Any 2024: frenarem l’excés de microplàstics?

9 gen. 24 | La Notícia de la Setmana

Aquest cap de setmana passat ha saltat l’alarma a Galícia per l’aparició de grans quantitats de microplàstics en algunes platges. Què ho ha provocat? Què són, els microplàstics? Podem fer alguna cosa per eliminar-los o, com a mínim, reduir-ne la quantitat?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 Els microplàstics són partícules de plàstic que fan menys de cinc mil·límetres de diàmetre (si són rodons) o de longitud (del costat més llarg):

  • En quines d’aquestes fotografies veiem microplàstics?

2 En l’últim recompte rigorós que s’ha fet, científics japonesos de la universitat de Kyushu han calculat que hi ha 24,4 bilions de microplàstics en la part superior dels oceans de la Terra:

  • Quants són, 24,4 bilions?
    24.400.000.000    24.400.000.000.000    24.000.000.000.004
  • Com podem reduir aquesta quantitat tan exagerada?

3 No és clar, encara, de quina manera els microplàstics poden afectar la salut dels animals i, especialment, de les persones:

  • Per què ens preocupa, doncs, que hi hagi tants microplàstics al mar?
  • Un estudiós d’aquest problema va dir: “No sabem si són partícules contaminants, el que sí que sabem és que no són comestibles”. Quines conseqüències pot tenir la proliferació de microplàstics?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

4 Busqueu informació sobre aquest vessament de microplàstics a prop de Galícia i digueu quina n’és la causa més probable:

a) Tots aquests microplàstics no ho són: de fet, són pastilles farmacèutiques caducades que s’aboquen al mar perquè s’hi dissolen molt fàcilment i així no cal tractar-les en centres de reciclatge especialitzats.

b) Tots aquests microplàstics provenen de festes il·legals que es fan sovint a l’estiu a les costes portugueses i gallegues i que deixen moltes ampolles de plàstic abandonades que acaben al mar i s’hi degraden en trossos molt petitons.

c) Tots aquests microplàstics podrien provenir d’un vaixell de càrrega que a inicis de desembre va perdre alguns contenidors que contenien aquest material quan navegava per costes portugueses i gallegues.

5 Al nostre país hi ha moltes entitats socials, és a dir, associacions de voluntaris que s’uneixen per millorar algun aspecte de la societat. Les persones que en formen part estan acostumades a treballar en equip, a compartir el seu temps amb els altres, a buscar solucions en lloc d’esperar que ploguin del cel. Estan convençudes que han de deixar el món una mica millor de com l’han trobat. Són ciutadans actius.

  • En un primer moment van ser els voluntaris els que van netejar les platges gallegues de microplàstics. Com valores la feina del voluntariat? Són els voluntaris els qui s’haurien d’ocupar de netejar les platges?
  • Has fet mai de voluntari o voluntària? Què és l’altruisme? Et consideres altruista? En quines ocasions?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

6 Microplàstic és un neologisme, una paraula composta que no existia fa només uns anys. Ho hem escrit bé, en aquest article? Investigueu-ho!

  • Potser s’ha d’escriure amb guionet? O amb el prefix micro- separat de plàstic?
  • D’on prové, el prefix micro-?

7 Ets capaç de fer una llista amb cinc paraules que comencin per “micro”?

Però, atenció, han de complir la condició especificada:

Paraula 1: La més curta possible.

Paraula 2: Significa cirurgia realitzada sobre estructures tan petites que el cirurgià necessita l’ajut d’un microscopi.

Paraula 3: És una multinacional que dissenya i comercialitza programes informàtics.

Paraula 4: Es diu de l’animal que s’alimenta de preses o partícules microscòpiques. En femení.

Paraula 5 (aquesta és difícil): Ha de tenir 20 lletres.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?