El reconeixement de l’esport femení

26 maig 21 | La Notícia de la Setmana

L’esport d’elit femení va guanyant protagonisme a poc a poc. Resultats com els que ha aconseguit enguany l’equip femení de futbol del Barça, sobretot guanyar la Champions League, ajuden a fer-ne créixer el prestigi i l’interès. Però el seu reconeixement encara està molt lluny del que rep l’esport d’elit masculí. Què en penseu?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: DONEU LA VOSTRA OPINIÓ SOBRE L’ESTAT DE L’ESPORT FEMENÍ D’ELIT.

1. Compareu el que va costar a l’equip masculí del Barça aconseguir la seva primera Champions i el que li ha costat a l’equip femení:

  • Quin any es va crear l’equip masculí del F.C. Barcelona? I el femení?
  • Quin any va obtenir la seva primera victòria a la Champions el Barça masculí? Quant de temps va passar abans que l’aconseguís?
  • I la primera Champions de l’equip femení, quin any va ser i quantes edicions han hagut de passar fins a aconseguir-la?
  • Amb les respostes del punt anterior, quin equip del Barça us sembla que té més mèrit, en la seva trajectòria en la Champions League?

2. Aprofundiu en la diferència de tracte entre l’esport femení i el masculí a partir del cas de les dues seccions del Barça.

  • Quines diferències en el salari hi ha entre una secció i l’altra?
  • Quin relleu es dona en la premsa als èxits en cada cas?

3. Mireu el vídeo T’ho estàs perdent, de la Generalitat de Catalunya.

  • Coneixes alguna de les protagonistes del vídeo?
  • Què promou aquesta campanya informativa?
  • Què n’opineu? Debateu-ho a classe.

Notes per al docent:

  1. El Futbol Club Barcelona es va fundar el 29 de novembre de 1899. Com que el primer equip del club va ser el masculí de futbol, es pot comptar aquesta com la data de la seva creació. La secció de futbol femení del Barça no es va fundar fins quasi 103 anys després, el 26 de juny de 2002!

La primera Champions (abans coneguda com a Copa d’Europa) del F. C. Barcelona masculí es va guanyar el 20 de maig de 1992 a l’antic estadi de Wembley, a Londres. Des de l’origen de la secció masculina, van passar… quasi 93 anys! Però com que la Champions no es disputava des del principi de l’existència del Barça, cal comptar les edicions d’aquesta competició: era la trenta-setena, de manera que, en justícia, és més exacte dir que el Barça va tardar 37 temporades a guanyar-la.

La recent victòria del F. C. Barcelona en l’edició femenina de la Champions va ser el 6 de maig de 2021, i era la vintena edició. Però, en aquest cas, és anterior l’inici de la competició internacional que l’origen de la secció: quan es va disputar la primera Champions femenina, la temporada 2001-2002, el Barça femení encara no existia, i durant l’edició 2002-2003 encara no s’havia pogut classificar, perquè era la seva primera lliga a Espanya. Per tant, si es descompten les dues primeres edicions de la Champions femenina, resulta que el Barça ha tardat 18 temporades a guanyar-la per primera vegada.

Pel que fa als mèrits d’una i altra secció, a favor de la femenina hi ha el fet que va tardar menys de la meitat del temps que la masculina en obtenir la seva victòria a la màxima competició europea. Per contra, es pot dir que a les competicions masculines el nivell de competitivitat és més alt: és difícil de comparar, de manera que la resposta a la qüestió dels mèrits queda oberta.

  1. Podeu trobar la informació sobre les diferències salarials abismals en aquest article.

SI consulteu, per exemple, l’hemeroteca de La Vanguardia, podeu veure com es va tractar la primera Champions del Barça masculí i valorar quin espai i quin relleu se li va donar, en comparació amb el tractament de la victòria de les futbolistes. Què us sembla si mesureu quants centímetres quadrats de diari s’han fet servir en un cas i en l’altre?

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat