Samantha Cristoforetti i la investigació de l’espai

28 set. 22 | La Notícia de la Setmana

El dia que publiquem aquesta “Notícia de la Setmana”, el 28 de setembre del 2022, l’astronauta italiana Samantha Cristoforetti ha passat a ser la comandant de l’Estació Espacial Internacional. Felicitem-la i analitzem quina mena d’accions es poden fer per investigar l’espai!

Us proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1. Per començar, investigueu sobre l’historial de Samantha Cristoforetti:

  • Quina formació té?
  • Com va començar en el món de l’astronàutica? Quina va ser la seva primera missió?

2. La informació necessària per conèixer l’univers, començant pel nostre Sistema Solar, es pot obtenir de tres maneres: observant-lo, enviant-hi naus o ginys i anant-hi. Comenceu per la primera: què es pot aprendre observant el cel?

Busqueu imatges de les que capta el telescopi espacial James Webb i responeu:

  • Quines regions de l’espai està fotografiant el telescopi? Es podria obtenir informació d’aquestes zones d’alguna altra manera?
  • Quin és el principal avantatge del James Webb respecte dels grans telescopis que hi ha als observatoris de la superfície de la Terra?

3. Llegiu el resum sobre la missió DART de la NASA:

La NASA (l’agència de l’espai dels Estats Units) estudia des de fa un temps si seria possible desviar la trajectòria dels asteroides i els meteorits que podrien arribar a xocar amb la Terra. El dia 27 de setembre va culminar finalment la primera prova que mai s’ha fet d’aquest projecte: la nau DART va aconseguir xocar amb un asteroide del grup Didymos.

Ara, mireu el vídeo que mostra l’aproximació de la nau DART fins al moment de l’impacte amb l’asteroide Dimorphos. Després, responeu:

  • Quan es va enlairar la nau DART?
  • Com és la nau DART?
  • Quins cossos formen el grup o sistema d’asteroides Didymos? A quina distància es troba de la Terra?

4. Llegeix aquest text sobre la represa dels vols tripulats a la Lluna:

El programa Artemis de la NASA té l’objectiu de tornar a posar éssers humans a la Lluna, com a primer pas per saltar, en un futur, fins a Mart. En les primeres missions es posaran a prova els propulsors i les noves càpsules Orion, de 33 tones de massa. El primer llançament, previst pel 29 d’agost passat, va fallar per culpa d’un sensor. El segon llançament, el 3 de setembre, també es va anul·lar, aquesta vegada per una fuita en un dipòsit d’hidrogen. La previsió és tornar-ho a intentar durant el mes d’octubre.

  • Quina distància hi ha entre la Terra i la Lluna? Compareu-la amb la distància que ha recorregut la DART.

Si ets usuari de Seqüències de Ciències Socials…

Pots continuar treballant conceptes sobre la Terra i el Sistema Solar en la seqüència 1 de 1r.

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!