Com creix la Sagrada Família!

26 abr. 21 | La Notícia de la Setmana

Des de la seu del Grup Enciclopèdia, a Barcelona, des d’on preparem La Notícia de la Setmana, veiem la Sagrada Família. Dimarts de la setmana passada vam veure com s’hi col·locava l’estructura cònica que culminarà, juntament amb una estrella, la torre de la Mare de Déu. Va ser tot un espectacle!

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: ANALITZEU DIFERENTS ASPECTES RELACIONATS AMB LA CONSTRUCCIÓ DE LA BASÍLICA DE LA SAGRADA FAMÍLIA.

1. Llegiu aquesta notícia sobre la col·locació de la peça del coronament de la Torre de la Mare de Déu:

  • A quina altura està situada la punta de la torre en aquests moments?
  • Com serà la torre de la Mare de Déu? Per què el mosaic que la recobrirà serà blanc i blau? Què hi tindrà al capdamunt?
  • Quin nom rep un element arquitectònic com aquesta estructura que s’acaba d’afegir, que té forma de con i se situa al capdamunt, com a coronament, d’una torre d’una gran església?

2. Observeu aquest vídeo que mostra tot el procés de construcció fins al final de l’obra.  

  • Quantes torres tindrà la basílica? A qui estaran dedicades? Quants i quins personatges tindran dues torres?
  • Quina serà la torre més alta de la construcció?

3. Investigueu com ha variat el calendari de construcció de la basílica a causa de la pandèmia. 

  • Quin any estava previst acabar completament la Sagrada Família?
  • Quin és el nou any oficial de finalització de l’obra?

4. Investigueu també per què Antoni Gaudí va decidir que l’altura màxima de la basílica no superaria els 177 metres. 

  • Quina altura màxima tindrà la Sagrada Família?

5. Per acabar, descobriu quants escultors -homes i dones- han participat en les diferents obres d’escultura de la Sagrada Família.

Notes per al docent:

  1. La torre de la Mare de Déu estarà coronada per una estrella de dotze puntes d’acer i vidre, i tindrà llum interior. Els colors del mosaic són els tradicionals del vestit i el mantell de la Verge en la iconografia catòlica: el blanc simbolitza la puresa, i el blau, el caràcter celestial.
  2. La Sagrada Família tindrà 18 torres: la de Jesús, la més alta, la de la Mare de Déu, les dels quatre evangelistes i les dels dotze apòstols. Els evangelistes Joan i Mateu també van ser apòstols, de manera que els toca una torre per cada categoria: estaran representats per dues torres cada un.
  3. Abans de la pandèmia la previsió era acabar la Sagrada Família l’any 2026. En aquests moments sembla que caldrà endarrerir la data fins al 2028.
  4. Antoni Gaudí va dir en moltes ocasions que “l’obra humana no ha de superar mai l’obra de la natura”. Com que l’altura de la muntanya de Montjuïc és de 177 m, va tenir molt clar que la Sagrada Família no superaria aquesta cota. Sort que Gaudí no va construir la Sagrada Família al costat de la Pica d’Estats (fa 3.143 metres)! La Sagrada Família tindrà una altura màxima de 172,5 metres.
  5. 26 escultors i 2 escultores.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat