D’on venim? Fa gaire temps que som aquí?

6 nov. 19 | La Notícia de la Setmana

L’origen de la nostra espècie es troba en terres africanes, d’això la ciència no en té cap dubte. Ara bé, determinar el lloc concret d’aquest gran continent on es va iniciar el desenvolupament de l’espècie Homo sapiens ja és més difícil.

Un article publicat fa pocs dies a la revista Nature descriu els resultats dels estudis que ha dirigit la biòloga sud-africana Vanessa Hayes, que demostren que els nostres orígens es troben a la regió de l’actual delta de l’Okavango. No es descarta que les poblacions d’homínids d’altres indrets, tant del nord com del sud d’Àfrica, també haguessin pogut tenir el seu paper en l’evolució de l’Homo sapiens, però sembla que els que vivien on ara hi ha el delta de l’Okavango en són coprotagonistes.

Si ets profe de ciències,…

Et proposem tres activitats per parlar de l’última descoberta sobre els nostres orígens.

1 Ajudeu-vos d’aquest mapa, on s’indica la localització del delta de l’Okavango, la zona (o una de les zones) d’on provenim, i responeu les preguntes:

  • On neix, el riu Okavango?
  • On desemboca? Què té de particular aquesta zona?
  • Traceu el recorregut aproximat del riu. Quina longitud té?
  • El cabal mitjà anual del riu Okavango és equivalent al d’un dels rius més importants de la península Ibèrica. De quin riu estem parlant?

Investiga on són, i marca en aquest mapa del continent africà, els altres punts on s’han trobat fòssils de poblacions relacionades amb l’origen de la nostra espècie: Jebel Irhoud, Vall de l’Omo i Florisbad.

Nota per al docent

Jebel Irhout es troba al Marroc, a uns 100 km a l’oest de Marràqueix.

La Vall de l’Omo es troba al sud-oest d’Etiòpia, seguint el riu Omo, que desemboca al llac Turkana. Forma part de la Gran Vall del Rift, una vall immensa de gairebé 5.000 km de longitud que recorre tot l’est del centre d’Àfrica, passant per Etiòpia, Kenya, Tanzània, Moçambic i altres països més petits.

Florisbad es troba a Sud-àfrica, a uns 50 km de la ciutat de Bloemfontein.

3 Els estudis més recents fixen que la nostra espècie, l’Homo sapiens, existeix des de fa uns 200.000 anys. Compareu aquest període de temps amb algunes referències i valoreu si és molt o poc temps.

  • Si una persona arriba a viure 100 anys es considera que ha tingut una vida molt llarga. Quantes vides humanes haurien pogut passar, una rere l’altra, des de l’aparició de la nostra espècie?
  • Longplayer és una peça musical que va començar a ser generada per un ordinador a Londres l’1 de gener de 2000 i que es preveu que s’executi fins el 31 de desembre de 2999. Quantes vegades hauria sonat aquesta peça si l’hagués creat el primer Homo sapiens?
  • Al Bosc Nacional Inyo (Estats Units) hi ha un arbre de l’espècie Pinus longeva conegut com Matusalem, al qual s’atribueix una edat de més de 4.800 anys, cosa que el converteix en l’individu viu més antic del món. En comparació, 200.000 anys són molts o pocs?
  • La gran extinció de finals del cretaci, que va acabar amb els dinosaures, va tenir lloc fa 66 milions d’anys. Els primers d’aquests animals havien aparegut fa uns 230 milions d’anys. Porta molt de temps l’ésser humà a la Terra, en comparació amb el que van durar els dinosaures?
  • El celacant (Latimeria chalumnae) és un peix que va aparèixer fa entre 400 i 350 milions d’anys i que es creia extint fins que el 1938 se’n va pescar un exemplar viu! En comparació, fa molt temps o poc que existim els Homo sapiens?
  • En general: 200.000 anys són molt temps o poc temps per un ésser viu? I per una espècie?