No trieu l’extinció!

3 nov. 21 | La Notícia de la Setmana

Aquest diumenge es va inaugurar una nova cimera internacional sobre el clima, aquest cop a Glasgow, una ciutat d’Escòcia. Fins al dia 12 de novembre s’hi debatran molts temes relacionats amb el canvi climàtic i, especialment, amb la lluita sobre l’escalfament global. Ens hi apuntem?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: DESCOBRIU LA DIFERÈNCIA ENTRE EXCUSA I ARGUMENT.

1. Per començar, mireu aquest anunci de l’Organització de les Nacions Unides, que s’ha fet viral, per conscienciar sobre el canvi climàtic.

El protagonitza un dinosaure que fa un discurs a les Nacions Unides i demana els éssers humans que aprenguin del seu exemple i facin el possible per no extingir-se. El teniu en anglès i doblat al castellà.

  • De quina extinció parla el dinosaure?
  • Què hi va tenir a veure un asteroide?
  • De què ens adverteix?

2. Trieu una de les 19 excuses que s’exposen en el web de les Nacions Unides dedicat als temes de la cimera de Glasgow, i descobriu per què és una excusa i no un argument fonamentat:

  • Quina diferència hi ha entre un argument i una excusa?
  • Què s’hauria de fer en realitat en lloc del que exposa l’excusa?

Ara, resumiu l’anàlisi de l’excusa i l’alternativa que heu proposat i exposeu-la a classe.

3. Si encara us interessa aquest tema, busqueu el conte The birds and the bees dins del web i busqueu un entorn natural de la vostra comarca que hagi estat envaït per l’activitat humana o que estigui ara o en un futur proper en risc de ser-ho.

Notes per al docent:

2. Hi ha 19 excuses en l’apartat corresponent del web, de manera que us proposem que les distribuïu en grups reduïts de tot l’alumnat.

Un argument es fa amb premisses reals i intenta basar-se en dades que s’han investigat per fer deduccions concretes amb el propòsit de valorar una acció i trobar una solució. En canvi, una excusa, encara que té l’aparença d’un argument, fa servir dades que són falses o no s’han comprovat i té per principal objectiu que les coses continuïn igual justificant que no cal fer canvis.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat