Setmana de l’alimentació sostenible

18 oct. 21 | La Notícia de la Setmana

Del 14 al 24 d’octubre se celebra la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible. Tot i que és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el format digital permet que hi puguem participar tots. Vinga, tothom a taula!

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: DESCRIVIU MESURES QUE AFAVOREIXIN LA SOSTENIBILITAT QUE PODEM INCORPORAR A LA NOSTRA MANERA D’ALIMENTAR-NOS.

1. Trieu un dels temes que es treballen en la Setmana de l’Alimentació i penseu en alguna curiositat o fet poc conegut que hi tingui a veure i que tingui relació amb la millora de l’alimentació sostenible:

Us proposem un exemple per a cada tema:

 • Patrimoni gastronòmic: El pa amb tomàquet: tan sa com bo!
 • Malbaratament versus aprofitament: Com ho podem fer per llençar menys menjar?
 • Urbanoruralitat i biodiversitat: Recuperem més tipus de llegums?
 • Petjada ecològica: Paga la pena intentar reduir el consum de carn?
 • Alimentació i drets socials: Quantes persones encara no tenen accés a l’aigua dolça potable?
 • Proximitat: Investiguem el camí alimentari d’algun aliment que ens agrada molt?

2. A partir de la curiositat o el fet triats, penseu de quina manera es pot millorar o fer més sostenible, si és possible fer-ho.

Per exemple, en l’apartat d’urbanoruralitat i biodiversitat, si heu buscat els llegums que tenim a l’abast, us proposem que expliqueu a l’escola i a casa que en tenim una gran varietat i que podem millorar la nostra dieta eixamplant els tipus de llegums que mengem.

 • Quins llegums reconeixeu en aquesta fotografia?

Una segona proposta, ara relacionada amb la proximitat, és que investigueu d’on prové la fruita que mengeu, tant si és de proximitat com si no. Seguiu aquests passos:

 1. Visiteu la fruiteria on compreu normalment, o alguna altra que tingueu a prop de l’escola, i fixeu-vos en les fruites i les verdures que hi ha a la venda.
 2. Feu una doble llista de les que són de temporada i les que no ho són. Podeu consultar aquesta pàgina web o buscar informació a d’altres llocs.
 3. Investigueu d’on provenen les fruites i verdures que no són de temporada. Han de venir, forçosament, de molt lluny o d’hivernacles.
 4. Investigueu d’on provenen les fruites i les verdures de temporada. Són de proximitat? Del que en diem “quilòmetre 0”?

Un altre grup d’aliments que són més de temporada del que solem pensar són els que trobem a les peixateries: peix, mol·luscos, marisc i altres productes del mar. Us atreviu a fer la mateixa feina amb aquesta gamma de productes?

3. Inventeu algun estri de cuina aprofitant les parts de fruites i verdures que no us mengeu:

Una de les activitats proposades dins d’aquesta setmana de l’alimentació és un taller de creació d’estris de cuina aprofitant restes de les fruites i les verdures que mengem. La pell gruixuda d’algunes fruites i verdures es poden aprofitar per fer recipients. I les espines dels peixos també es podrien fer servir com a forquilles i punxons! Hi havíeu pensat mai?

4. Si voleu, i per acabar, feu el test de l’alimentació sostenible per saber si podeu millorar la vostra manera d’alimentar-vos protegint alhora la vostra salut i el medi ambient:

Test de l’alimentació sostenible.

Notes per al docent:

 1. https://alimentaciosostenible.barcelona/ca
 2. D’esquerra a dreta i de dalt a baix: soja blanca, mongeta negra nana, mongeta blanca, mongeta pinta, fesol de l’ull negre o de l’ull ros, pèsol, llentia groga, fesol tacat, llentia turca, fesol de la Verge, mongeta vermella, fesol de Santa Pau, mongeta negra, soja verda, soja groga.

Si voleu consultar un llistat de referència dels peixos de temporada, en teniu un d’il·lustrat en aquesta pàgina web de Greenpeace.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat