Ja fa 50 anys del codi de barres!

12 abr. 21 | La Notícia de la Setmana

El 31 de març del 1971 es va inventar el codi de barres: als Estats Units d’Amèrica, les principals empreses de productes de consum es van posar d’acord per crear una mena de DNI que identifiqués tot el que es podia comprar i vendre.

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: ESBRINEU PER A QUÈ PODEN SERVIR ELS CODIS DE BARRES, A MÉS DE PERMETRE EMMAGATZEMAR INFORMACIÓ D’UN PRODUCTE I LLEGIR-LA EN UN INSTANT GRÀCIES ALS LECTORS DE CODIS.

1. Llegiu el funcionament del codi de barres:

Aquest codi tan conegut és format per un nombre determinat de barres paral·leles de color negre i espais blancs entre les unes i les altres que contenen informació representada per lletres o nombres. El gruix de les barres i els espais en blanc són variables. Hi ha dos models per a codificar-los: en l’un, la informació prové de les barres negres i, a vegades, dels espais blancs. En l’altre, tant les barres com els espais contenen informació. Aquests codis es llegeixen amb un lector que funciona de la manera següent: un aparell lector, l’escàner, emet un raig lumínic (visible, com el làser, o no) que es desplaça per les barres del codi.

2. Ara llegiu aquesta curiositat zoològica i tecnològica, i responeu:

Per conèixer com són i com viuen determinats animals (com s’organitzen, com es mouen dins d’un territori, com es relacionen i com es comuniquen) sovint cal identificar cada component d’un grup. Als zoòlegs els interessa saber qui són els mascles, les femelles, els més joves, els més grans, els dominants, els malalts, etc. I per a fer-ho disposem de tècniques diverses, la majoria de les quals comencen amb un bon registre de fotografies de cada individu. El registre fotogràfic ens permet tenir imatges de tots els exemplars d’un grup de qualsevol espècie, per exemple d’orques i balenes (en aquests casos se’n fotografien sobretot les aletes dorsals) o de girafes i de zebres. D’aquestes últimes, si en trobem un individu aïllat i volem saber quin és o a quina població pertany només hem de comparar-ne el patró de color del pelatge amb el registre de fotografies que tenim. Ara, el problema el tenim quan aquestes poblacions són molt grans. Imagineu-vos la feinada que representa anar analitzant i comparant centenars de fotografies fins a trobar la que correspon a la zebra de la qual volem saber alguna cosa.

Fa uns anys es va començar a aplicar un mètode que ha facilitat aquesta feina en el cas de les zebres: es tracta d’incorporar la tecnologia del codi de barres. D’aquesta manera, només enfocant un lector a la imatge d’una zebra n’obtenim tota la informació que en sabem en un instant, sempre i quan aquesta zebra hagi estat identificada anteriorment, és clar.

  • Quins altres animals es podrien identificar fàcilment amb aquesta tècnica?

3. Per acabar, feu el vostre identificador amb el codi QR seguint aquests passos:

  1. Informeu-vos sobre què són els codis QR i quina relació tenen amb els codis de barres.
  2. Entreu en aquesta adreça de generadors en línia gratuïts de codis de barres i codis similars: n’hi ha de molts tipus diferents. Una ajuda: els codis QR són una varietat del que s’anomena Codis 2D.
  3. Un cop hagueu trobat el generador, decidiu quina informació voleu que aparegui en la vostra targeta de visita digital; escriviu-la, i genereu el vostre propi QR.
  4. Verifiqueu que funciona amb el vostre mòbil.

Notes per al docent

Els tigres, els okapis, les puputs i altres ocells, peixos tropicals com el peix lleó, rèptils com la serp corall i la falsa serp corall, moltes erugues, etc., podrien ser espècies animals que, pel fet de presentar un patró de ratlles al cos, es podrien identificar amb la lectura del codi de barres.

Una vegada entreu a la pàgina de referència de generadors en línia de codis (https://barcode.tec-it.com/es) trobareu a l’esquerra un menú amb scroll on cal seleccionar la pestanya “Códigos 2D”. A dins hi trobareu l’opció de codis QR. En clicar-la apareix un espai en blanc al centre de la pantalla per escriure-hi les dades que voleu que figurin en el codi, que es genera a la dreta de la pantalla.

Un consell: per posar en un sol QR diverses línies d’informació, desactiveu l’opció “Un código de barras por fila”.

Si voleu ampliar l’activitat, deixeu que l’alumnat experimenti amb els diferents models de codis que s’ofereixen. Poden posar la mateixa informació i comparar quines imatges es generen en cada cas.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat