L’eutanàsia, a debat

Dijous passat, dia 10 de maig, David Goodall moria mitjançant l’eutanàsia (acció mèdica que provoca deliberadament la mort indolora a persones que voluntàriament decideixen no continuar vivint) en una clínica de Suïssa. Goodall, de 104 anys, que era un botànic força conegut, va viatjar-hi des d’Austràlia, el seu país d’origen, on l’eutanàsia encara no està legalitzada.


Et proposem dues activitats per treballar amb els teus alumnes l’estat actual de l’eutanàsia:

1. Llegiu aquesta notícia, i mireu aquest vídeo sobre la roda de premsa de comiat del senyor Goodall un dia abans de la seva mort voluntària i assistida, i debateu sobre el tema a partir de les preguntes que us proposem:

  • En quins països és legal la pràctica de l’eutanàsia?
  • Quin va ser el primer país que la va legalitzar?
  • Per què creieu que ha tingut tant ressò mediàtic, aquest cas d’aplicació de l’eutanàsia?

NOTA PER AL PROFESSOR:
L’eutanàsia és legal a Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Canadà, Colòmbia, Suïssa, als estats nordamericans de Washington, Califòrnia, Oregon, Montana i Vermont, i l’any vinent ho serà a l’estat Australià de Victòria però restringida a pacients amb malalties terminals i amb una esperança de vida de menys de sis mesos.
Aquí teniu dos documents interessants sobre el tema:
DMD (Dret a morir dignament-Catalunya)
La mort, l’últim tabú a l’ensenyament. Com treballar-la a l’aula?

2. Llegiu aquest text i mireu el fragment de la pel·lícula Mar adentro

Ramón Sampedro era gallec, mariner i escriptor. Amb 25 anys va quedar tetraplègic en llançar-se de cap a l’aigua des d’una roca d’una platja gallega. Més de 25 anys els va passar estirat al llit, immòbil, però amb el cap absolutament clar. Es va fer molt famós per la seva sol·licitud que se li apliqués l’eutanàsia. Perquè li agradava massa la vida. Així ho va veure el cineasta Alejandro Amenábar en la pel·lícula que recollia la seva vida, Mar adentro. En aquest fragment, el somni de Ramón Sampedro és volar.

  • Va aconseguir Sampedro el seu propòsit? Fes una mica d’investigació i valora l’actuació dels seus còmplices.

 


Et proposem unes activitats per entendre què és l’eutanàsia i el conflicte moral que pot comportar.

1. Llegiu les paraules i expressions que hi ha tot seguit i, sense buscar informació, intenteu fer-ne una definició:

agonia, bona praxis mèdica, comitè d’ètica, consentiment informat, cures pal·liatives, dignitat, estat vegetatiu permanent, eutanàsia activa, eutanàsia passiva, homicidi per compassió, limitació de l’esforç terapèutic, malaltia crònica, malaltia irreversible, malaltia terminal, medicina pal·liativa, mort cerebral, reanimació cardiopulmonar (RCP), suïcidi, suïcidi assistit.

A continuació busqueu les definicions de cadascuna de les paraules i expressions anteriors i comproveu si en teníeu una idea aproximada a la realitat o una de més llunyana.

2. Llegiu els textos que hi ha a continuació, de tres punts de vista diferents, i fixeu-vos bé en els arguments que dona cada un:

TEXT 1
En els casos en què l’eutanàsia és sol·licitada pel malalt es genera un greu problema ètic perquè es tracta d’una derrota social i professional davant el problema de la malaltia i de la mort. Els casos extrems i l’autonomia personal, sempre al·ludits pels partidaris de l’eutanàsia per a la seva despenalització, no han de generar lleis socialment injustes, que enfronten el desig individual amb l’ineludible deure dels estats a la protecció de la vida física de cada ciutadà. Cal eliminar el sofriment humà, però no l’ésser humà que pateix.

TEXT 2
Si el fet d’aplicar a pacients fàrmacs o sedants per alleujar el seu dolor és legal, si refusar voluntàriament els tractaments o les intervencions quirúrgiques que només aconsegueixen allargar el temps que queda a un pacient per morir és legal, per què costa tant parlar d’eutanàsia? Realment s’està majoritàriament en contra de l’eutanàsia o només hi ha por a acabar amb la vida d’un altre ésser humà? Cal ressaltar l’egoisme que representa no fer res en veure que algú està patint tot i saber que existeixen els mitjans per evitar-ho. L’eutanàsia només busca evitar aquest sofriment i oferir a aquests pacients una mort al menys dolorosa possible: donar als pacients una mort digna.

TEXT 3
El principi de la inviolabilitat de la vida és incompatible amb l’eutanàsia. La vida és un bé del qual no podem disposar personalment: és un do de Déu. La vida humana és, doncs, sagrada. De manera solemne va pronunciar Déu aquest principi: “no mataràs”.

Rumieu-hi i intenteu arribar a consensuar en quins punts dels textos esteu d’acord tot el grup.

3. Escriviu un text per manifestar la vostra opinió sobre l’eutanàsia tenint en compte les activitats que heu fet.


NOTA PER AL PROFESSOR: En cas que tingueu temps, una altra manera d’incentivar el debat sobre la legalització o no de l’eutanàsia pot ser a través del cinema. Proposem el visionat del novè capítol de la primera temporada de la sèrie House. En aquest link hi podeu trobar una sinopsi del capítol.