Dues notícies ben diferents!

21 gen. 20 | La Notícia de la Setmana

Impressionats pels efectes que està tenint el temporal Glòria, us en parlarem la setmana vinent amb totes les dades i tota la informació actualitzada que puguem recollir!

La setmana passada, però, també vam viure dos esdeveniments que han estat notícia: la mort de la Isabel-Clara Simó i l’explosió que va ocasionar víctimes mortals en una de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona. Des de “La notícia de la setmana” volem recordar la Isabel-Clara Simó i remarcar la gran quantitat d’energia que es genera a les terres tarragonines.

Si ets profe de llengua…

Et proposem una activitat sobre una de les facetes de l’escriptora Isabel-Clara Simó, reconeguda amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2017, la d’articulista.

1 Tot i que la fama li va arribar amb les seves novel·les “negres”, Isabel-Clara Simó va escriure molts articles a la premsa. Entreu al web d’El Punt Avui i feu una ullada als títols i els començaments…

  • Quins temes li interessen?

Trieu 3 articles de temàtiques diferents i mireu de descriure l’estil que tenia com a articulista.

  • Què era, més analítica, o us sembla que explicava les coses des de l’experiència?
  • El llenguatge és més formal o té un to més col·loquial? Busqueu-ne exemples.

En parelles, escolliu un dels articles i prepareu-ne 5 preguntes sobre el contingut (comprensió) i sobre la llengua utilitzada. Penseu també les respostes o solucions perquè després, us proposem que intercanvieu la feina amb una altra parella i tothom pugui fer-ne l’autocorrecció.

Nota per al docent:

Hem pensat que el millor homenatge que li podem fer és llegir ja no una novel·la però sí alguns dels seus articles.

Podeu consultar la biografia de l’escriptora.

Si ets profe de ciències…

T’hem preparat dues activitats sobre l’explosió que la setmana passada va provocar quatre morts, diversos ferits i grans destrosses materials al polígon petroquímic de Tarragona, el més gran del sud d’Europa:

Llegiu i identifiqueu quines grans empreses energètiques hi ha a les comarques de Tarragona:

Des del port de Tarragona entra a la Península Ibèrica una part molt important del petroli que es processa tant per fer els derivats sintètics com molts tipus de plàstics, com per elaborar els carburants (benzines, gasoil, gas, etc.). A més del polígon petroquímic, a les comarques de Tarragona hi ha una gran concentració d’empreses del sector de l’energia.

Nota per al docent:

Les empreses que no haurien de faltar en aquesta recerca són:

  • El grup d’empreses del polígon petroquímic de Tarragona.
  • Les nuclears d’Ascó i Vandellós.
  • La central hidroelèctrica de Flix.
  • Els camps eòlics tarragonins, que representen el 62% de la generació d’energia eòlica de Catalunya (consulteu el web d’eoliccat.net).

Llegiu i busqueu informació sobre els diferents tipus de riscos i impactes de cada tipus d’instal·lacions:

Com malauradament ha demostrat aquesta greu explosió, una gran part de la indústria de l’energia petroquímica i nuclear comporta riscos per a la seguretat de les persones. Les menys perilloses, l’energia eòlica i la hidroelèctrica, comporten impactes ambientals, com els dels embassaments, que afecten els cursos dels rius, les pales dels aerogeneradors, que són un perill pels grans rapinyaires i altres ocells grossos, etc.