Any rere any veiem menys estrelles

1 febr. 23 | La Notícia de la Setmana

Un estudi que s’acaba de publicar a la revista Science alerta que la brillantor del cel nocturn augmenta entre un 7 i un 10% cada any a causa de la il·luminació artificial, i això ens fa més difícil poder veure les estrelles. Ens ha de preocupar aquest fenomen?

Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes

1. Informeu-vos sobre la contaminació lluminosa o lumínica, llegiu-ne la definició i contesteu les preguntes:

Contaminació lluminosa: contaminació originada per la dispersió de llum procedent de la il·luminació artificial, que causa un augment del fons de brillantor del cel nocturn.

  • Què té a veure això amb la visió de les estrelles?
  • Quina relació pot tenir aquest efecte contaminant amb el desenvolupament dels nous grans telescopis (Hubble i James Webb) a l’espai?

2. Informeu-vos sobre els tres tipus de contaminació lluminosa i debateu sobre si us n’afecta algun:

Difusió cap al cel: emissió de fluxos lluminosos que s’expandeixen cap al firmament.

Enlluernament: emissió de fluxos lluminosos que dificulten o impossibiliten la visió.

Intrusió lluminosa: emissió de fluxos lluminosos que excedeixen de l’àrea on són útils per a l’activitat prevista i envaeixen zones en què no són necessaris i on poden provocar molèsties o perjudicis.

 

  • Quin dels tres tipus de contaminació lluminosa afecta més la visió de les estrelles?
  • Quina solució pot millorar la visió del firmament a la nit?

3. Debateu quin dels tres arguments següents us sembla més encertat:

  1. No cal patir per l’increment de la contaminació lluminosa, tant se val si veiem més o menys estrelles. De fet, n’hi ha milers de milions, i sempre n’hem vist una quantitat ridícula, ínfima.
  2. La contaminació lluminosa no ens provoca cap tipus de patiment, de manera que no ens n’hem de preocupar. Tenim altres problemes molt més greus que hem de mirar de solucionar.
  3. Encara que la contaminació lluminosa ens sembli un problema secundari, cal tenir-la present i estudiar de quina manera ens pot estar afectant o ens afectarà en un futur.

4. Feu un dibuix del cel nocturn que veieu des de casa vostra, seguint, per exemple, aquests passos:

  1. Comenceu per posar, com a referència, algun edifici o algun element del relleu (un turó, una muntanya, el mar, la línia de costa, etc.) que permeti situar l’horitzó.
  2. A continuació, dibuixeu tot el que veieu al cel (la Lluna, els estels, algun planeta, etc.).
  3. Per acabar, dibuixeu-hi els focus d’il·luminació artificial que hi puguin haver.

Per acabar, responeu aquestes preguntes:

  • Quants estels surten al vostre dibuix? I focus de contaminació lluminosa?
  • Ves a aquest mapa interactiu i localitza-hi la teva població. Estàs en una zona amb molta o poca contaminació lluminosa? Et sembla que això es correspon amb el nombre d’estels del teu dibuix?
  • Compara el teu dibuix amb el quadre Nit estelada de Van Gogh. Et sembla que quan el va pintar vivia en una zona molt o poc contaminada amb llum nocturna? Què t’ho fa pensar?

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat

Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?