Dia mundial de la Creu Roja

5 maig 21 | La Notícia de la Setmana

El 8 de maig se celebra el dia mundial de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, una organització de socors voluntari i de caràcter desinteressat. Què en sabeu?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: INVESTIGUEU LA HISTÒRIA DEL MOVIMENT INTERNACIONAL DE LA CREU ROJA I DE LA MITJA LLUNA ROJA I INFORMEU-VOS SOBRE EL SEUS PLANS D’ACCIÓ.

1. Llegiu quins van ser els orígens d’aquesta organització i responeu:

  • Què va motivar Henry Dunant a impulsar un moviment de socors amb persones voluntàries molt qualificades i motivades?
  • Quins són els principis fonamentals que guien l’actuació de la Creu Roja?
  • Quina sèrie de convenis internacionals es van establir per donar cobertura legal a l’acció de la Creu Roja? Què és el que regula?

2. Investigueu quin és el pla d’acció que té programat la Creu Roja i expliqueu una actuació d’àmbit català i una altra d’àmbit internacional. 

  • De quina durada són els plans d’acció?

3. Fixeu-vos en el fet que l’organització de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja té voluntàries i voluntaris arreu del món. 

  • A quants països del món hi és present?
  • D’on són la voluntària i el voluntari de la fotografia?

4. Investigueu i discutiu què pot representar aquesta imatge en relació al símbol internacional que hauria de representar la institució de la Creu Roja:

  • Per què hi ha diferents símbols?

Notes per al docent:

  1. L’any 1859, l’empresari suís Henry Dunant va ser testimoni de la batalla de Solferino, un enfrontament que va tenir lloc en aquesta localitat de la Llombardia entre les tropes franco-sardes i austríaques. Hi va poder presenciar com els soldats ferits en combat eren abandonats al camp de batalla i morien desemparats per la falta d’assistència mèdica. Juntament amb un grup de dones de la zona, Dunant va assistir personalment els soldats ferits i, a partir d’aquest moment, va tenir la idea de crear un moviment de socors en temps de pau per tenir cura dels ferits de guerra sense fer distincions d’origen o religió. L’any 1863, amb l’ajuda de més ciutadans també de nacionalitat suïssa, es funda l’organització que acabaria sent l’origen de l’actual Creu Roja. En aquesta pàgina del web de la Creu Roja de Catalunya trobareu els set principis fonamentals. Els convenis internacionals que emparen l’activitat d’aquesta institució són les Convencions de Ginebra (en referència a la ciutat suïssa on es van establir) que podeu trobar en aquesta pàgina i que es van adoptar per establir un dret humanitari que s’ha de respectar fins i tot en temps de guerra.
  2. Els plans d’acció per planificar els projectes a mig i llarg termini de la Creu Roja s’elaboren per a períodes de quatre anys. En aquests moments s’està aplicant el pla d’acció 2020-2023. Des del començament de la crisi sanitària i humanitària causada per la COVID-19, la Creu Roja va assegurar el manteniment dels seus programes essencials i va intensificar la seva activitat amb les persones més vulnerables. El pla Creu Roja RESPON es va activar el març de l’any 2020 i continua molt actiu i amb el suport de diverses empreses. S’ha pogut donar servei a gairebé mig milió de persones a Catalunya i a més de dos milions a tot Espanya.
  3. La Creu Roja té 184 societats nacionals i gairebé 100 milions de voluntaris arreu del món
  4. El símbol de la Creu Roja és la bandera suïssa amb els colors invertits, en honor a la nacionalitat dels seus fundadors. A finals del segle XIX es va acceptar afegir la mitja lluna perquè molts soldats d’exèrcits àrabs relacionaven la creu roja amb el símbol religiós de la creu cristiana i no volien ser atesos pels socorristes de la institució. L’any 2005 també es va afegir el quadrat o cristall vermell perquè el símbol de la institució no es relacionés amb el de cap religió.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat