Per molts anys, Viquipèdia!

23 març 21 | La Notícia de la Setmana

El 16 de març del 2001 va néixer la Viquipèdia, la Wikipedia en llengua catalana. Ara fa, doncs, 20 anys.

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: ESBRINEU PER QUÈ LA VIQUIPÈDIA HA ESTAT LA PRIMERA ENCICLOPÈDIA LLIURE I DIGITAL DEL MÓN A SER CONSIDERADA “PERFECTA”.

1. Llegiu aquest article sobre el científic i viquipedista Xavier Dengra.

  • Què és la Viquipèdia?
  • Qui és un viquipedista?
  • Quines tres característiques calen per ser una persona capaç de formar part de l’equip de viquipedistes?
  • En quin ordre va aparèixer l’edició catalana de la Wikipedia?

2. Rellegiu què diu Xavier Dengra sobre les enciclopèdies clàssiques.

Sense enciclopèdies com ara l’Espasa, la Larousse o la Gran Enciclopèdia Catalana, molts viquipedistes no tindríem la base des de la qual crear els articles. Quan has de crear un article des de zero, moltes vegades vas a mirar què diu una enciclopèdia de les clàssiques i a partir d’aquí vas construint. La Viquipèdia aprofita el coneixement ja existent.

Ara, mira el vídeo de presentació del portal enciclopedia.cat i contesta les preguntes:

  • Quina mena de professionals van escriure i revisar les enciclopèdies clàssiques i altres obres de referència com les que apareixen al vídeo?
  • Quin avantatge té, doncs, basar-se en la informació i les dades d’aquestes obres?
  • Creus que el portal enciclopèdia.cat pot ser útil als viquipedistes? I als estudiants o a la població en general?
  • Quines semblances i diferències hi ha entre la Viquipèdia i enciclopèdia.cat?

3. Responeu aquestes altres preguntes per saber més dades interessants sobre la Viquipèdia:

  • Quants articles conté?
  • Què vol dir que un article es considera “de qualitat”?
  • Quants articles estan considerats de qualitat? Trobeu la llista a la mateixa Viquipèdia i decidiu entre tota la classe quins cinc articles creieu que s’haurien d’afegir a aquesta selecció.
  • Quina institució és la responsable de determinar que un article és de qualitat?
  • Quin obsequi té a punt la Viquipèdia per a la comunitat “viquipedista” en català, amb motiu de la celebració d’aquest 20è aniversari?

4. Participeu activament en la Viquipèdia:

  • Si algun dels cinc articles que heu triat per afegir a la llista dels imprescindibles encara no està fet, us atreviu a redactar-lo i publicar-lo?
  • Ben segur que a prop del vostre centre docent hi ha algun edifici, un mercat, una plaça o un parc interessant. Ja té el seu article a la Viquipèdia? Si no és així, què us semblaria crear-lo amb la participació de tothom?
  • Heu pensat que per millorar la Viquipèdia també és útil actualitzar o millorar un article que ja existeix? Si hi trobeu res inexacte o antic, per què no contribuïu a millorar-ho amb la vostra correcció?

5. Per acabar, responeu la pregunta inicial del repte:

  • Per què la Viquipèdia ha estat la primera enciclopèdia lliure i digital del món a ser considerada “perfecta”?

Notes per al docent

La Viquipèdia és una enciclopèdia digital i lliure, que s’edita de forma col·laborativa i que compta amb diferents versions, en diferents idiomes. Per ser un bon “viquipedista” calen ganes, un mínim de domini de la llengua i capacitat per a aportar ampliacions i noves referències de temes.

La Wikipedia catalana (Viquipèdia) va ser la tercera del món a crear-se, després de l’anglesa i l’alemanya, però la segona a publicar articles (la versió en alemany va preparar l’estructura abans, però va tardar més a publicar continguts). Ha estat la primera a ser considerada “perfecta” perquè ha completat amb continguts de qualitat els mil articles que els experts consideren imprescindibles.

La Viquipèdia, sempre en creixement, conté més de 674.000 articles (és la 20a Wikipedia pel que fa al nombre d’articles), entre els quals hi ha els 1.000 articles de qualitat imprescindibles. Podeu trobar més dades a l’article que es dedica a ella mateixa.

Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la creació de la primera Viquipèdia, s’obsequia la comunitat viquipedista en català amb lots de màscares per valorar l’esforç col·lectiu sense obviar el context social actual.

Podeu triar una o diverses de les propostes de participació del tercer punt. Com que es tracta d’informació que es penjarà a la Viquipèdia i que es farà pública, recomanem que el professor o professora tingui una cura especial de revisar què és el que es vol afegir o modificar.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat