensa, el riu Francolí va passar de tenir un cabal d’1 m3/s (un cabal normal per a aquest riu) a 1.230 m3/s en poques hores. Aquest cabal és gairebé 10 vegades el cabal mitjà de l’Ebre al seu pas per Tortosa!

Tot seguit, feu aquests càlculs per visualitzar millor aquests valors.

 Considereu que, de mitjana, les dimensions d’un cotxe són de 2 metres d’amplada, 3,5 m de llargada i 1,5 m d’altura.

  • Quin volum té un d’aquests cotxes?
  • Quants cotxes representen 1.230 m3?
  • Quina amplada aproximada hauria de fer una carretera perquè per un dels seus punts hi poguessin passar tots aquests cotxes cada segon?

3 Estudieu fins a quin punt s’ha pogut aprofitar l’aigua que ha caigut aquests dies. Segui els passos següents:

A Localitzeu en aquest mapa les zones on es van recollir més de 200 l/m2 d’aigua durant el DANA.

B Situeu els principals embassaments de Catalunya.

  • Algun d’aquests embassaments ha pogut recollir bona part de les precipitacions?
  • On ha anat a parar bona part de l’aigua que va caure tan intensament aquells dies?

C Consulta les dades de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) per trobar la resposta a aquesta última pregunta:

  • Aquests aiguats han eliminat el risc de sequera?

4  Construïu un pluviòmetre seguint aquestes indicacions:

MATERIAL: Un pot de vidre o un got de parets verticals, un retolador per a pintar sobre vidre (de tinta permanent) i que no es dissolgui en aigua, un regle.

  1. Fes una línia recta, vertical, a la paret del got o del pot de vidre.
  2. Gradua-la, en mil·límetres i amb la màxima precisió, des de la base (tingues en compte el gruix del vidre) fins a dalt. Si has d’esborrar alguna ratlla, utilitza alcohol (segur que dissoldrà la tinta del vidre).

Els mil·límetres de pluja equivalen a litres per metre quadrat; és a dir, que si en un metre quadrat hi aboquem un litre de líquid, tindrem una alçada d’un mil·límetre dins del metre quadrat (imagina’t un recipient quadrat que mesuri un metre de costat).