Renovables sí, però com?

22 febr. 23 | La Notícia de la Setmana

Cada vegada hi ha més consciència sobre la necessitat de trobar fonts d’energia que siguin sostenibles i que generin el mínim impacte ambiental. Això afavoreix que s’estengui la construcció de parcs eòlics i de plaques solars, però ens preguntem si s’està fent de la manera correcta. Feu les activitats que us proposem per a formar-vos la vostra pròpia opinió.

Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1. Llegiu aquests titulars, reflexioneu i responeu les preguntes en grup:

“L’Alta Anoia s’organitza contra la construcció de dos parcs eòlics en un paisatge natural.”19/03/2021

“El camp es rebel·la contra la “invasió” d’horts solars.” 19/04/2021

“Grups ecologistes alerten de la mort d’espècies d’ocells protegides a causa de les pales dels molins eòlics.” 20/10/2019

  • Us sorprèn que hi hagi tantes protestes si tots sabem que cal trobar alternatives a les fonts d’energia no renovables, com els combustibles fòssils i les nuclears?

2. Investigueu quines són les causes de l’oposició a les centrals eòliques i les fotovoltaiques, examinant els avantatges i els inconvenients per al medi ambient d’aquestes grans instal·lacions. Feu servir aquesta taula per analitzar quins impactes tenen:

Si se us acut algun altre impacte que puguin tenir, afegiu-lo a les caselles buides de la taula.

3. Feu dos equips, un que estigui a favor d’aquests tipus de centrals energètiques i un altre que hi estigui en contra, i organitzeu un debat. Feu servir les dades de la taula anterior per als vostres arguments.

  • Quina de les dues opcions compta amb més punts a favor?
  • Creieu que s’ha de donar el mateix valor a tots els impactes, o n’hi ha alguns que tenen més importància que altres?
  • Si us inclineu per rebutjar aquests tipus d’instal·lacions, quines alternatives defensaríeu?

Si a casa vostra o a l’escola hi ha alguna instal·lació d’aquesta mena, pregunteu a qui se n’encarregui quins avantatges i quins inconvenients té i feu servir també aquestes dades per a la vostra discussió.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?