Bon estiu!

3 juny 19 | La Notícia de la Setmana

Aquest mes s’acaba el curs escolar tot coincidint amb l’arribada de l’estiu. Des de l’equip de La Notícia de la Setmana de Text-laGalera ho aprofitem per acomiadar-nos fins al setembre i per desitjar-vos un molt bon estiu tot fent un últim repàs de les notícies més comentades aquests últims dies. Esperem que els nostres materials us hagin estat útils. Ens podeu enviar comentaris i suggeriments per al curs que ve a comunicacio@enciclopedia.cat. Bon estiu!

Si ets tutora o tutor d’un grup…

Et proposem parlar amb els teus alumnes de coses molt diverses que han passat aquests últims dies.

 

1 Quins governs s’acabaran formant? Seran paritaris?

Aquest mes de juny veurem com es constitueixen els governs municipals dels nostres pobles i ciutats, el govern d’Espanya i l’europeu. De moment ja sabem que Pedro Sánchez passarà a ser president del govern espanyol després de ser escollit en unes eleccions i no per una moció de censura (del 6 de juny de l’any passat).

  • Informa’t sobre si el govern del teu ajuntament és paritari (té el mateix nombre de regidors dones i homes).
  • Com ha canviat, des del punt de vista de la paritat, el Congrés dels Diputats i el Senat espanyols? I el Parlament Europeu?
2 S’han acabat dues sèries de gran èxit, “The big bang theory” i “Joc de trons”, una d’elles amb alguna pífia!

Després de 12 i 8 temporades respectivament, les famoses sèries The big bang theory i Joc de trons van emetre el capítol final fa tot just uns dies.

El diumenge 19 de maig es va emetre l’últim capítol de la sèrie Game of Thrones (Joc de trons), basada en les novel·les de George R. R. Martin, ambientades en un món i una època similar a la nostra edat mitjana. Amb l’episodi sisè de la vuitena temporada es va acabar la sèrie de 73 episodis d’aquesta superproducció, que s’ha mantingut entre els primers llocs de l’audiència mundial des del primer, emès el 17 d’abril de 2011.

En aquesta última temporada, a més de les incògnites sobre com acabarien la sèrie i les històries dels seus personatges (aquí no farem spoilers!), s’han comentat dos errors de coherència: l’aparició d’un got de cafè en un capítol i d’una ampolla de plàstic d’aigua mineral en un altre.

De fet, aquesta mena d’errors són més comuns del que es podria creure i Internet va ple de webs on s’assenyalen. Si ho voleu comprovar, entreu a la pàgina Movie Database, busqueu les vostres pel·lícules o sèries favorites i aneu a la secció “goofs” per veure quines pífies han passat a la pantalla.

Podeu fer un recull de les més sonades i triar les més destacades en la sèrie de categories que vulgueu inventar (la pífia més visible, la més ridícula, la que fa riure més…).

3 Cua per pujar a l’Everest!

A final de maig molts vam veure aquesta fotografia (del sherpa Nirmal Purja) que ens mostra els últims metres abans de coronar el cim de l’Everest, el cim més alt del món. El traçat que hi arriba per la carena està completament ple de gent; tan ple, que algunes van haver d’esperar-se dues hores en aquest tram abans de pujar al cim i fer-se la foto de rigor… Cal que ens plantegem si té sentit que l’espècie humana tingui aquesta actitud de voler conquistar-ho o arrasar-ho tot!

  • De quina manera regularíeu les ascensions al cim de l’Everest?
4 Festa Fes-te de la llengua!

El 18 de maig es va celebrar la segona edició de la “Festa Fes-te de la Llengua”. Escolteu l’àudio de Joaquim Maria Puyal “Però a tu què et passa: estàs boig o pessigues vidres?“, que en parla a Catalunya Ràdio.

  • Quines de les expressions que feu servir poden ampliar la llista que llegeix i comenta Joaquim Maria Puyal?
  • Quines expressions que fèieu servir vosaltres mateixos considereu que ja estan passades de moda?
5 Se’ns n’ha anat un referent de la divulgació científica.

Tot i que Eduard Punset va dir un dia que ningú havia demostrat que ell hagués de morir algun dia, el 22 de maig passat aquest advocat i economista ens va deixar. Llegiu aquest article del metge i investigador Salvador Macip, que ens parla sobre aquella gran frase.

  • Quines persones coneixeu que són referents en altres àmbits de la cultura, com la música, l’art o l’esport?