Les infermeres diuen prou!

17 gen. 24 | La Notícia de la Setmana

Ja fa més d’un mes que les infermeres i els infermers de Catalunya estan en vaga perquè es reconegui el valor de la seva feina i puguin rebre un salari just, entre altres demandes. Perquè… què en sabem, de debò, de la feina que fan aquests professionals?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 El grau en infermeria prepara els estudiants per a fer tasques relacionades amb la cura de les persones i les comunitats. Quins d’aquests objectius diries que han d’haver assolit en acabar els estudis d’infermeria i poder obtenir-ne el títol?:

  1. Adquirir coneixements de ciències de la salut, humanes i socials, per donar resposta a les necessitats i expectatives de salut de les persones.
  2. Desenvolupar habilitats per a l’aplicació de protocols i procediments de les cures infermeres.
  3. Memoritzar els prospectes actualitzats de tots els medicaments.
  4. Aconseguir la capacitat d’establir relacions positives amb les persones amb les quals interaccionen i d’actuar sobre la base de principis ètics, amb respecte pels valors i els drets de la persona, per mantenir en qualsevol situació la seva dignitat.
  5. Adquirir coneixements bàsics sobre el pilotatge d’aeronaus per, en cas d’emergència, ocupar la plaça d’un pilot que ha patit un atac de cor en ple vol.
  6. Desenvolupar la capacitat d’actuació davant de les situacions d’urgència específiques que comporten els incendis i els terratrèmols.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

2 Busqueu informació sobre les millores laborals que reclama el col·lectiu d’infermeres i infermers.

  • Totes tenen a veure amb el sou?
  • Són reclamacions que facilitaran una atenció mèdica de més qualitat? Per què?

3 Hi ha moltes especialitats d’infermeria. Les llevadores, per exemple, són especialistes en l’assistència a la dona durant la gestació i el part.

  • Quines altres especialitats coneixes? Mira de trobar-ne sis com a mínim.

4 Representeu una conversa, sobre els impostos i els serveis públics de salut, a partir d’aquesta informació:

L’atenció sanitària és un dels serveis que ofereix l’Estat a canvi dels nostres impostos. És un dels pilars de l’estat del benestar, un model de gestió per aconseguir una societat més justa. Però és un model que sovint entra en crisi…

En grups de quatre, representeu la conversa que tindrien unes persones mentre esperen l’autobús sobre els impostos i els serveis públics de salut. Independentment del que penseu, dos de vosaltres heu d’estar a favor del servei que es dona i dos l’heu de criticar. Intenteu arribar a una conclusió compartida.

Aquests arguments us poden ajudar a elaborar la vostra defensa:

Serveis públics de salut
A FAVOR EN CONTRA
SÓN SOLIDARIS: hi ha serveis que només es poden oferir si es paguen entre tots. SÓN INSUFICIENTS: no cobreixen totes les necessitats bàsiques.
SÓN ÈTICS: no és correcte que ningú ho passi malament. NO FUNCIONEN BÉ: la burocràcia i els abusos dels receptors els fan perdre eficàcia.
SÓN JUSTOS: els impostos i les prestacions són un sistema de redistribució de la riquesa i de certa igualació de les persones. SÓN CARS: no podem pagar tots els serveis sense apujar massa els impostos.
SÓN ADAPTATIUS: cal que els sistemes públics funcionin per quan ens facin falta. ENS FAN IRRESPONSABLES: Si es donen massa serveis gratuïtament ningú no s’esforçarà.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

5 Segur que alguna vegada has rebut atenció per part d’un infermer o una infermera (al CAP, en una consulta, en una clínica, a l’hospital…). Mira com es presenten les infermeres i infermers de Barcelona:

Després de veure les presentacions, imagina que un dia vas al teu centre d’atenció primària i no hi ha cap infermer o infermera.

Escriu un text explicant com et sentiries si no poguessis ser atès o atesa. (Imagina que no et poden fer una extracció de sang o administrar-te una vacuna, pesar-te o mesurar-te, aconsellar-te una dieta, treure’t els punts d’una ferida o el tap d’una orella, curar-te una ferida…).

Argumenta en el teu text per què els professionals de la infermeria són essencials i imprescindibles en l’atenció a les persones en l’àmbit de la salut.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?