Nova onada de Covid-19

16 nov. 21 | La Notícia de la Setmana

A final d’octubre, els gràfics que representen l’evolució del nombre de contagis arreu del món ja mostraven l’inici d’una nova onada de Covid-19. Quines característiques té?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: REPRESENTEU UNA REUNIÓ DE L’EQUIP DIRECTIU DE L’ESCOLA I PROPOSEU MESURES PREVENTIVES PER CONTROLAR LA DISPERSIÓ DEL SARS-CoV-2 DURANT AQUESTA NOVA ONADA.

1. Consulteu el web de la universitat Johns Hopkins i amplieu el gràfic vermell de la part superior dreta de la pantalla, que mostra l’evolució de casos de Covid-19 des de l’inici de la pandèmia:

En ampliar el gràfic veureu que cada barra representa els casos d’infeccions setmanals a nivell mundial. Si situeu el cursor a sobre d’una barra, apareixerà la setmana que representa.

  • A partir de quina setmana s’inicia l’augment de casos d’aquesta última onada?
  • Quantes setmanes fa que augmenta el nombre de casos?

2. Fixeu-vos que la característica d’aquesta nova onada és que la gran majoria de persones afectades no estan vacunades; en tot cas, la gran majoria de persones hospitalitzades no ho estan.

  • Si les persones vacunades no ocupen places de les UCIs, es pot pensar que aquesta nova onada no serà tan intensa com les anteriors?

3. Documenteu-vos sobre la notícia que s’ha produït recentment a Àustria:

Molts mitjans es fan ressò de la decisió del govern austríac d’exigir el confinament de les persones no vacunades. Només podran sortir dels seus domicilis per anar a treballar, a estudiar, al metge o a comprar a les botigues de productes essencials.

  • Us sembla bé que s’hagi pres aquesta decisió?
  • L’aplicaríeu a tot arreu?

4. Un debat que fa mesos que dura és el que discuteix si s’ha de vacunar la població infantil.

Alguns estats amb una incidència molt baixa de Covid-19, com Israel, han aprovat la vacunació de la població infantil d’entre 5 i 12 anys. Altres estats no han pres cap decisió ferma sobre aquesta possibilitat perquè encara s’avaluen els pros i els contres de vacunar persones tan joves.

  • Quins són els pros?
  • I els contres?

5. Reuniu-vos i debateu les iniciatives que proposaríeu per minimitzar els efectes d’aquesta última onada de contagis:

  • Creieu que amb la vacunació ja n’hi ha prou, o cal insistir en mesures de prevenció com per exemple l’ús de la mascareta?
Notes per al docent:

  1. Aquesta nova onada s’inicia la setmana posterior al 24 d’octubre.
  2. Com més temps passa, més probabilitats hi ha que les persones que no estan vacunades o que no tenen immunitat per no haver passat la malaltia s’infectin del coronavirus (la variant Delta Plus és la més contagiosa en aquests moments). Caldrà esperar que un bon percentatge de persones no vacunades es vacunin o bé passin la malaltia per anar reduint el nombre de persones susceptibles de contagiar-se i, d’aquesta manera, reduir també el risc de patir noves onades de la pandèmia. En tot cas, al nostre país aquesta nova onada no hauria de ser tan greu com les anteriors perquè ja tenim més del 75% de la població vacunada.
  3. Un argument a favor de vacunar la població infantil és el de millorar el percentatge de persones vacunades i, per tant, disminuir la població que es pot infectar i emmalaltir greument de Covid-19 o, encara que no emmalalteixin, puguin transmetre el virus als adults amb què conviuen. Un argument en contra és que la població infantil molt rarament pateix la malaltia i menys encara ho fa d’una manera greu. Per altra banda, els estudis de l’eficiència de la vacunació en la població infantil encara no han donat resultats definitius.
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat