El museu a l’aire lliure més gran del món!

30 nov. 21 | La Notícia de la Setmana

El 24 de novembre es va inaugurar la restauració de l’Avinguda de les Esfinxs, un camí que connecta els temples de Luxor i de Karnak, a Egipte. Fa més de dos quilòmetres i mig de longitud i a banda i banda del camí hi havia 1.350 esfinxs, encarades, amb cos de lleó i cap de moltó. Fins al dia d’avui ja se n’han restaurat una desena part, i se n’aniran recuperant més. Tot aquest conjunt arquitectònic s’ha convertit en el museu a l’aire lliure més gran del món!

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: FEU D’HISTORIADORS I INVESTIGUEU DIFERENTS FETS RELACIONATS AMB AQUEST ESDEVENIMENT.

1. Llegiu aquest text sobre la festa d’Opet que s’ha volgut reproduir durant la inauguració:

Ja fa uns 3.200 anys que, a l’Antic Egipte, cada any se celebraven festes per agrair als déus l’arribada de l’època de pluges i la crescuda del riu Nil. La festa marcava l’inici de l’època en què les terres, gràcies a l’aigua del riu, passaven a ser molt fèrtils. Amon-Ra, Mut i Jonsu eren els tres déus més venerats de Tebes (la ciutat que ara és Luxor), que va ser la capital d’Egipte des de l’any 2040 aC fins al 331 aC.

  • Quan tenien lloc les crescudes del riu Nil que n’inundaven les ribes?
  • Què en pensaven, els egipcis, d’aquest fenomen natural?
  • Quines altres capitals ha tingut Egipte i en quin període ho va ser cada una?

2. Observeu les esfinxs que hi ha a banda i banda de l’avinguda:

  • Per què diríeu que es van triar els moltons per caracteritzar les esfinxs? Per què no camells, elefants, serps o algun altre animal conegut i admirat?

3. Observeu la fotografia i trobeu l’anacronisme que s’ha comès en la recreació de la festa d’Opet.

  • En primer lloc, investigueu: què és un anacronisme?
  • Quin anacronisme podeu veure en la imatge?
  • Sabeu que hi ha molts anacronismes en el món del cinema? En quina mena de pel·lícules es deuen produir aquests errors? Investigueu i poseu-ne tres o quatre exemples!

Notes per al docent:

1. Les crescudes del riu Nil, que n’inundaven les ribes i hi deixaven sediments que en feien les terres molt fèrtils, tenien lloc un cop cada any, després de l’estació de pluges a les muntanyes d’Etiòpia i, encara més al sud, de la zona dels grans llacs. Com que el riu és tan llarg i els egipcis no eren conscients de les pluges torrencials que tenien lloc milers de quilòmetres més al sud, van pensar que el creixement periòdic del riu tenia un origen diví.

Memfis (3050 – 2014 aC., capital de les primeres dinasties de l’Antic Egipte), Tebes (2040 – 332 aC., capital durant els períodes intermedis, el mitjà i el Nou Egipte), Alexandria (332 aC. – 638 dC., capital durant el Baix Imperi i els períodes perses, hel·lenístics, àrabs, otomans i romà) i El Caire (641 – actualitat), en aquest ordre, són les quatre ciutats que han estat capitals d’Egipte. No tenim en compte la capitalitat de Roma i altres ciutats, com Bagdad, que eren les capitals dels imperis que van ocupar Egipte durant segles.

2. Aquestes esfinxs amb cos de lleó i cap de moltó s’anomenen crioesfinxs. Els antics egipcis van triar aquests animals per representar la força dels lleons i la tenacitat dels moltons.

3. Un anacronisme és un error cronològic.

En aquella època no hi podia haver focs d’artifici, perquè es van inventar molts segles més tard a la Xina.

En el món del cinema és freqüent que hi hagi anacronismes, voluntaris o involuntaris. Per exemple, en pel·lícules d’èpoques antigues de vegades apareixen estris o objectes moderns (rellotges en el canell de soldats romans o campanes en edificacions de la Grècia antiga o l’antiga Roma), s’emet un tema musical que no correspon a l’època en què se situa la pel·lícula, o es veu un llibre que encara no s’havia publicat en el moment de l’acció.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat