Com es prenen decisions difícils davant situacions de risc?

18 febr. 20 | La Notícia de la Setmana

Fa ben pocs dies que els responsables de l’organització del Mobile World Congress de Barcelona (MWC) van decidir cancel·lar la fira d’aquest any, prevista per final de febrer. Què hauríeu fet vosaltres en el seu lloc?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que estudieu amb els vostres alumnes les alternatives que hi havia a cancel·lar el congrés i que debateu quina decisió hauríeu pres entre tots, en cas de ser-ne els responsables.

1 Llegiu:

Les persones responsables del MWC van decidir cancel·lar-lo en veure la quantitat creixent d’empreses expositores que anunciaven que no hi assistirien per por al risc de contagi del virus Covid-19, del qual podien ser portadors alguns dels participants vinguts de zones de risc.

Aquesta decisió representarà que diferents sectors econòmics del territori, com els implicats en l’organització de la fira, la restauració i l’hostaleria, el transport, etc. deixaran de facturar una xifra molt important de diners, que en conjunt s’acosta als 500 milions d’euros.

Per aquest motiu, la decisió ha estat polèmica. S’ha criticat que, en el moment de prendre-la, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no havia declarat l’emergència sanitària internacional, no hi havia cap malalt a la península Ibèrica i molts professionals de l’àmbit de la salut pública deien que no hi havia raons mèdiques fonamentades i objectives per cancel·lar la fira.

Tot i això, el degoteig d’empreses que anunciaven la seva renúncia a venir a Barcelona va anar creixent, i la por als possibles riscos es va escampar.

Nota per al docent:

Si la setmana passada vàreu treballar la notícia que us proposàvem, recupereu la informació recollida, que us ajudarà a debatre sobre el tema.

2 Trieu per quina opció hauríeu optat vosaltres d’entre aquestes sis que us proposem; després, compteu quantes persones han triat cada opció, abans d’analitzar i debatre el tema a fons:

a) Celebrar el MWC amb tota normalitat.

b) Celebrar el MWC i imposar mesures de prevenció sanitàries molt estrictes.

c) Celebrar el MWC i prohibir l’assistència a les persones provinents de les zones afectades.

d) Celebrar el MWC per videoconferència. De fet, és la fira de la tecnologia que congrega milers d’empreses de tot el món que són pioneres en la comunicació en línia i la realitat virtual.

e) Posposar el MWC i celebrar-lo cap a final de primavera o principi d’estiu si les circumstàncies ho permetien.

f) Suspendre el MWC, tal com s’ha fet.

 

Reuniu-vos per grups de persones que heu triat la mateixa opció i prepareu un mínim de tres arguments a favor de la vostra proposta.

 

Retrobeu-vos tota la classe i mireu de convèncer les persones que han triat una altra opció que la vostra és la més encertada i responsable.

 

Feu un segon recompte de les sis opcions després del debat:

  • Han variat els percentatges de les opcions triades?
  • Han variat d’una manera significativa?

 

Concloeu entre tots quins són els arguments que tenen més pes a l’hora de prendre decisions arriscades.

  • Els arguments que pesen més són de caire econòmic, sanitari, social…?

 

Allargueu una mica el debat tot responent aquesta pregunta:

  • Quan és raonable tenir por i quan no ho és?

8 Per acabar, llegiu la notícia i responeu:

  • Si no tenim tota la informació de què es disposa, podem prendre decisions amb bon criteri?