Foc a la discoteca

2 oct. 23 | La Notícia de la Setmana

La matinada de l’1 d’octubre tretze persones morien durant l’incendi en unes discoteques de Múrcia. L’equip de “La notícia de la setmana” es vol sumar al condol per aquestes pèrdues tan tràgiques. I també us vol proposar unes activitats per millorar el nostre coneixement sobre el foc i, de retruc, la prevenció d’accidents causats pels incendis

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 Llegiu aquest text i parleu, d’una manera informal, sobre què diríeu que és el foc:

Quan es crema alguna cosa, tots sabem què està passant: aquesta cosa es consumeix per l’acció del foc. Però quan ens preguntem què és el foc, ja ens costa més trobar una resposta convincent. El foc, doncs, què és? D’entrada podríem dir que és una manifestació de l’energia. Però no és l’única. L’aigua en moviment (un corrent d’aigua, o les ones), els animals que corren, volen o neden; una bicicleta, una moto o un cotxe que es desplaça o un vaixell o un avió: tots porten energia. També podem apreciar la manifestació de l’energia en els canvis de temperatura: en un objecte molt calent, en l’escalfor que ens arriba del Sol… I també podem apreciar la manifestació de l’energia amb la llum: quan es fa de dia, quan encenem una bombeta…

Força i moviment, escalfor, llum… Us heu fixat que el foc ens mostra aquests tipus de manifestacions de l’energia alhora?

2 Documenteu-vos sobre el foc i expliqueu què cal perquè n’hi hagi.

  • Quins ingredients fan falta?
  • Què és una combustió?
  • Quins productes de la combustió ens poden ofegar si n’hi ha una concentració massa gran a l’aire que respirem?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

3 Informeu-vos sobre què hem de fer quan ens trobem a prop o enmig d’un incendi d’un edifici. D’entrada, sempre cal intentar mantenir la calma i actuar d’una manera cívica. I trucar de seguida al 112! Aquí teniu la informació, tant de prevenció com d’actuació, que difon el cos de bombers de la Generalitat de Catalunya:

I encara tres instruccions…

Com actuar davant d’un incendi com el de la discoteca de Múrcia?

El pànic, el caos i l’ansietat són factors perillosos davant d’una emergència com aquesta. El que cal fer segons els experts:

  1. Identificar les sortides de l’edifici.

2. No retrocedir en cap cas per anar a buscar efectes personals: sortir amb el que es duu a sobre.

3. Ajupir-se mentre se surt: per damunt d’1,80 m l’ambient pot ser irrespirable, però si un s’ajup una mica, pot trobar una zona on poder veure-hi i respirar mentre abandona el local.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

4 Redacteu en grup una definició de foc. Després, escriviu un text instructiu donant les indicacions sobre com hauríeu d’actuar en cas que es declarés un incendi al centre. En el projecte Seqüències (Llengua catalana i literatura 2) trobareu informació sobre els textos que donen instruccions. Per si voleu repassar-ho amb els alumnes.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?