Som més imbècils que els neandertals?

20 set. 22 | La Notícia de la Setmana

Setmana rere setmana es produeixen al món fets de tota mena; n’hi ha que són positius per a la humanitat i n’hi ha que són negatius. No pot ser d’una altra manera: som més de vuit mil milions de persones les que habitem la Terra! Avui us proposem treballar algunes notícies d’aquest estiu a partir d’una entrevista a l’arqueòleg Eudald Carbonell que es va publicar amb un títol sorprenent: “Els “sàpiens” som més imbècils que els neandertals”

Us proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1.Per començar, llegiu l’article: Els “sapiens” som més imbècils que els neandertals i contesteu les preguntes.

  • Com defineix l’Eudald Carbonell què és “una persona imbècil”?
  • Segons aquesta definició, creieu que les persones que habitem el món avui ho som, d’imbècils? Ho som cadascú, com a individus? O ho som col·lectivament, com a espècie?
  • Què va fer que els neandertals desapareguessin? Com va ser possible, si eren menys imbècils que els humans actuals

2. Analitzeu tres temes d’actualitat i expliqueu, per a cada un, el motiu que fa pensar que sí, que som més imbècils que els neandertals:

Guerra a Ucraïna. La recent descoberta de fosses comunes amb centenars de persones torturades i mortes posa de manifest les atrocitats irracionals que es fan en nom de la guerra a Ucraïna (com se n’han fet en totes les guerres!).

Efectes del canvi climàtic. Cada vegada es produeixen fenòmens meteorològics més violents, d’una intensitat poques vegades vista; per exemple, recentment hi ha hagut diversos episodis amb precipitacions i velocitat del vent rècord: els aiguats a Itàlia, el tifó Nanmadol, que ha obligat a evacuar milers de persones al Japó, i l’huracà Fiona, que ha deixat 250.000 persones sense llum a Puerto Rico.

Incendis provocats. A l’estiu hem seguit els efectes de molts incendis a tot arreu, però han estat especialment extensos a la Península Ibèrica i a França. Pràcticament tots van estar provocats per activitats humanes.

3. Llegiu ara aquestes dues notícies que ens fan ser més optimistes i que generen esperança. Per què fan pensar que de vegades les persones ens comportem menys com imbècils?

Empresa i canvi climàtic. Un empresari dona el seu negoci a una ONG que lluita contra el canvi climàtic.

ONG i immigrants: Open Arms rescata més immigrants i ja en duu gairebé mig miler a bord.

4. Busqueu i compartiu més notícies que us cridin l’atenció. Classifiqueu-les segons siguin esperançadores o facin dubtar sobre les capacitats de l’espècie humana de millorar les nostres societats.

  • De quines n’heu trobat més? Quines són les que creieu que tenen un impacte més intens?
  • Quina és la vostra valoració sobre la suposada imbecil·litat de la humanitat, un cop treballades aquestes activitats?

Si ets usuari de Seqüències de Ciències Socials…

Pots continuar treballant conceptes sobre el canvi climàtic a la seqüència 5 de 1r.

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!