Què ha de valdre més, el vot de la majoria o el dels experts?

1 febr. 22 | La Notícia de la Setmana

La setmana passada es va celebrar el Benidorm Fest, un festival de música organitzat per triar qui representarà Espanya en el festival d’Eurovisió. Dissabte hi va haver la gran final i el resultat va desencadenar una gran polèmica que es va multiplicar a les xarxes socials. El sistema de votacions era el més adequat? Va ser just el resultat?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: ÉS POSSIBLE DEFINIR EN QUINS CASOS EL VOT DE DIFERENTS PERSONES HA DE VALER EL MATEIX I EN QUINS NO?

1. Fixeu-vos en els cinc primers classificats del Benidorm Fest segons cada tipus de vot i en els vots totals de les tres millors classificades: 

Vot popular (vot directe):

  1. Tanxugueiras – 30 punts
  2. Rigoberta Bandini – 25 punts
  3. Chanel – 20 punts
  4. Varry Brava – 18 punts
  5. Rayden – 15 punts

Vot demoscòpic (segons l’anàlisi estadística de l’opinió pública):

  1. Tanxugueiras – 30 punts
  2. Chanel – 25 punts
  3. Rigoberta Bandini – 20 punts
  4. Gonzalo Hermida – 18 punts
  5. Rayden – 15 punts

Vot del jurat:

  1. Chanel – 51 punts
  2. Rigoberta Bandini – 46 punts
  3. Blanca Paloma – 39 punts
  4. Rayden – 37 punts
  5. Tanxugueiras – 30 punts

Vots totals:

  1. Chanel – 96 punts
  2. Rigoberta Bandini – 91 punts
  3. Tanxugueiras – 90 punts

Tot i que el grup Tanxugueiras va guanyar en vots populars i demoscòpics, els vots del jurat a favor de la cantant Chanel van fer-la guanyadora, amb la cançó SloMo, en sumar cinc punts més que Ay mamá, de Rigoberta Bandini, i sis més que Terra, de Tanxugueiras.

  • Què creus que hauria de valdre més en una competició com aquesta, els vots de la gent o els vots del jurat, format per persones expertes? És just que un jurat tingui l’última paraula per davant del vot popular?
  • Quan hi ha persones expertes que voten sobre una qüestió, què se’ls ha d’exigir? Per exemple: que coneguin bé el tema com a professionals i que examinin amb rigor els mèrits dels concursants.
  • El teu criteri sobre el valor d’uns vots i dels altres val per totes les situacions? Per exemple:
    • Durant una pandèmia com la que hem viscut els últims temps, ha de valer més el criteri dels metges i els científics que el d’altres col·lectius?
    • En unes eleccions polítiques, és just que tots els vots tinguin el mateix valor?

2. La polèmica del Benidorm Fest es va estendre a les xarxes i la cantant Chanel va haver de tancar algun dels seus comptes després de rebre moltes crítiques i fins i tot insults. Debateu sobre aquests aspectes:

  • Creieu que una competició musical mereix o justifica reaccions tan apassionades i extremes a les xarxes? Si això passés al voltant d’un tema més transcendent, com per exemple el canvi climàtic, ho veuríeu de la mateixa manera?
  • Quins límits diríeu que hi ha d’haver en qualsevol debat? És acceptable arribar al nivell de l’insult?
  • Som conscients tots plegats del gran impacte que poden tenir les xarxes socials sobre la vida i el benestar de les persones? Es podria regular d’alguna manera aquest impacte?

 

Notes per al docent:

1. La solució sobre si donar més pes al vot popular o al dels experts no té una resposta única: per exemple, en un cas de pandèmia sembla clar que les recomanacions dels experts són més rellevants que l’opinió d’una majoria que pot no estar ben informada; en canvi, en unes eleccions polítiques, si prenguessin les decisions un nombre reduït d’experts en lloc de la majoria dels ciutadans ens trobaríem davant d’una dictadura. En canvi, hi ha casos en què aquest debat no té una solució tan clara, com en el del festival de música.

Tant si el vot més important és el dels experts com si no, cal tenir en compte que hi ha prejudicis que cal evitar. Per exemple, hi ha hagut comentaris que denunciaven una possible discriminació per l’ús del gallec en la cançó Terra del grup Tanxugueiras, o pel to feminista de la cançó de Rigoberta Bandini, Ay mamá, que és un homenatge a mares i àvies. Una condició que s’ha d’exigir a qualsevol jurat és la imparcialitat.

2. És lògic que el resultat del certamen hagi generat polèmica. Si ja trobem polèmiques apassionades en camps com el de la política, l’educació o la ciència (canvi climàtic, pandèmia, etc.), s’entén que també es puguin donar en una competició artística en la qual els criteris no són cent per cent objectius.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat