TV3 fa 40 anys

22 gen. 24 | La Notícia de la Setmana

En el marc de la celebració dels 40 anys de TV3, el passat mes d’octubre es va presentar 3Cat, una nova plataforma de continguts audiovisuals en català que oferirà vídeo i àudio a demanda, tots els directes de TV3 i Catràdio, canals temàtics, així com un ampli catàleg de sèries, cinema, documentals, informació, esports, cultura, continguts infantils i juvenils i temes educatius.

Aquest dissabte es va celebrar la festa d’aniversari amb una gala televisiva que va tenir molt èxit: una quota de pantalla del 30,1, una mica més de 500.000 espectadors!

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 A l’inici del programa va aparèixer l’actor Pepe Rubianes presentant el que fictíciament hauria d’haver estat un dels primers programes de TV3. Aquesta presentació es va fer amb IA (Pepe Rubianes va morir l’any 2009) i ha estat molt comentada. Mireu com es va fer reviure l’actor en aquest vídeo:

  • Com es diu la tècnica que permet fer aquest tipus de vídeos?
  • Com està evolucionant aquesta tècnica, que ara només permet substituir la cara a un doble?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

2 Fins ara pensàvem que veure una fotografia o un vídeo era prou per considerar que una cosa era certa…

El percentatge més alt de deepfakes d’imatges falses està relacionat amb continguts eròtics i pornogràfics. La mateixa Rosalia en va ser víctima quan algú, per guanyar uns quants likes, va publicar una foto d’ella manipulada, on apareixia seminua. Ella va respondre així:

  • I tu, què contestaries a qui ho va fer? I què diries a la cantant? Escriu-ho breument.

3 Però el problema és la tecnologia? Un conegut divulgador científic deia:

El científics posen en les mans de la societat eines perquè les fem servir de la millor manera possible, però es responsabilitat de tots com les fem servir.

Imaginem que a l’edat del ferro s’hagués prohibit fer servir el ferro per fabricar ganivets perquè ens podíem tallar. Hauríem optat per no fer servir el ferro  i prescindir de totes les possibilitats que ens dona…

  • És segur que la IA pot desenvolupar-se de manera que beneficiï la societat. Quins exemples se t’acudeixen? Cita’n almenys tres.

4 La llibertat d’expressió, la paròdia i l’humor han de tenir límits? I si és així, quins? Ara, responeu també aquestes altres preguntes:

  • Un vídeo com el de Rubianes es podria penjar a les xarxes sense el consentiment de la persona afectada o de la seva família, i del mitjà que l’emet? Esbrineu si en aquest cas la família de l’actor i TV3 en van signar el consentiment.
  • Us fa por pensar que aquesta tècnica es pugui arribar a utilitzar per falsejar discursos, notícies o parlaments de persones que no hagin dit de debò el que se’ls atribueix? Per què?
  • És ètic elaborar aquests tipus de vídeos falsos que poden fer dir qualsevol cosa a qualsevol persona? Argumenteu la resposta.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

5 Comenteu en grup què creieu que representa per a la llengua catalana el fet que TV3, la televisió pública de Catalunya, ja sumi 40 anys d’emissions.

  • Ha ajudat a fer conèixer més la llengua? Per què? I a normalitzar el català en el món del cinema, per exemple? Què n’opineu?

6 Va de cognoms! Resoleu aquests mots encreuats amb els cognoms de persones que van participar en la gala dels 40 anys de TV3:

HORITZONTALS

3H: Va aparèixer en forma de pastís.

7H: Va fer de xafarder, i no de foraster.

8H: Es va entrevistar amb el presentador de Joc de cartes.

VERTICALS

1V: El van fer reviure amb IA.

2V: Es va entrevistar amb la presentadora de La travessa.

4V: És el Miki més famós d’Eufòria.

5V: En va ser el presentador.

6V: Es diu Joel i sempre té els plats bruts.

 

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?