Una rebesàvia catalana i els soldats d’Ucraïna

23 gen. 23 | La Notícia de la Setmana

Aquesta setmana us proposem treballar a partir de dues notícies que, a primer cop d’ull, sembla que no tinguin cap relació: per una banda, una catalana s’ha convertit en la persona de més edat del món, i per l’altra, el comandament de l’exèrcit ucraïnès ha aprovat l’ús de TikTok per part dels soldats.

Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1. Ara fa una setmana, una catalana d’Olot, la senyora Maria Branyas Morera, de 115 anys, va passar a ser la persona viva més longeva del món. Responeu aquestes preguntes:

  • Qui era abans la persona viva de més edat? Quants anys tenia quan va morir?
  • A quins factors atribueix la senyora Maria el fet de viure tants anys? Quin és el que considera més important?

2. El ministeri de defensa d’Ucraïna acaba d’autoritzar als seus soldats l’ús de l’aplicació TikTok. Els beneficis emocionals que els comporta són superiors als riscos de revelar informació a l’enemic.

  • Quins són els riscos que pot tenir l’ús de TikTok per part dels combatents en un context de guerra?
  • Quina mena de beneficis emocionals creieu que comporta per als soldats fer servir l’aplicació?
  • Com manteniu vosaltres el contacte amb la gent que us estimeu? Heu tingut mai dificultats per mantenir aquest contacte?

3. Ja heu trobat què és el que tenen en comú les dues notícies? Si creieu que sí, aneu directament a les preguntes de més avall; si no, llegiu abans aquest text:

El punt en comú entre les dues notícies és la importància de les relacions humanes i de com són de beneficioses per al benestar quan tenen un caire positiu. Per viure molts anys o per sobreviure en les duríssimes condicions de la guerra, no n’hi ha prou amb tenir cura de la salut física: cal també gaudir d’una bona salut emocional, i això no es pot aconseguir en soledat. D’altra banda, tan dolent és quedar aïllat com viure sempre en conflicte amb la gent que t’envolta.

Si es té en compte això, és fàcil d’entendre la importància de tenir cura de com ens relacionem a través de les xarxes socials, que tant poden ser beneficioses (com pensen els comandaments militars ucraïnesos) com donar-nos mala vida (per exemple, si ens exposem massa a la influència dels haters que corren per les xarxes).

  • Com definiríeu què és un hater (o què són les “persones tòxiques”, com els anomena la senyora Maria)?
  • Us heu trobat mai una persona tòxica a TikTok o a qualsevol altra xarxa social? Com heu reaccionat?
  • I vosaltres, heu actuat mai com un hater, ni que hagi estat en un sol cas?

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?