Per què els gossos poden sortir a passejar i els nois i noies no?

7 abr. 20 | La Notícia de la Setmana

Reprenem La Notícia de la Setmana després d’uns dies d’aturada a causa del confinament per l’alarma sanitària, conscients que calen recursos per mantenir l’activitat i la relació amb els alumnes. Sabem que aquesta Setmana Santa els docents heu gaudit d’unes vacances molt necessàries i merescudes però comencem a fornir-vos de material per a la represa. Molts ànims a tots!

La situació de confinament per la pandèmia de SARS-CoV-2 fa que la sortida al carrer de les persones estigui subjecta a limitacions serioses, amb poques excepcions. Entre aquestes, figura la de poder treure els gossos a passejar… però no els nens i nenes, i els nois i noies, que se’n queixen! La Notícia de la Setmana vol ajudar-los a entendre quins motius hi ha per aquest tracte diferent.

Si ets profe de naturals…

Et proposem una sèrie de temes d’investigació que ajudaran els nois i noies a entendre per què se’ls apliquen unes restriccions que no afecten els gossos.

1 Llegeix i, tot seguit, fes una llista de les mesures que s’aconsellen per fer més difícil la transmissió del SARS-CoV-2 i explica per què cada mesura és eficaç per atenuar la transmissió del virus:

  • Amb el confinament pel SARS-CoV-2 s’intenta disminuir les possibilitats de transmissió del virus que provoca la COVID-19 (és l’acrònim de COronaVIrusDisease -malaltia del coronavirus- i l’any 2019.), una síndrome respiratòria que pot ser greu. El SARS-CoV-2 és un virus que pot passar d’una persona a una altra viatjant en les gotes microscòpiques que surten del cos amb la respiració normal, i més amb la tos i els esternuts.

2 Quines excepcions hi ha al confinament a casa? Prepara una taula de classificació de les activitats que justifiquen que algú surti al carrer, amb una columna per posar a cada categoria qui de casa teva pot aprofitar-la.

  • Qui pot acollir-se a més excepcions, dels que viuen a casa teva?
  • Tu podries aprofitar alguna d’aquestes causes per sortir?

3 Saps què és una zoonosi? Investiga com es defineix aquest concepte.

  • Què és un vector d’una malaltia?
  • Quines són les zoonosis més freqüents i quins són els seus vectors?
  • Els gossos són vectors del SARS-CoV-2?
  • I tu, podries ser-ho?
Nota per al docent:

Una zoonosi és una malaltia infecciosa que pot passar d’algun animal als éssers humans, ja sigui per la transmissió d’un virus, d’un bacteri, d’un fong o de qualsevol tipus de paràsit. De fet, la majoria de les malalties infeccioses es poden considerar zoonosis. A l’article que li dedica la Viquipèdia hi trobaràs informació més detallada i una extensa llista de malalties d’aquest tipus.

S’anomena vector qualsevol agent que sigui capaç de transmetre una malaltia, tant si la pateix com si només la passa, sense patir-la.

Les zoonosis més freqüents que poden transmetre els animals domèstics són la toxoplasmosi i la hidatidosi, que poden portar gats i gossos, respectivament. D’altres, com la leishmaniosi, la malària o la malaltia de Lyme, tenen com a vectors mosquits i paparres.

Si voleu dedicar més temps a la notícia, també podeu llegir aquest article sobre els gats i el coronavirus.