La fi d’ETA

Divendres passat, dia 4 de maig, es va celebrar l’acte que donava per acabat el procés de dissolució de l’organització terrorista basca ETA. A la ciutat del País Basc francès de Cambo-les-Bains es va escenificar el tancament definitiu d’aquesta organització armada i clandestina que tenia com a objectiu la creació d’un estat basc socialista independent tant de l’Estat espanyol com del francès. ETA va practicar el segrest i l’extorsió com a mètodes de finançament, i va matar un total de 817 persones en els molts atemptats que va dur a terme.

Et proposem conèixer el que ha estat ETA en la història d’Espanya i d’Euskadi.

1. Esbrineu què volen dir en euskera les paraules “Euskadi ta Askatasuna”, que són les paraules que formen les sigles d’ETA.

2. Investigueu per què es va fundar ETA l’any 1959, quan a l’Estat espanyol encara hi havia la dictadura franquista.

Informeu-vos mirant el següent reportatge de Crónicas, com a mínim els primers 10 minuts.

3. Llegiu el comunicat oficial de finalització de la trajectòria d’ETA, després de gairebé 60 anys.

4. Després d’informar-vos sobre la història de l’organització i de llegir el comunicat de dissolució, què penseu de les crítiques que s’han fet perquè moltes persones troben a faltar en el text paraules de penediment i de perdó?

Abans de contestar, us ajudarà mirar el vídeo El perdó, del programa 30 minuts, sobre les entrevistes que van mantenir algunes víctimes de les accions de la banda terrorista amb alguns dels exmilitants d’ETA que havien comès assassinats i havien estat condemnats.

5. Reflexioneu sobre l’esforç que s’ha fet i es continua fent per facilitar la fi del conflicte i la defensa de la pau. Intenteu respondre argumentadament aquestes qüestions:

  • Creieu que és necessari tant el penediment individual com el col·lectiu per seguir treballant en el projecte de pacificació d’Euskadi?
  • Quin valor penseu que té demanar perdó a les famílies de les víctimes dels actes terroristes?