Michael Collins

10 maig 21 | La Notícia de la Setmana

El dia 28 d’abril va morir Michael Collins, l’astronauta que acompanyava Armstrong i Aldrin en la missió Apollo 11 que va arribar a la Lluna l’any 1969. Collins va ser qui es va quedar al mòdul de comandament Columbia en òrbita al voltant de la Lluna, mentre els seus companys descendien en el mòdul lunar Eagle i es convertien en els primers humans que trepitjaven la superfície del satèl·lit de la Terra.

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: ESCRIVIU LA FRASE QUE PENSEU QUE POT RESUMIR MÉS BÉ LA VIDA DE MICHAEL COLLINS

1. Informeu-vos amb tant detall com pugueu de la vida d’aquest astronauta:

  • Què és el que més el va preocupar durant l’expedició espacial a la Lluna?
  • Per què diríeu que Collins no va arribar a obtenir tanta fama com els seus companys d’expedició?

2. Llegiu algunes de les frases que resumeixen l’extraordinària experiència que va viure Michael Collins en la missió a la Lluna:

  1. L’astronauta que es va quedar sol orbitant la Lluna.
  2. L’astronauta que no va trepitjar la Lluna.
  3. L’astronauta que pilotava la nau que va portar Armstrong i Aldrin a la Lluna.
  4. L’astronauta que va ser a la Lluna i no la va trepitjar.

3. Ara, en la mateixa línia, penseu i escriviu una altra frase, però que ara resumeixi no només la seva expedició a la Lluna sinó tota la seva vida.

  • Com heu arribat a la conclusió que ha de ser aquesta?

4. Michael Collins també és el nom d’un altre personatge, esportista i aventurer com l’astronauta.

  • De qui es tracta?
  • On va viure?
  • Per què és important?

5. Michael Collins va viure els moments més solitaris del viatge mentre orbitava sense companyia per darrera de la cara oculta de la Lluna, sense la possibilitat de comunicar-se ni amb els astronautes que exploraven la cara visible ni amb la Terra.

  • Què impedia que Collins pogués comunicar-se amb algú durant aquests trams del seu viatge?
  • Quantes persones han pogut veure directament la cara oculta de la Lluna, com va fer Michael Collins? Una pista: tots van participar en els programes Apollo.
  • Hi ha un lloc, no exactament a la superfície de la Terra, que només ha estat vist de forma directa per quatre persones: quin és i quins van ser els atrevits afortunats? Una altra pista: si haguessin sortit dels vehicles que els hi van dur, haurien quedat ben xops i aixafats!

6. Feu servir el programa o l’aplicació de Google Earth per veure la cara oculta de la Lluna i la resta del satèl·lit.

Una vegada dins de Google Earth, seleccioneu l’opció de la Lluna a la barra superior. A l’esquerra es desplegarà un repertori d’opcions per mostrar diferents posicions d’interès sobre la imatge.

  • Us ha agradat observar la cara oculta de la Lluna amb aquesta aplicació?
  • Quina curiositat geogràfica, històrica o tecnològica us ha interessat més? Parleu-ne a classe!
Notes per al docent:

1. A Michael Collins el preocupava moltíssim que passés alguna cosa als seus companys d’expedició, sobretot en retornar al mòdul de comandament Columbia des de la superfície de la Lluna, amb la part superior del mòdul lunar Eagle. L’acoblament entre els dos mòduls era una operació molt complexa i li feia pànic que no tingués èxit i hagués de tornar tot sol a la Terra.

4. Michael Collins és la transcripció anglesa del nom de Mícheál Eoin Ó Coileáin, que va ser un líder revolucionari irlandès que va tenir un paper important en la Guerra d’Independència d’Irlanda.

5. La mateixa massa de la Lluna s’interposava en el camí de les ones de ràdio mentre Collins era al costat ocult, mentre que Armstrong i Aldrin eren al costat visible, i la Terra era més enllà encara.

Només 24 persones han pogut veure la cara oculta de la Lluna: astronautes del programa Apollo, de les missions 8 a 17. La missió 9 provava sistemes a prop de la Terra, i tres astronautes van participar en dues missions (Lovell a la 8 i la 13, Cernan a la 10 i la 17, i Young a la 10 i la 16). D’aquests tres, Lovell va ser l’únic que no va trepitjar mai la Lluna: l’Apollo 10 no ho tenia previst i la missió 13 va patir un accident que va fer avortar l’allunatge.

El lloc només visitat per quatre exploradors és el fons de la fossa Challenger, prop de les illes Marianes, el punt més profund conegut de tots els mars i oceans. Només hi han baixat Piccard i Walsh, el 1960, amb el batiscaf Trieste, el director de cinema James Cameron, el 2012, amb el Deepsea Challenger, i el milionari Victor Vescovo, el 2019, amb el DSV Limiting Factor.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat