Quins són els límits del teu territori?

12 maig 20 | La Notícia de la Setmana

En plena relaxació de les mesures de confinament, aquests dies ens anem informant de com ens podem moure i fins a on. Estem molt lluny de poder viatjar a molta distància de casa nostra. De moment, però, ja podem allunyar-nos-en una mica passejant o fent esport. On són els límits? Fins on podem arribar? On s’acaba el territori al qual pertanyem i per on ens podem moure?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem unes activitats per conèixer els límits dels territoris on vivim, i, sobretot, per prendre consciència que vivim dins de molts territoris diferents. Aquests dies segur que heu sentit que els canvis en les normes de confinament s’aplicaran en diferents territoris. Manaran les províncies? Les comarques? Les zones sanitàries? Alguna altra divisió territorial?

Analitzeu aquests dos mapes i, després, busqueu-ne d’altres que mostrin divisions territorials diferents:

 • A quina divisió territorial correspon cada un dels mapes?
 • Quines altres divisions territorials heu trobat?
 • A quin territori pertany casa vostra en cada cas?
 • Quina altra divisió del territori està prenent protagonisme com a alternativa a les províncies per iniciar el desconfinament a Catalunya?

Nota per al docent

La divisió per la qual es pregunta és la de les regions sanitàries.

Altres divisions territorials possibles de Catalunya:

 • Divisió per províncies.
 • Divisió per comarques.
 • Divisió per regions i vegueries.
 • Divisió per termes municipals.

Si ho considereu interessant, també podeu demanar als alumnes que investiguin altres tipus de divisions territorials com els bisbats, les parròquies, els partits judicials…

De moment, en les primeres fases de relaxació del confinament, només podem anar a passejar i fer esport fins als límits del nostre terme municipal. Descobreix com és el teu tot seguint aquests passos:

 1. Busca un mapa que mostri el terme municipal de la teva població.
 2. Fixa’t en els límits del municipi. És més gran o més petit del que et pensaves?
 3. Busca tots els termes municipals amb qui té frontera el de la teva població. N’eres conscient, que el límit de la teva població fa frontera amb tots aquests municipis?

 

Ara, busca un municipi que limiti amb pocs termes municipals i un altre que limiti amb molts.

Nota per al docent

El mapa municipal de Catalunya està constituït per 947 municipis. Hi ha termes municipals, com el de Cadaqués, que limiten amb pocs altres termes, en aquest cas només dos: Port de la Selva i Roses. Altres limiten amb el de moltes poblacions, com és el cas de Les Llosses, que limita amb 11 termes municipals (La Pobla de Lillet, Sant Jaume de Frontanyà, Castell de l’Areny, Borredà, Alpens, Sora, Montesquiu, Santa Maria de Besora, Ripoll, Campdevànol i Gombrèn), o Lleida, que delimita amb 19 poblacions! Són aquestes: Almacelles, Torrefarrera, Alpicat, Torre-serona, Corbins, Alcoletge, Bell-lloc d’Urgell, Els Alamús, Torregrossa, Artesa de Lleida, Aspa, Alfés, Albatàrrec, Montoliu de Lleida, Sudanell, Alcarràs, Gimenells i el Pla de la Font, i Tamarit de Llitera.

Per acabar, comenta aquesta frase d’un dels considerats pares de la Unió Europea, el polític alemany Konrad Adenauer, a la vista del que passa als carrers de les nostres poblacions:

 “Tot té límits excepte la ximpleria.”