Deixem créixer la flora ruderal?

17 maig 22 | La Notícia de la Setmana

L’ajuntament de Girona ha decidit fa pocs dies deixar d’eliminar les plantes que apareixen de forma natural als carrers de la ciutat. Què us sembla aquesta iniciativa? L’aplicaríeu també a la vostra població?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els alumnes:

REPTE: VALOREU ELS AVANTATGES I ELS INCONVENIENTS D’AFAVORIR L’EXTENSIÓ DE LA FLORA RUDERAL EN AMBIENTS URBANS.

1. Per començar, llegiu aquest article del Diari de Girona i busqueu informació sobre les plantes ruderals.

  • Quin tipus de plantes reben aquesta denominació?
  • Quines espècies de plantes ruderals hi ha al vostre voltant? Entre les més freqüents hi ha la xicoira, el fonoll o la ravenissa blanca.
  • Per què creieu que sovint se les anomena “males herbes”? Està justificat aquest nom?

 

2. La proposta de l’ajuntament de Girona especifica en quins llocs i en quines condicions no interferirà en el lliure creixement de la flora ruderal.

  • Quins són els llocs on podrà créixer?
  • En quines condicions, en canvi, es controlarà la seva presència?

3. L’ajuntament gironí defensa la mesura perquè considera que té molts beneficis. En canvi, hi ha opinions que es fixen més en els possibles inconvenients.

  • Quins són els efectes positius de la decisió presa?
  • Quins efectes negatius podria tenir?
  • Quin balanç en feu vosaltres?

 

Notes per al docent:

1. S’anomenen “plantes ruderals” les primeres a colonitzar terrenys alterats, ja sigui per causes naturals (per exemple, per incendis, riuades, etc.) o per l’acció humana (construcció de carreteres, urbanització de terrenys, tala de boscos, etc.). No es tracta d’una denominació taxonòmica sinó d’un grup que inclou espècies molt diferents.

Per identificar les plantes ruderals del vostre entorn podeu fer servir alguna guia d’identificació de plantes o l’app Google Lens. Fixeu-vos, en especial, en quina mena de flors fan.

El concepte “males herbes” s’ha aplicat a les plantes que competeixen amb les que conreem. Es tracta d’una denominació que, igual que la d’aus rapinyaires (falcons, mussols, àligues, voltors, corbs, etc.) o la d’animals beneficiosos (abelles, cavalls, ovelles, vaques, etc.) no respon a cap criteri científic, sinó a la manera com els humans percebem les activitats d’aquests animals, favorables o desfavorables als interessos de l’ésser humà.

2. En principi, es deixarà prosperar la flora ruderal als carrers i escocells, però s’impedirà que s’estenguin per edificis històrics o allà on generin un risc per a la mobilitat o puguin fer malbé edificis, paviments o instal·lacions de qualsevol mena: per exemple, s’intervindrà si creixen en el sostre d’un edifici, d’una marquesina, etc., o si tapen un senyal.

3. Els efectes tenen a veure amb la naturalització de l’espai urbà: es vol que hi hagi una major diversitat biològica enmig de l’asfalt i el ciment, i que apareguin illes de natura que atrauran primer els insectes pol·linitzadors (papallones, abelles, borinots…) i després els seus predadors (sargantanes, ocells, aranyes, etc.). Hi ha qui, per contra, es fixarà més en l’aspecte deixat que poden oferir els carrers i en les molèsties que poden ocasionar plantes i animalons a les persones (al·lèrgies i picades, entre altres).

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat