Mira quines notícies hem triat per acabar el curs!

La setmana vinent s’acaba el curs escolar tot coincidint amb l’arribada de l’estiu. L’equip de “La Notícia de la Setmana” ho aprofita per acomiadar-se fins al setembre tot desitjant-vos un molt bon estiu i fent un últim repàs de les notícies més comentades aquests últims dies.


Et proposem parlar amb els teus alumnes de coses molt diverses que han passat aquests últims dies.

1. Nous governs a Catalunya i a Espanya.

Aquest mes de juny hem vist com es constituïen els governs de Catalunya (el dissabte 2 de juny), amb Quim Torra com a president de la Generalitat, i d’Espanya (dimecres 6 de juny), amb un govern amb majoria de dones ministres presidit pel socialista Pedro Sánchez.

  • Tots dos governs són paritaris? Què vol dir que un govern és paritari?

 

2. L’heroi de Mali.

El 26 de maig, Mamoudou Gassama, un jove de Mali immigrant a França, va protagonitzar una autèntica gesta i va salvar un nen que estava penjat de la barana d’un balcó d’un quart pis i, per tant, en perill greu de patir una caiguda que hauria pogut resultar fatal. Les imatges que mostren la facilitat amb què Mamoudou grimpa sense cap mena de protecció els quatre pisos fins a arribar a agafar el nen van voltar per tot el món. El president francès, Emmanuel Macron, el va felicitar públicament i li va concedir la nacionalitat francesa i… feina de bomber!

  • Per què creieu que aconseguir la nacionalitat francesa per a ell és una mena de premi o reconeixement?

 

3. El salt d’una llebre rapidíssima!

El 3 de juny, durant una cursa del campionat del món de motociclisme, en la categoria de moto 3, el pilot Jorge Martín va poder esquivar ben bé “pels pèls” una llebre que va creuar la pista just quan hi passava un grup de motociclistes a més de 200 quilòmetres per hora. El pilot madrileny, que va acabar guanyant la cursa, es va endur un bon ensurt. Gràcies a la seva habilitat i al magnífic salt de la llebre just abans de ser embestida, tot plegat va quedar en una anècdota molt espectacular i curiosa.

  • De quants metres és, aproximadament, el salt que fa la llebre per evitar ser atropellada?
  • Quina quantitat de conills i llebres s’atropellen cada any a les carreteres catalanes?

 

4. El linx Litio.

El 6 de juny es va capturar un linx ibèric, en Litio, que s’havia detectat en una finca de cirerers de Santa Coloma de Cervelló una setmana abans. La notícia va tenir molt de ressò, perquè fa més de 80 anys que no hi ha linxs a Catalunya i perquè aquest exemplar havia estat alliberat fa tres anys a Portugal, seguint el programa de recuperació de linx ibèric al sud de la Península que es dirigeix des del Parc Natural de Doñana, a Andalusia.

Feia 19 mesos que se li havia perdut la pista (el collar equipat amb GPS va deixar d’emetre senyals) i ha estat sorprenent trobar-lo a més de 1.200 km del lloc de reintroducció. Per cert, les preses preferides dels linxs són els conills i les llebres!

  • El linx s’ha tornat a deixar en llibertat al sud de la Península ibèrica. Per què penseu que no s’ha deixat on se’l va trobar, en una zona plena de conills i on és evident que s’hi trobava bé?

 

 5. Tornen les PAAU.


Els dies 12, 13 i 14 de juny els alumnes que enguany han cursat segon de batxillerat afronten les Proves d’Accés a la Universitat. S’examinen de tot allò que han après durant el batxillerat i segons la nota que treguin podran accedir o no a la carrera universitària triada. Els estudiants preparen aquests exàmens de maneres molt diferents: n’hi ha que descansen i dediquen poques hores al dia a repassar, d’altres estudien de sol a sol com si els hi anés la vida, altres combinen sortir de festa amb repassar…

  • Si haguessis de fer la selectivitat, com creus que encararies aquesta última etapa preuniversitària?

 

6. França prohibeix els telèfons mòbils a les escoles i els instituts.

A partir del curs vinent, a les escoles i els instituts francesos no es podran fer servir telèfons mòbils. Aquests aparells hauran de mantenir-se sempre apagats dins del recinte i fora de la vista dels professors i vigilants. L’aprovació d’aquesta normativa respon al fet que a França s’ha constatat que la presència de mòbils en l’àmbit escolar provoca nombroses disfuncions incompatibles amb la millora del clima escolar. Segons els diputats i les diputades francesos, la falta d’aquesta prohibició ha fomentat pràctiques de risc entre els adolescents, com el ciberassetjament o el cibersexisme, a més d’exposar els alumnes a “continguts violents o xocants”, com per exemple la pornografia.

  • Penseu que aquesta mesura serà efectiva per millorar el clima escolar?
  • Us sembla que els estudiants són capaços de fer un ús responsable del mòbil a l’escola i sense riscos?

 

7. Un estiu ple de música i festivals.

Aquest estiu Catalunya oferirà una programació de festivals musicals molt àmplia: VIDA2018, Festival Grec, Canet Rock, Bioritme, Cruïlla i molts més. Molts adolescents teniu moltes ganes de passar uns dies de concerts amb amics i allunyats de la civilització. És natural que hi hagi mares i pares que vegin més clars els riscos que les virtuts d’aquests festivals i se’ls fa complicat donar el vistiplau a aquestes activitats.

  • Busqueu informació d’un festival al qual vulgueu anar. Investigueu com està organitzat: instal·lacions per a emergències mèdiques, llocs on es pot dormir i menjar, estacions de tren més properes, etc. Valoreu com funcionarà tot i pregunteu-vos si els dubtes dels vostres pares tenen raó de ser.

 

8. Rafa Nadal, imparable!

Diumenge passat, 10 de juny, el tennista mallorquí Rafael Nadal va guanyar per onzena vegada el prestigiós torneig de tennis de Roland Garros, a París. Aquesta victòria el manté com a millor tennista mundial del moment i com a millor tennista de tots els temps sobre terra batuda.

  • Sobre quins tipus de superfície es pot jugar un partit professional de tennis?
  • Algun altre tennista ha guanyat tantes vegades aquest torneig?