Sequera

21 març 23 | La Notícia de la Setmana

Ja fa molts mesos que plou menys del que faria falta per tenir unes bones reserves d’aigua dolça a Catalunya. Mentre esperem que aquesta primavera que acaba de començar sigui plujosa, i aprofitant que el 22 de març és el dia mundial de l’aigua, us proposem treballar aquest estat de sequera tan preocupant en què ens trobem.

Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1. Busqueu quina ha estat la mitjana de pluges dels darrers 10 anys a la vostra zona.

Entreu al web de Meteo.cat i trieu l’observatori més proper en el desplegable «Sèrie climàtica» i precipitació en el segon desplegable «Variable». Tot seguit, quan tingueu la graella a la vista, separeu les dades del període que us interessa; feu la vostra graella i acoloriu en vermell els mesos de precipitació per sota de la mitjana i en blau els que la tenen per sobre.

  • Segons aquestes dades, quan va començar la sequera actual a la vostra zona?
  • Quant hauria de ploure cada mes la resta d’aquest any perquè la seva mitjana sigui la mateixa que la d’aquests deu anys?

Aquí teniu un exemple de les dades que visualitzareu: aquestes corresponen a les obtingudes seleccionant l’observatori de Berga, des de l’any 2012:

2. Investigueu d’on prové l’aigua que teniu disponible on viviu:

Feu un petit cens de rius, fonts, pous, pantans, canals i plantes dessalinitzadores que tingueu al vostre municipi.

  • Quines d’aquestes fonts d’aigua són pròximes (són o passen pel mateix municipi o comarca) i quines són llunyanes (hi arriben mitjançant transvasaments)?

3. Feu una llista dels diferents usos de l’aigua (domèstic, agrícola, industrial, neteja, etc.).

  • Quines són les prioritats de cada ús, segons la vostra opinió?
  • Quin tipus d’aigua podeu utilitzar per cada ús?

4. Per acabar, parleu sobre les mesures d’estalvi d’aquest bé tan preuat:

  • Quines s’han activat?
  • Quines queden per aplicar?
  • Com podríem millorar-les a casa? Ho faríem millor, per exemple, recollint i aprofitant l’aigua freda de la dutxa abans de fer servir la calenta que arriba de l’escalfador? I evitant d’omplir la cisterna del lavabo amb aigua de boca?

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?