Fira de Sant Ponç: les plantes i els seus efectes.

10 maig 22 | La Notícia de la Setmana

El dia 11 de maig se celebra sant Ponç, patró dels herbolaris, i a moltes localitats del nostre país s’acostumen a organitzar fires d’aquest ram, on es venen herbes remeieres i aromàtiques, sabons, espècies, melmelades, confitures, etc. Hi anem?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els alumnes:

REPTE: EXPLIQUEU QUÈ TENIU AL REBOST I A LA FARMACIOLA I INVESTIGUEU QUINS TIPUS DE POL·LEN PREDOMINEN A CATALUNYA.

1. Per a treballar aquesta Notícia de la Setmana el primer que cal fer és distingir els productes vegetals que pots trobar en un herbolari dels que compraries en una fruiteria o a cal verduler. Centreu-vos ara en les herbes remeieres:

  • Quines herbes i derivats (com la canyella, que és una espècia) teniu a casa?
  • Quina part de cada planta (fulles, flors, tiges, arrels…) es fa servir?
  • Quines són per a cuinar, quines es prenen pels seus efectes beneficiosos per a la salut i quines pertanyen a tots dos grups?
  • Informa’t sobre alguna recepta de cuina, o sobre alguna preparació d’herbes remeieres que es faci servir a casa teva, i anota la recepta completa, amb especial atenció a les quantitats d’herbes que s’empren. Compareu-les amb les dels companys de classe: quina és l’herba o espècia més popular?

2. Investigueu quins són els tipus de pol·len que predominen a Catalunya.

 

En les fires de Sant Ponç s’exposen i es venen les plantes que tenen efectes beneficiosos. Però també hi ha espècies vegetals que poden tenir efectes nocius: algunes plantes són tòxiques i el pol·len de moltes altres provoca al·lèrgies, un tipus d’alteració de la salut que cada vegada afecta més persones.

A. Investigueu quants companys de classe són al·lèrgics a algun tipus de pol·len.

  • Quants companys de classe saben que són al·lèrgics? A quines plantes ho són?
  • Quants companys sospiten que també ho poden ser? Per quin motiu ho sospiten? (Esternuden més a la primavera, tenen inflamacions a la pell i a les mucoses o els ulls plorosos…).

B. Esbrineu quins són els tipus de pol·len predominants a diferents regions de Catalunya.

A continuació, ves al web www.polenes.com i busca quins són els pòl·lens al·lèrgens predominants fins ara (en el que portem de primavera) a cada província catalana.

Notes per al docent:

1. Algunes herbes que es fan servir per a cuinar són l’orenga, les herbes de Provença, el llorer, etc. Exemples de les que es prenen pels seus efectes beneficiosos per a la salut són la cua de cavall (diürètica), la camamilla (digestiva), la til·la (tranquil·litzant); l’all (sabor intens i depuratiu) és el millor exemple de les que pertanyen a tots dos grups. N’hi ha també que tenen un ús decoratiu, com per exemple el llorer, que tant es fa servir de planta ornamental com de condiment pels estofats.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat